Történelmet ír a Pán Péter Down-szindrómás színésze, Noah Matthews Matofsky

nlc | 2023. Április 14.
Szeretne példakép lenni más Down-szindrómás emberek számára, akik előadóművészként képzelik el a jövőjüket.

A 15 éves Noah Matthews Matofsky alakítja Rókát, az Elveszett Fiúk vezetőjét a Disney+ új, élőszereplős Pán Péter adaptációjában, melyet április végén mutatnak be. Ezzel ő az első Down-szindrómás színész, aki jelentős szerepet kapott egy Disney-produkcióban. 

Noah a Zebedee inkluzív tehetséggondozó ügynökségen keresztül jutott el a film castingjára. Egy bemutatkozó videó alapán választották ki, majd David Lowery rendező személyesen is találkozott vele és édesanyjával, Kathrynnel.

A forgatás azt jelentette, hogy a családnak átmenetileg külön kellett válnia: Noah és Kathryn Vancouverbe repültek, míg apja, Warren otthon maradt Noah nővérével, Lolával, aki éppen érettségizett.

Noah lelkesen vetette bele magát a projektbe, és különösen élvezte az akciójelenetek forgatását, például azt, ahol a kalózhajó felborul.

Noah Matthews Matofsky, Róka szerepében (Fotó: Disney/Profimedia)

„Csodálatos élmény volt, lett saját előzetesem, és rengeteg fantasztikus barátra tettem szert. Mindannyian tanultunk vívni, amit szerettem – mesélte Noah. – Sok szöveget kellett nagyon gyorsan megtanulnom, de izgalmas volt, és nagyon élveztem.”

A The Sunnak nyilatkozva felidézte azt is, hogy a kedvenc forgatási napja az volt, amikor a Hook kapitányt alakító Jude Law bérelt egy fagylaltos furgont, amiből aztán maga szolgált fel fagyit a gyerekszínészeknek.

Noah azt tervezi, hogy dráma tagozatos főiskolán tanul majd tovább, és szeretne példakép lenni más Down-szindrómás emberek számára, akik előadóművészként akarnak érvényesülni. Hozzátette, hogy ez az állapot nem tarthat vissza senkit, hiszen az embereknek „mindig nagyot kell álmodniuk”.

via

Exit mobile version