Baba

Ne nézz majomra! – A történelem 10 legborzasztóbb tanácsa terheseknek

A terhesség valamiért közérdek, ilyenkor még a vadidegenek is úgy érzik, hogy számtalan jobbnál jobb tanáccsal kell ellátniuk téged. Mit egyél, mit viselj, mennyit mozogj, és egyáltalán, hogyan létezz. Remek babonákkal és rossz tanácsokkal látták el már régen is a várandós nőket.

Viselj fűzőt

A viktoriánus korban a fűző szinte kötelező volt, mindenkinek, a terheseknek is. Még akkor is viselték, amikor már az orvosok határozottan ellenezték, mert deformitást okozhatott a növekvő magzatnál. Sőt kifejezetten gyártottak terhesfűzőt, ami nem sokban különbözött a sima fűzőtől, legalábbis annyi biztos, hogy nem követte a várandós pocak vonalát. Az, hogy nem születtek halomra az deformált testű gyerekek, valószínűleg annak köszönhető, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban a nők elrejtőztek a világ szeme elől, és otthon nem viselték a fűzőt.

“Ne nézz majomra

Ne egyél

Hogy nehogy elhízzanak, egészen az ‘50-es évekig éhezésre fogták a kismamákat. Még az 1956-os McCall’s magazinban is szigorú terhesdiétát javasoltak nekik, a lényege az volt, hogy kevesebbet kell enni, mint terhesség előtt. Mindent a vékony derékért.

Ha mégis eszel, kerüld a nyúl fejét

A 15. században nemcsak a nyúlfejet, hanem egész sor ételt el kellett kerülni, mert szerintük hatással voltak a gyerek megjelenésére. A nyúl fejétől nyúlszája lett a babának, a halfejtől pedig csücsöri, azaz halszája. Ha pedig a kismama ömlesztett sajtokat evett, akkor kicsi lett a fiú baba pénisze. A 19. századig tartotta magát a nézet, hogy az ételek és a gyerek külseje vagy személyisége között összefüggés van, ezért mondták még az 1900-as évek körül is az anyukáknak, hogy ne egyenek sós vagy savanyú ételeket, hogy nehogy savanyú természete legyen a babának.

“Ne nézz majomra

Ne dobáld cseresznyével a terhes nőt

A 15. században ugyanis úgy tartották, hogy ha a várandósok arcába dobnak cseresznyét, epret vagy vörösbort löttyintenek rájuk, az nyomot hagy a baba testén. Arról nem szól a történet, hogy miért akarna bárki cseresznyével megdobálni egy terhes nőt.

Ne nézz sportot

Mert a sporttevékenységek nézése túl izgalmas lehet egy várandós nőnek, és vetéléssel járhat egy 1940-es terhes tanácsadó könyv szerint.

Ne olvass

Nemcsak a sport volt túl izgalmas, hanem az érdekes könyvek, lélegzetelállító képek és a családi veszekedések is vetéléshez vagy halva születéshez vezethettek.

“Ne nézz majomra

Szívj el egy cigit

Bár már a ‘20-as években kiderült, hogy milyen negatív hatásai vannak a babára, ha dohányzik az anyuka, ezt a ‘40-es évekig figyelmen kívül hagyták. A dohányipar kampányába, amiben a dohányzás előnyeit ecsetelték, bevonták az orvosokat is, akik azt javasolták a várandósoknak, hogy gyújtsanak rá, mert az megnyugtatja őket. Igazi áttörés ezen a téren 1960-tól jött, amikor már világméretű kampánnyal hívták fel a figyelmet, hogy káros a terhes nők dohányzása a babáknak.

Ne szexelj büdös lábú férfival

A 15. századi tanácsok közül van ez is, amikor azt hitték, hogy ha koszos és büdös a lába a partnernek, akkor a baba megörökli a szagot valamilyen formában. Ha fiú lakott odabenn, akkor kellemetlen lehelete lett tőle, ha lány, akkor meg a feneke lett szagos.

Ne nézz majomra

És papagájra se vesd pillantásodat, ha terhes vagy. Az ősi görögöknél volt elterjedt az a hiedelem, hogy amire a várandós nő nézett, az valahogy megjelent a születendő gyermekében. Ha túl sokat látott egy állatot, akkor annak vonásait átvette a baba. Óvatosan az állatkertben mostantól.

“Ne nézz majomra

Kuruzslás a könnyű szülésért

A nehéz szülés a 19. század előtt gyakran azt jelentette, hogy valakinek a halálával végződött, ezért a császármetszés és kézmosás előtti időkben minden népi praktikát bevetettek, hogy könnyen és simán menjen a szülés. Egy 11. századi feljegyzés szerint gyógynövényes fürdőt vett az a nő, akinek nem akart kibújni a babája, miközben erőteljesen masszírozták. Hozzá pedig erős illatokat szagoltattak vele, például borsot, hogy minél többet tüsszentsen és ezzel segítse a méhszáj kinyílását. Ha ezek nem használtak, akkor vették elő a jó öreg kígyóbőrt, amit a csípő köré tekertek, majd vajjal etették a várandós nőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top