nlc.hu
Szűrd ki cikkek

10 tanács az egészséges terhességért

Ne kockázz nyers húst és cseréld el a házimunkát! – 10 tanács az egészséges terhességért

A terhesség során mindent elkövetünk, hogy egészségesen szülessen meg a baba, és a szervezetünk is gyorsan regenerálódjon szülés után. Segítünk 10 jó tanáccsal az egészséges terhességért.

A terhesség kilenc hónapjában rengeteget tehetünk azért, hogy egészségesen szülessen meg a baba, és a szervezetünk is szépen tudjon regenerálódni a várandós időszak és a szülés után, ami alaposan megviseli egy nő testét. Valószínűleg tisztában van mindenki az olyan alapvető szabályokkal, mint hogy ne dohányozzunk vagy ne igyunk pálinkát, de azért még hoztunk pár hasznos tanácsot, ami segíthet az egészséges terhességben.

Figyelj oda a vitaminokra!

A terhességi vitaminok csak úgy hemzsegnek a patikákban, ember legyen a talpán, aki kiismeri magát közöttük. Az biztos, hogy szükségünk van terhesség alatt vitaminokra, méghozzá speciálisan olyanokra, melyek segítik a magzat fejlődését és saját egészségünk megőrzését a terhesség első hónapjától kezdve. Az a legbiztosabb, ha nem a reklámokra hallgatunk, hanem az első orvosi látogatáskor megkérdezzük a nőgyógyászt, hogy ő melyik terhesvitamint javasolja. Ezt az irányt egyébként érdemes követni minden bizonytalanságnál, ami felmerül a várandósság során: a labordiagnosztikai vizsgálatok eredményével a kezünkben azt a doktort kell kérdezni, akire rábíztuk a terhességgondozást.

Mozogj!

A terhesség alatt a mozgás létfontosságú, amellett, hogy csökkenti a stresszt és segít kontrollálni a terhesség alatt a hízást, még a vérkeringést is jobbá teszi, sőt, a hangulatunkat is javítja és jobban alszunk tőle. Márpedig minderre szükségünk van a várandósság alatt. Nem kell nagy és komoly edzésekre gondolni, ha a terhesség előtt nem mozogtunk semmit, akkor nem most kell elkezdeni maratonra készülni. Inkább csak minden nap sétáljunk 20-30 percet szép kényelmesen, de végezhetünk kifejezetten terhestornát is. Bármilyen mozgást választunk, az a legfontosabb, hogy ne legyen tőle nagyon szapora a légzésünk és a pulzusunk. Fokozottan igaz a szabály terhesen: hallgassunk a testünkre és semmiképp ne erőltessük meg magunkat!

10 tanács az egészséges terhességért

Fotó: Getty Images

Van szülésterved?

A felkészülésben, egészséges terhességben kulcsfontosságú lépés az is, hogy legyen egy szülésterv, ami lehet, hogy nem valósul meg, de legalább határozott elképzeléseket, pontos kérdéseket tudunk megbeszélni a nőgyógyásszal. Érdemes leírni pontokba szedve a szüléstervet, aminek tartalmaznia kell olyan kérdéseket, mint hogy mit szeretnénk elkerülni – például az epidurális érzéstelenítést vagy a gátmetszést –, vagy hogy milyen eszközöket szeretnénk a kórházban használni szülés közben, ha úgy alakul a helyzet. A szüléstervet természetesen meg kell beszélni az orvosunkkal is, aki elmondja majd, mit lehet megvalósítani mindabból, amit szeretnénk.

A szülésfelkészítő fontos

Még akkor is, ha már nem az első gyermekünket várjuk, fontos, hogy részt vegyünk a kórház szülésfelkészítő tanfolyamán. Egyszerűen azért, mert sokkal felkészültebbnek érezhetjük tőle magunkat. Megismerjük jobban a kórházat, ahol megszületik majd a baba, és feltehetjük a szülésre vonatkozó kérdéseinket a szakembereknek, akikkel együtt fogjuk tölteni ezt a pár órát a kórházban, amíg világra jön a gyermekünk.

Tanuld meg a Kegel-gyakorlatokat!

A Kegel-gyakorlatok – más néven gátizomtorna – megkönnyítheti a szülést, utána pedig segít visszaállítani az izomzat erősségét, rugalmasságát. Dr. Arnold Kegel amerikai nőgyógyász professzor nevéhez fűződik a gyakorlatsorozat, mely a medencefenék izmainak edzését, a nők szülés utáni regenerációját kívánta elősegíteni. A legelterjedtebb gyakorlatot nyugodtan végezheted otthon is: pisilés közben állítsd meg a vizeletsugarat, tartsd három másodpercig, majd engedd ki három másodpercig – ezt ismételd tízszer.

10 tanács az egészséges terhességért

A helyes vízpótlás terhesség alatt az ajánlás szerint napi 8-10 pohár tiszta víz (Fotó: Getty Images)

Szabadulj meg mindentől, ami mérgező!

A dohányzás, alkohol, drogok természetesen mind tilosak terhesség alatt, hiszen számtalan problémát okozhatnak a magzatnak, sőt, akár vetéléshez is vezethetnek. De az olyan mérgekre is érdemes odafigyelni, melyekre talán elsőre nem tekintünk veszélyforrásként, mint például az acetonos körömlakklemosó vagy a hipó használata, gőzének belélegzése takarításkor. Nézzük át alaposan a gyógyszeres fiókot is, böngésszük végig a gyógyszerek használati útmutatóját, és ha odaírják valamelyikhez, hogy terhesek számára nem ajánlott, akkor hallgassunk legalább annyira erre az ajánlásra, hogy rákérdezünk a saját orvosunknál az adott gyógyszerre.

Cserélj házimunkát!

Már a pozitív terhességi teszt után két perccel elkezdhetjük átszervezni az otthoni házimunkákat, és a család erősebbik, kevésbé terhes tagjára hárítani mindazt, ami vegyszerek kezelésével, nehéz tárgyak mozgatásával jár, vagy akármilyen módon ártalmas lehet a babára.

Terhesen nem mászkálunk létrára, nem cserélünk macskaalmot, nem emelünk nehezet, kerüljük a vegyszereket, nem kockázunk nyers húst, és nem ácsorgunk sokáig a forró tűzhely mellett sem!

Ellenőrizd a hízást!

Nem, egyáltalán nem kell kettő helyett enni terhesség alatt. Bár tény, hogy kívánósak vagyunk, olykor megveszünk a csokiért, és ezeknek a kívánós ételeknek engednünk is kell, de nem ész nélküli mennyiségben. A hízás kérdésében is az orvosunk az igazán mérvadó, ha ő azt mondja, hogy már nem szabad több kilót felszedni, akkor komolyan kell venni, és visszafogni a cukros, hizlaló ételeket az étrendünkben.

A köztudatban az él, hogy 10-12 kiló felszedése megengedett, ám egy tanulmány szerint a hízás mértékét inkább a terhesség előtti BMI-indextől kell függővé tenni:

  • 30 vagy nagyobb BMI: 5–9 kg hízás
  • 25–29 BMI: 7–11 kg hízás
  • 18,5–25 BMI: 11–16 kg hízás
  • 18,5 BMI alatt: 12–18 kg hízás
10 tanács az egészséges terhességért

Fotó: Profimedia

Iszol elég vizet?

A terhesség alatt még fontosabb tudatosan figyelni a vízfogyasztásra és kifejezetten megnövekedett folyadékigénnyel kell számolni, ugyanis a hormonháztartás megváltozása miatt a sejteknek, szöveteknek és szerveknek megnő a víz iránti érzékenységük. Amellett, hogy a babának is szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékra, azt sem szabad elfelejteni, hogy ha nem iszunk eleget, az székrekedéshez és aranyér kialakulásához is vezethet, mindkettő kellemetlen és gyakori kísérője a terhességnek. A helyes vízpótlás terhesség alatt az ajánlás szerint napi 8-10 pohár tiszta víz, de ha a reggeli rosszullétek miatt nehezünkre esik a vizet meginni, ízesíthetjük egy kevés citromlével – ez a trükk akár még a hányingerre is jó hatással lehet.

Menj el laborvizsgálatra!

Érdemes az alapellátásban megszokott vizsgálatokon túl egy komplett mikrobiológiai vizsgálatot is végeztetni, melynek segítségével több, a magzatot közvetlenül károsító kórokozó szűrésére, így esetleg a fertőzés megelőzésére kerülhet sor. Ezek a kórokozók egészséges emberben akár tünetmentes fertőződést okozhatnak, míg egy fejlődő magzatnál súlyos, néha visszafordíthatatlan károsodással járó állapotot idézhetnek elő. A terhesség alatt bekövetkezett fertőzések eredménye lehet vetélés, méhen belüli elhalás, koraszülés, fejlődési rendellenességek vagy akár tünetmentes hordozás is. Ezek a súlyos és kevésbé súlyos kongenitális/perinatális megbetegedések megelőzhetők, illetve csökkenthetők lennének a nők terhesség előtti, vagy terhesség alatti szélesebb körű vizsgálatával, valamint az újszülöttek szűrésével, a gyermek fejlődésének nyomon követésével. Esély lehet ezek elkerülésére a megfelelően célzott vizsgálatokat tartalmazó szűrés.

A részletekért kattints:

Felkészültél a szülésre?

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top