nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Tudnivalók a mediterrán étrendről

A mediterrán étrend még az öregedést is lassítja

Divatdiéták jönnek-mennek, de már évtizedek óta az első és legegészségesebb helyen a mediterrán étrend áll.

Az internet térnyerésével jutott el széles tömegekhez a 2000-es évek elején a mediterrán étrend, de már jóval előtte, a ‘90-es években kezdték el vizsgálni a táplálkozáskutatók, hogy miért egészségesebbek a mediterrán országok lakói más népeknél. Az első mediterrán táplálkozástudományi konferenciát ennek szellemében 1993-ban tartották az egyesült államokbeli Cambridge-ben, ezt egyébként azóta is évenként megtartják. A kutatók végül arra jutottak, hogy a Földközi-tenger térségében lakók kivételesen jó egészségi állapota az étkezési szokásoknak, életformának és az egyedi életritmusnak köszönhető. Mindez lefordítva azt jelenti, hogy a mediterrán étrend igazából egy gyűjtőfogalom, ami túlmutat az étkezésen, magában foglalja a mozgást és a stresszcsökkentést is, így egyben tudjuk a jó hatásait leginkább kiaknázni.

A mediterrán étrend hatásai

A kutatások szerint a Spanyolországra és Olaszországra jellemző mediterrán étrend az egyik leghatásosabban javítja az egészségi állapotot: azokon a területeken jóval alacsonyabbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek, a cukorbetegek aránya, egyszóval az életminőség is sokkal jobb. A mediterrán életmód csökkenti a koleszterinszintet, a vényomást, segít a fogyásban és a stroke megelőzésében, sőt, még az öregedést is lassítja.

A kutatások során tehát azt találták, hogy az életmódjuk miatt a Földközi-tenger közelében élő emberek egészségesebbek, kevésbé túlsúlyosak és tovább élnek a nyugati országokban élőknél. A titok nyitja az a komplex életvitel, aminek alapvető pillére az étrendben szereplő alapanyagok megválogatása. A mediterrán étrend ugyanis nem egy előre megírt diéta, nem ad meg grammra pontosan adagokat és nem szigorú szabályrendszert ad a kezünkbe, hanem inkább csak olyan irányelveket, melyeket követve javíthatunk az egészségünkön és még a testsúlyunk is rendeződik, mintegy mellékhatásként.

Grillezett zöldségek két nővel

A mediterrán étrend egészséges (Kép: Getty Images)

Az említett országok lakói rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest fogyasztanak, a hús náluk leginkább a hal és a baromfi, ezek mellett fehérjeforrásként főleg sajtokat, joghurtot, szükséges zsiradékként pedig a kiváló élettani hatásokkal bíró olívaolajat fogyasztanak. Magvakat rágcsálnak, diót, pisztáciát, mandulát, mérsékelt mennyiségben vörösbort isznak, vagyis a legkiválóbb anyagok jutnak a szervezetükbe. Mellette pedig sokkal kevesebb stresszt vesznek a nyakukba, lazábban fogják fel az életet és adnak elég időt maguknak a pihenésre – gondoljunk csak a híres sziesztára ebéd után, ami munkanapokon is teljesen természetes számukra.

Bevásárlás mediterrán módra

Amit a mediterrán országokban szinte mindennap esznek: friss zöldség, gyümölcs, vagy csak grillezve, minimálisan hőkezelve; teljes kiőrlésű gabonafélék; olívaolaj; aszalt gyümölcsök; hüvelyesek; sajt; hetente hal (szardella, makréla, magyar halak közül a busa ajánlott); vörös húsok havonta; kevés édesség.

A táplálkozási szokásaik titka tehát a sok rost, vitamin, ásványi anyag, nyomelem, a jó minőségű zsírok és fehérjék egyensúlyában rejlik. Érdekes, hogy az életmódjukban egyáltalán nem kevés a szénhidrát – imádják a tésztaféléket és különleges kenyereket –, mégsem jellemző az elhízás vagy épp a magas vérnyomás, aminek leginkább az az oka, hogy jóval többet mozognak és mozgalmasabb szociális életet élnek, mint mondjuk mi, magyarok. Mindennek együtt köszönhető a mediterrán területeken élők jó egészségi állapota, ha tehát szeretnénk mi is lassítani az idő kerekét és fiatalon, egészségesen tartani a szervezetünket, akkor a három alapot együtt kell tőlük átvenni: egészséges étrend, stresszcsökkentés és rendszeres mozgás az egészség kulcsa.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top