nlc.hu
Sztárok

Kik azok a nepo bébik? - A nepotizmus a sztárvilágban

Öröklődő sztárság: tényleg több lett a híresség, akit szülei miatt ismerünk?

Akár tetszik, akár nem, a kapcsolati tőke fontos. Ez persze nem újdonság, a középkori pápák sem voltak szentek, ha arról volt szó, hogy családtagjaikat kell előnyben részesíteni. De mi lehet az oka annak, hogy sokan most csodálkoznak rá arra, hogy a sztárvilágban is vannak dinasztiák?

Karácsony előtt pár nappal jelent meg a New York Magazine nagyon alapos cikke arról, hogy a szórakoztatóiparban mennyire elterjedt az, hogy a gyerekek a szüleik nyomdokaiba lépnek, illetve, hogy mi az oka annak, hogy 2022-ben mintha minden az ismert emberek ismert gyerekeiről szólt volna, mégpedig olyannyira, hogy egy új kifejezést is megismerhetett ez a világ, ez pedig a «nepo baby». 

A jelenségről olvasva sokat találkozhatunk Meriem Derradji nevével. A fiatal kanadai nő még 2022 februárjában írt a Twitteren arról, hogy csak most jött rá, hogy Maude Apatownak, aki az Eufória sorozatban Lexi Howardot alakítja, híres szülei vannak, édesanyja ugyanis nem más mint Leslie Mann színésznő, édesapja pedig egy filmrendező. Az ő nevét ugyan nem írta le, de segítünk, Judd Apatowról van szó.

És miért érdekes ez? Mert a posztban a «nepotism baby» kifejezést használta a színésznőre, és a tweet hihetetlen nagy hullámokat vetett, sokan hozzá hasonlóan elcsodálkoztak Maude Apatow családfáján, voltak, akik pedig egyszerűen nem hitték el, hogy Meriem Derradjinak fogalma sem lett volna arról, hogy ki is Judd Apatow, akinek neve olyan vígjátékokhoz köthető, mint a 40 éves szűz, a Kábelbarát, A híres Ron Burgundy legendája és a sort persze még tovább lehetne folytatni. 

A kocka mindenesetre el van vetve, sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy a fiatalabb hírességek vagy feltörekvő sztárok között kik azok, akik vélhetően sokat köszönhetnek annak, hogy legalább az egyik szülőjük ismert és/vagy elismert. És persze nem mindenki örült annak, hogy ráakasztották a fenti címkét, többek között Maude Apatow sem volt tőle elragadtatva. Mint elmondta, igyekszik megkeményíteni a szívét az ilyen beskatulyázásokkal szembe, és persze tudja, hogy valamelyest kivételezett helyzetben van, de reméli, hogy több sorstársához hasonlóan a munkássága önmagáért beszél majd. 

A karrierem elején tartok, még nem tudok sok mindent felmutatni, de remélem, hogy egy nap büszke leszek majd mindarra, amit saját erőből elértem.

Megjegyezte azt is, szülei természetesen el szokták látni jó tanácsokkal, szoktak neki segíteni, ami – tegyük hozzá – önmagában nem baj, sőt, teljesen természetesnek kell lennie. De mégis miért van az, hogy annyira zavarja az embereket, ha valaki híres, gazdag, a tűz közelében lévő szülei nyomdokaiba lép?

Maude Apatow és Judd Apatow

Maude Apatow és Judd Apatow az HBO Max Emmy rendezvényén, 2022-ben (Fotó: FilmMagic/FilmMagic for HBO)

A műsornak folytatódnia kell 

Miközben egyértelmű, hogy nagyon sok múlik azon, hogy kiket ismerünk, hogy milyen összeköttetéseink vannak, milyen a kapcsolati hálónk, sokan szeretnének egy olyan társadalomban élni, ahol az egyén társadalmi pozíciója nem a származásától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől, egyszóval érdemeitől függ. Ez lenne ugye a meritokrácia, ami helyett viszont azonban rengeteg alkalommal inkább a nepotizmusra látunk példát. 

Mi a nepotizmus?

A protekciónak az a fajtája, hogy az állások, hivatalok, tisztségek betöltésében dönteni v. befolyást gyakorolni jogosult személy a rokonait, családtagjait részesíti előnyben mások, érdemesebbek előtt. Nemzetközi szó a latin nepos, nepotis (‘testvérünk fia’) nyomán; a középkori pápák gyakorlatára utal, hogy megválasztásuk után közeli rokonaikat főpapi állásokba nevezték ki. 

Forrás: A magyar nyelv értelmező szótára/Magyar etimológiai szótár

Ahogyan a fenti definícióból is látszik, nem új keletű dologról van szó, és a nepotizmus mindig is visszatetszést keltett az emberekben, az egyház még a 1600-as években felvette a harcot az előbb említett gyakorlat ellen. Ugyan a pápáknak így már nem állt módjukban családtagokat hozzásegíteni fontos állásokhoz, a politikusok közül viszont egyre többen éltek a lehetőséggel.

Ott van például Robert Gascoyne-Cecil brit miniszterelnök, aki 1887-ben unokaöccsét, Arthur Balfourt nevezte ki Skócia, majd Írországért miniszterének, majd Balfour később követte nagybátyját miniszterelnöki székben. De említhetnénk az Egyesült Államok 18. elnökét, Ulysses S. Grant olyan sok rokonának adott kinevezést, hogy egy republikánus szenátor, Charles Sumner egyik beszédében megjegyezte, ennyire nepotista vezetője bizony még nem volt az országnak. Majdnem egy évszázaddal később, 1967-ben Neal Smith iowai kongresszusi képviselő ugyan elérte, hogy elfogadjanak egy nepotizmusellenes törvényt, de néhány évvel ezelőtt Donald Trump így is megoldotta, hogy lánya, Ivanka Trump és veje, Jared Kushner fontos pozíciókat töltsenek be.

Jared Kushner és Ivanka Trump

Donald Trumpnak gratulál veje Jared Kushner és lánya Ivanka Trump, 2016-ban (Fotó: Mark Wilson/Getty Images)

A politika világából persze még rengeteg példát lehetne hozni arra, hogy egy családnak több tagja is fontos pozíciót tölt vagy töltött be, és vannak famíliák, amik esetében igazi dinasztiákról lehet beszélni, vegyük például a Kennedy családot, és – tegyük hozzá – Észak-Amerikában nemcsak a Bush famíliának sikerült dupláznia, ha elnökről van szó, Kanada jelenlegi miniszterelnöke, Justin Pierre James Trudeau Pierre Trudeau volt miniszterelnök fia. Persze vannak politikusok, akiknek megítélése ennek ellenére nem negatív, de vannak, akiknek a szemére vetik rokonai kapcsolataikat, és persze rengeteg oka van annak, hogy kit melyik csoportba sorolnak.  

Allison Schrager, a Bloomberg egyik szerzője szerint sem annyira fekete-fehér a helyzet, bár ő nem kifejezetten a politikai életben jelenlevő nepotizmusról alkotott véleményt, hanem általánosságban írt erről a jelenségről, hiszen az mindenhol tetten érhető. Mint írja, ugyan a nepotizmusnak vannak árnyoldalai, a kivételezés az igazságtalanság, ami vele jár, nem helyénvaló, de akár szélesebb körben is kiaknázhatnánk a benne rejlő lehetőségeket.

Mint írja, volt idő, amikor teljesen természetes volt, hogy a gyerekek szüleik nyomdokaiba léptek legyen szó akár egyszerű földművesekről, mesteremberekről és így tovább, hozzá kell tenni, ez kevésbé volt akkor a saját döntés, egyszerűen ez volt a világ rendje. Az ipari forradalom következében azonban erre többen helyezkedtek el olyan állásokban, ahol nem a családi kapcsolatok, hanem a tehetség és a szorgalom számított, most viszont mintha megint előtérbe kerülne a nepotizmus. A 2010-es amerikai népszámlálási adatok szerint a 30 év alatti férfiak mintegy 22 százaléka dolgozik ugyanannál a vállalatnál, mint az apja, Kanadában és Dániában pedig magasabb az arány. És mint egy tanulmányban megállapították, ha valaki ugyanannál a cégnél dolgozik mint az apja, akkor az fizetésén is meglátszik.

Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök és fia

Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök és fia Justin Pierre James Trudeau Velencében (Fotó: Getty Images)

Persze már akkor is élvezheti valaki az előnyeit a családi kapcsolatoknak, ha nem a szülőkön keresztül kap meg egy állást, de azonos vagy hasonló szakmában helyezkedik el, mint ők, hiszen azért így is otthonosabban tud mozogni adott területen, vannak arról ismeretei, vannak, akik átörökíthetik rá tudásukat és persze ha kell, akinek alkalmanként ki is lehet használni a kapcsolatait. Ez az, amit Schrager szerint egyébként érdemes lenne kihasználni, és megemlíti azt is, az embert óriási büszkeséggel tudja eltölteni, ha tovább viszi a családi hagyományokat, és nagy kincs egy olyan világban, ahol olyan sokan elégedetlenek a munkájukkal, karrierjükkel, olyan sokan érzik céltalannak magukat.

Hozzáteszi, hiába vannak valakinek jó kapcsolatai, ha nem végzi jól a munkáját, akkor az könnyebben lebukik, bár számtalanszor előfordult már, hogy a gyerekek csődbe vitték szüleik sikeres vállalkozását. Ez a nepotizmus egyik hátránya, vannak, akik az összeköttetéseik miatt elveszik a helyet olyanoktól, akik sokkal jobban teljesítenének a helyükben.

Csillag születik 

 

Ahogyan a politikában, a szórakoztatóiparban is jelen van már a nepotizmus egy ideje, Carl Laemmle, Universal Pictures társalapítója több családtagnak is – fogalmazzunk úgy – segített elhelyezkedni a filmiparban, unokahúga, Rebekah Isabelle Laemmle Carla Laemmle néven számos filmben szerepelt, sógora, Isadore Bernstein forgatókönyvíróként tevékenykedett, és a sort tovább lehetne folytatni. De vélhetően ifjabb Douglas Fairbanksnek sem ajánlott volna fel 13 éves korában heti ezer dolláros fizetést, ha édesapja nem a némafilmek korszakának egyik legendája lett volna, mostohaanyját pedig nem Mary Pickfordnak hívják. 

Hozzá kell tenni, ifjabb Douglas Fairbanks bebizonyította, hogy a belévetett bizalom nem volt alaptalan, megszámlálhatatlanul sok filmben szerepelt. Ahogyan nem lehet elvitatni, hogy Jane Fonda és Liza Minnelli, akik szintén hollywoodi nagyságok gyermekei voltak, maguk is sokat tettek azért, hogy igazi sztárként tekintsünk rájuk. A Vulture cikke szerint persze ez annak is köszönhető, hogy szüleik az életükben hátrébb szorultak, Fonda az Egyesült Államokon kívül is dolgozott és emberjogi aktivistaként is ismert volt, Liza Minnelli pedig húszas évei elején elveszítette édesanyját, Judy Garlandot.

És persze az idő is kulcsfaktor, van, akinek az esetében el is feledkezünk arról, hogy híres szülei voltak. És ebben sokat segít az, ha már maguk is letettek valamit az asztalra. Jamie Lee Curtis, Tony Curtis lánya sem most kezdte a szakmát. Igaz, ő mintha magára vette volna azt, hogy az emberek ismét firtatni kezdték, kinek voltak ismert szülei. Mint elmondta, 19 éves kora óta színészkedik, és ugyan rengeteg idő eltelt első szerepe óta, nem telik el úgy nap, hogy ne emlékeztetnék arra, szülei is sztárok voltak.

Érdekes, hogy amint kiderül valakiről, aki egyébként nagyon sikeres a saját területén, hogy valakinek a rokona, sokan azt feltételezik, hogy nincs tehetsége. De ez egyszerűen nem igaz. Mindig is ügyeltem arra, hogy tiszteségesen, a lehető legnagyobb szakmaisággal és alázattal végezzem a munkám

– tette hozzá. 

Jamie Lee Curtis és Tony Curtis

Jamie Lee Curtis és Tony Curtis a Ha eljönnek a bomberek c. film bemutatóján, 1984-ben (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

A cikk kicsapta a biztosítékot Lily Allen énekesnőnél is, aki Keith Allen színész és Alison Owe filmproducer lányaként látta meg a napvilágot. Szerinte az embereknek inkább azok a nepo babyk miatt kellene aggódni, akik jogi, pénzügyi területen dolgoznak vagy éppen politikusok, ugyanis – tette hozzá – az emberek életére inkább az ő előrejutásuknak, a munkájuknak van hatása. Persze nem felejtette el leszögezni, tudta, hogy ő is kiváltságos helyzetben van, hogy sok lehetőséget köszönhet a családjának. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, nem könnyű ismert és híres emberek gyermekének lenni. „Gyerekkorunkban stabilitásra és szeretetre, gondoskodásra vágyunk, a pénz vagy a hatalom még nem érdekel minket. Nehéz észrevenni, hogy mennyire kiváltságos vagy, amikor éppen megpróbálod feldolgozni a gyerekkori traumáidat” – tette hozzá.

Kate Hudson, aki szintén híres felmenőkkel rendelkezik, hiszen édesapja Bill Hudson énekes, édesanyja Goldie Hawn, és ne feledkezzünk meg nevelőapjáról, Kurt Russelről sem, fentiekhez hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Egyrészt szerinte a nepotizmus máshol sokkal jobban jelen van, például az üzleti világban, ezt maga is megtapasztalta, másrészt szerinte mindegy, hogy ki honnan jön és kiket ismer, igazából a munkához való hozzáállás az, ami számít, és ha valaki keményen dolgozik, az előbbieket figyelmen kívül lehet hagyni. 

Kurt Russel és Kate Hudson

Kurt Russel és Kate Hudson (Fotó: Stefanie Keenan/Getty Images for Michael Kors)

Vannak hírességek, akik egyébként már jóval a cikk megjelenése előtt úgy érezték, meg kell védeniük magukat, Lily Rose Depp, Johnny Depp és Vanessa Paradis lánya az Elle magazinnak adott interjújában elmondta, szerinte az embereket jobban érdekli az, hogy ki milyen családból jött, mint azokat, akik tényleg a szórakoztatóiparban dolgoznak, akik tényleg kiosztják a munkákat. 

Lehet, hogy egy lépéssel beljebb vagy, de ez nem jelenti azt, hogy nyert ügyed van, nagyon sok munka vár még rád

Megjegyezte azt is, nagyon érdekes, hogy például egy orvoscsalád esetében nem firtatják a gyerekeknél azt, hogy mégis miért lettek orvosok, ahogyan az is, hogy mintha a nőknél sokkal többször merülne fel az, hogy biztos a családi kapcsolataiknak köszönhetően jutottak előre. Ugyan ezek megfontolandó szempontok, de vannak, akik kritikát fogalmaztak meg a modellel, illetve színésznővel szemben.

Lily-Rose Depp

Lily-Rose Depp (Fotó: Alexander Tamargo/WireImage)

A szintén modellként dolgozó Vittoria Ceretti ugyan nem nevezte meg kire gondolt, amikor kifejtette, ennek a nepo babynek valószínűleg sokkal könnyebb dolga volt mint más modelleknek, akiknek nincsenek ilyen kapcsolatai, de egyértelmű, hogy Lily Rose Deppre meg gondolt. „Tudom, hogy ez nem a te hibád, de kérlek, ismerd el, hogy a te helyzeted kivételes” – tette hozzá. 

Ez egy olyan kérés, ami másokban is felmerült. Jess Elgene, a 27 éves színésznő a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, ő több nepo babynek is rajongója, és alapvetően nincs baja azzal, hogyha valaki családja révén jut lehetőségekhez, de szeretné, ha ezen sztárok elismernék, híresek a szülei és hálát adnának a lehetőségekért, amikhez így jutottak. Bosszant, amikor ezt elhallgatják, persze ha nekem ilyen kapcsolataim lennének, akkor én is kihasználnám azokat” – fűzte hozzá.

Felmerül a kérdés, hogyha a nepotizmus ennyire áthálózza az életünket, akkor miért kapott most ekkora nyilvánosságot? Egyesek szerint azért, mert egy újszülöttnek minden vicc új, és a Z-generációs fiatalok közül sokan nem tényleg nem tudták, hogy kedvenceik milyen felmenőkkel rendelkeznek, mert a szülők vagy soha nem voltak igazi A-listás sztárok vagy már nincsenek a köztudatban. 

A New York Magazine szerint egyébként a nepo babyknek több kasztja van, először is nem lehet idesorolni azokat, akiknek csak szimplán gazdagok a szülei, lásd Paris Hilton. Szerintük csúcson azok vannak, akik nemcsak a nevet örökölték a szüleiktől, de számos olyan tulajdonságot is, aminek köszönhetően ők is híresek lettek, ide lehet sorolni Dakota Johnsont, Maya Hawke- ot vagy Jack Quaidet.

Dakota Johnson és szülei

Jesse Johnson, Melanie Griffith, Dakota Johnson és Don Johnson a Hogyan legyünk szinglik New York-i premierjén (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images)

A következő szint azok, akik családi kapcsolatok révén jutottak előrébb, még a szüleik nem is voltak sztárok, lásd Billie Eilish vagy Kristen Stewart. Azt nem tudni, hogy érdemes-e itt megemlíteni a Succession sztárját, Nicholas Braunt, aki annak a grafikusnak a fia, aki a Rolling Stones híres logóját tervezte vagy Jonah Hillt, akinek édesapja a Guns N’ Roses egyik könyvelője volt, de nem szívesen hagytuk volna ki.

A sok port kavart cikkben egyébként nagyon jól leírják, hogyan lesz a sztárok gyerekéből sztár. Sokan még meg sem születtek, de már híresek, hiszen szüleik szívesen számolnak be a várandósság fontosabb pillanatairól. Majd lehet azzal foglalkozni, hogy mennyire hasonlítanak édesanyjukra vagy édesapjukra. (Az elmúlt öt évben a People nem kevesebb, mint 17 cikket írt arról, hogy Ava Phillippe mennyire hasonlít az édesanyjára, Reese Witherspoonra).

Majd újabb szakaszba lépnek a sztárrá válás útján, amikor maguk is elkezdik használni a közösségi médiát, Gwyneth Paltrow lánya, Apple is így került be egyszer a hírekbe. A következő lépés az, hogy a szüleik vagy a szüleikhez közeli projektek révén kipróbálhatják, mennyire való nekik a szórakoztatóipar, és a szakma általában tárt karokkal fogadja őket, szívesen segédkeznek a kezdeti lépéseknél. A közös munka pedig szintén remek hírverést biztosíthat. És az sem baj, ha valaki elsőre nem tudja, mi az, ami igazán érdekli, a kapcsolatok révén nagyon sok ajtó ki tud nyílni, és bőven akadnak olyanok, akik végül teljesen más úton indulnak el, mint a szüleik, és vannak, akik nem is akarnak híresek lenni,  Bruce Springsteen fia tűzoltó, Willem Dafoe fia pedig jogász lett. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top