Kirándulni mész? Így védekezz a kullancsok ellen

G.P. | 2022. Április 15.
Végre most, hogy itt a tavasz, újra mehetünk túrázni, kirándulni. Ha nem szeretnél kellemetlen társaságot elmondjuk, mit kell tenned azért, hogy a kullancsoknak eszük ágában se legyen megkörnyékezni téged!

Imádod az erdei sétákat, túrákat, és alig várod a következő hétvégét, hogy újra a természetben lehess? Mielőtt elindulsz, fontos, hogy a kullancsok elleni védelemre is gondolj, mert komoly betegségeket okozhatnak!

Mielőtt túrázni indulsz, fújd be magad kullancsriasztó spray-vel!
(Fotó: Getty Images)

Nemcsak az erdőkben, hanem a parkokban, kertekben is vannak kullancsok

Az már évek óta nem igaz, hogy kullancsok csak a dús aljnövényzetű, fás-erdős helyeken élnek. Mivel a telek évről évre egyre enyhébbek, ma már a nagyvárosok parkjaiban is találkozhatsz az apró vérszívókkal, sőt, a kertedben is. A kemény fagyok elmaradnak már jó ideje, ami kedvez a kullancsok szaporodásának, és itthon is egyre gyakoribbá váltak a kullancscsípések. Ez miatt szinte már egész évben kullancs szezon van, de tény, hogy márciustól júniusig, majd augusztustól októberig a legaktívabbak.

Éppen ezért, ha erdőbe mész, kiemelten fontos, hogy védekezz ellenük. Önmagában a kullancs csípése nem veszélyes, csak akkor, ha fertőzött. Ilyenkor Lyme-kórt és FSME-vírust is terjeszthet – utóbbi vírusos agyhártya-és agyvelőgyulladást okozhat.

Így készülj az erdei sétákra, kirándulásokra

A legfontosabb a megelőzés, aminek több lépése van, és már a ruházatod kiválasztásán is sok múlik. Az erdei túrákhoz válassz testhez simuló nadrágot, ugyanis ezen eleve könnyebben észreveszed a kullancsot, másrészt nem tud alá bemászni, és könnyebben le is csúszik a ruhádról a kullancs. A kullancsok nem mozognak gyorsan, és nem is tudnak olyan jól kapaszkodni, így a nadrágodon sok múlhat. Ha a nadrágod szára nem passzos, akkor a legjobb, ha betűröd a zoknidba – igen, tudjuk, nem ez a legdivatosabb outfit, de a kullancsok ellen így nagyobb az esélyed.

A felsőd lehetőleg legyen fehér, szintén tűrd be a nadrágodba, és viselj világos színű baseball sapkát, amin jobban feltűnhet a kullancs. Tény azonban, hogy egészen apró példányok is vannak, amiket szabadszemmel is alig látni. A cipőd legyen zárt, és indulás előtt fújd be magadat kullancsriasztó spray-vel, különös tekintettel a bokádra, a hajlatokra (térd, könyök, hónalj), és a nyakadra.

A túra után vizsgáld át magad, különösen a hajlatokat!
(Fotó: Getty Images)

Hogyan kell kiszedni a kullancsot?

Mindig legyen nálad kullancskiszedő, amit gyógyszertárakban szerezhetsz be. A túra végén rögtön vizsgáld át magadat, és ha találtál magadban kullancsot, ne késlekedj az eltávolítással! De semmiképp se nyomd, ne préseld, mert a nyomás hatására „öklendezheti” vissza a kiszívott vért, ami már fertőzött állapotban jut vissza a szervezetedbe.

Tehát, a legfontosabb, hogy ne nyomd, inkább szakadjon bent a feje, a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem az a gond, ha a feje nem jön ki. A lényeg az, hogy ne nyomorgasd. Mindezt azért fontos tudnod, mert nem rögtön a csípéssel fertőz, hanem az az utáni 2-4 órában, amikor emészt.

Tudj meg többet a tested működéséről!

Exit mobile version