nlc.hu
Trend

Gyorsan terjedő indiai vírusvariáns

Szétszaladhat a világban az extrafertőző indiai dupla mutáns koronavírus

Az új indiai variáns megjelenhet majd a világ más részein is, és a betegségen már átesettek újrafertőződését is hozhatja.

Várhatóan nem sikerül majd Indiában megállítani az új koronavírusnak a múlt héten felfedezett dupla mutánsának terjedését, hanem a világ más részein is megjelenhet a variáns – mondta egy orvos a CNBC-nek. Az eddigi információk szerint az újabb variáns még az eddiginél is fertőzőbb, illetve könnyebben kerüli ki az emberi szervezet védekező mechanizmusát – írja a Portfolio.hu.

Szétszaladhat majd a világban az extrafertőző indiai dupla mutáns koronavírus

Új indiai koronavírus-mutáció ad okot az aggodalomra (Fotó: Pixabay)

Múlt héten mi is megírtuk, hogy aggasztó az újonnan felfedezett dupla mutáns koronavírusvariáns, melyen kétféle mutációt is megfigyeltek, így az egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb a szervezet immunválaszával szemben. Mivel a vírusvariánsok közül azok tudnak a leginkább szaporodni, melyek fertőzőbbek, vagy amik ellen az emberi szervezet kevésbé hatékonyan tud védekezni, egy egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb variánsnak igen jó esélye van az elszaporodásra.

A variáns tehát várhatóan nem marad majd az országon belül, hanem az egész világon megjelenhet – mondta a CNBC-nek Katita Patel, a Brookings Intézet orvosa.

A vírus két mutációja külön-külön nem új, de Indiában először azonosították őket együtt egy vírustörzsben. Patel szerint a dupla mutáns akár a betegségen már átesettek újrafertőződését is hozhatja, mivel a szervezet nem képes azonosítani, így védekezni sem tud ellene – írja a lap.

A vírus mutálódik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top