Emmy, Grammy, Oscar és Tony: az alábbi sztárok mind a 4 díjátadón taroltak már

Rakita Vivien | 2023. Április 19.
A négy legnagyobb presztízsű díjátadó szobrainak boldog tulajdonosai az alábbi hírességek.

Hollywood eleve meglehetősen szűk körű társaság, aminek ajtaján még a lábujjadat sem egyszerű betenni (ilyenkor nagy segítség a nepotizmus – de erről már volt szó), ha pedig már díjaznak és elismernek, akkor tudod, hogy a keménymaghoz tartozol. Emlékszel például mennyire meghatódott Brendan Fraser vagy Ke Huy Quan az idei Oscar-gálán? Na, hát nem véletlenül. Viszont van még egy ennél is szűkebb, elitebb rétege Hollywoodnak (nem vicc), mégpedig azon művészek sora, akik a négy legrangosabb díj büszke tulajdonosai.

Hogy miről van szó? A szórakoztatóipar legfontosabb díjai az Emmy (a televíziós produkciók elismerése), a Grammy (amit a zenészek kapnak), az Oscar és a Tony (a színházi világ Oscarja). Ezek kezdőbetűi adják ki az EGOT betűszót, ami egy olyan extrém rangos klub, melybe bekerülni hihetetlenül nehéz és ritka kiváltság. Mégis vannak olyan színészek, zeneszerzők, producerek vagy írók, akiknek sikerült megugraniuk az EGOT-státuszt. Összesen 18-an kapták meg a történelem során, illetve még 5-en, akik versenyen kívüli elismeréssel emelkedtek EGOT-szintre – őket mutatjuk be az alábbi galériában, a teljesség igénye nélkül.

Richard Rodgers

Richard Rodgers zeneszerző és producer volt az első, aki 1962-ben megszerezte az EGOT státuszt. (Fotó: Ted West/Getty Images)

Helen Hayes

Helen Hayes egyszerre három rekordot is tart: ő volt az első színész és az első nő, aki mind a négy díjat bezsebelte, emellett neki tartott a legtovább: 1977-ben kapta meg a sorból hiányzó Grammyt, miután 45 évvel azelőtt az Oscarral elkezdte a gyűjtést. (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

Rita Moreno

Rita Moreno szintén 1977-ben teljesítette az EGOT-ot, emellett ő volt az első latina győztes. (Fotó: Rodin Eckenroth/FilmMagic)

John Gielgud

Az angol színész, Sir John Gielgud 87 éves volt, mikor megszerezte mind a négy szobrot, ezzel ő a legidősebb EGOT-győztes. Valamint az első LMBTQ-díjazott is. (Fotó: Tim Roney/Getty Images)

Audrey Hepburn

Persze, hogy Audrey Hepburn is EGOT-státuszú színésznő! Az ikon azonban posztumusz ért el ide, 1994-ben így ítélték neki a hiányzó Grammy-díjat. (Fotó: Getty Images)

Marvin Hamlisch

Marvin Hamlisch zeneszerző 1995-ben lépett EGOT-státuszba. (Fotó: Don Smith/Radio Times/Getty Images)

Mel Brooks

Mel Brooks több mindenben is jeleskedik: színész, író, rendező, zeneszerző, így hát nem is meglepő, hogy 2001 óta neki is megvan mind a négy kategória díja. (Fotó: John Phillips/Getty Images)

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg volt az első afroamerikai EGOT-győztes, mely címet 2002 óta tudhat magáénak.(Fotó: Lou Rocco/ABC via Getty Images)WHOOPI GOLDBERG

Robert Lopez

Robert Lopez zeneszerző így örült a Coco betétdaláért elnyert Oscarnak, amivel bekerült az EGOT-győztesek közé. A maga 39 évével ő a legfiatalabb a listán. (Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images)

Andrew Lloyd Webber

Andrew Lloyd Webbert nem kell bemutatni: a színházi legenda 2018-ban nyerte el az EGOT-címet. (Fotó: Bruce Glikas/Getty Images)

John Legend

John Legend 2006 és 2018 gyűjtögette a díjakat, hogy ő lehessen az első olyan szereplő a listán, aki elsősorban zenei előadó. (Fotó: Joseph Okpako/WireImage)

Alan Menken

Alan Menken a legtöbb Oscarral büszkélkedő élő díjazott, 2020 óta pedig már EGOT-címe is van. (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Jennifer Hudson

Az énekes-színésznő, Jennifer Hudson 2022-ben lépett az EGOT-díjasok közé. (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Viola Davis

Viola Davis a legújabb résztvevője az EGOT-bulinak: idén csatlakozott a díjazottakhoz. (Fotó: Matt Winkelmeyer/FilmMagic)

Barbra Streisand

EGOT-ot úgy is lehet nyerni, ha a díjakat nem versenyben, hanem például tiszteletbeli címként ítélték oda valakinek. Ilyen például Barbra Streisand, aki 1970-ben teljesítette a feltételeket a Különleges Tony-díjával. (Fotó: Taylor Hill/Getty Images)

Exit mobile version