Család

Donald Trump a lányából csinált volna alelnököt

Más kérdés, hogy már az életkora miatt sem vállalhatta volna a jelöltséget.

Donald Trump nagyon szereti nagyobbik lányát, Ivanka Trumpot. Ennek már többször adta a jelét, sőt, az amerikai médiában rendszeresen előkerülnek azok a nyilatkozatai, ami alapján, mintha az egészségesnél jobban vonzódna a most 38 éves nőhöz. Ennek fényében talán nem volt túl meglepő, amikor az USA 45. elnöke beiktatását követően Ivanka Trumpból elnöki tanácsadót csinált, akit jó néhány diplomáciai tárgyalásra is magával hurcolt, annak ellenére, hogy semmiféle vonatkozó szakmai múltja nincs. Sőt, még az sem okozott problémát, hogy az idősebb Trump-lány elnöki tanácsadói munkája mellett divatcégét is működtette, igaz, 2018-ban végül a felmerülő etikai problémák miatt ez utóbbitól visszalépett. Donald Trump azonban úton-útfélen megragadta a lehetőséget, hogy az amerikai médiát telekürtölje vele, hogy Ivanka mennyire tehetséges, sőt, még ENSZ-nagykövetként is bedobta a nevét, miután a posztot betöltö Nikki Haley 2018-ban lemondott. 

Apuci alelnöknek is megtette volna a lányát

A Bloomberg News számolt be róla, hogy Trump egykori kampányfőnök-helyettese, Rick Gates nemrég Wicked Game címen könyvet írt a Trump-kampányban betöltött szerepéről és az ott tapasztaltakról. Gatest ellen egyébként 2017-ben eljárás indult, amiért oroszpárti politikai figurákkal dolgoztak Ukrajnában, azonban együttműködött az ügyészekkel, így mindössze 45 napi elzárást és 3 év próbaidőt kapott. 

A könyv talán legmeghökkentőbb információja, hogy Donald Trump eredetileg nem Mike Pence-t nevezte meg, mint első számú alelnökjelöltjét. 

„Szerintem Ivankának kellene lennie. Mi lenne, ha Ivanka lenne az alelnököm?” – idézi Gates Trumpot a könyvében. A leírás szerint ez a javaslat a kampánystáb egy gyűlésén hangzott el, ahol jelen volt Ivanka Trump és férje, a szintén elnöki főtanácsadóként foglalkoztatott Jared Kushner. 

„Mindenki Ivanka felé fordult, ő pedig elég meglepettnek tűnt – írja Gates a Bloomberg szerint. – Épp eléggé ismertük Donald Trumpot ahhoz, hogy mindenki csak hallgasson és megpróbálja elfojtani a nevetést. Ő pedig folytatta: Ivanka okos, gyönyörű és az emberek imádnák!”

Ivanka Trumpot akarta alelnöknek az apja

Ivanka Trump feltűnése több diplomáciai tárgyaláson okozott nagy meglepetést (Fotó: Getty Images)

Gates szerint a kampánystáb elutasította az ötletet, többek között azért, mert Ivanka Trumpnak semmiféle politikai tapasztalata nem volt. Az sem mellékes, hogy a kampányidőszak során még csak 34. éves volt, az USA elnöki és alelnöki posztját azonban csak 35 évnél idősebbek tölthetik be.

Ezt követően George W. Bush korábbi külügyminiszterének, Condoleezza Rice-nak és Bob Corker szenátornak a neve is felmerült lehetséges alelnökjelöltként, ők azonban nem éltek a lehetőséggel. Az Ukrajna-ügyben azóta szintén elítélt Paul Manafort kampányfőnök ekkor javasolta az indianai kormányzó Mike Pence személyét, aki „kiegyensúlyozottabbá tenné a jelölteket”. 

„Nekem egyik ember sem szimpatikus közülük” – mondta erre Trump Gates szerint, majd folytatta: – Még egyszer, szerintem Ivankának kellene lennie az alelnökömnek.”

A leendő elnök annyira biztos volt benne, hogy a republikánus pártban piedesztálra emelnék a lányát, hogy két alkalommal is közvéleménykutatást végeztetett a köreikben. Gates szerint az pozitív számok nem voltak kiugróan magasak, de Ivanka Trump népszerűbbnek bizonyult, mint amire számítottak, ez pedig csak tovább fokozta apja lelkesedését.

Végül azonban Ivanka Trump maga vetett véget a találgatásoknak, amikor saját maga közölte az apjával, hogy nem tartja jó ötletnek, hogy családi elnök-alelnök párosként induljanak a választáson. 

A Huffington Post a Fehér Házhoz fordult reakcióért, egyelőre azonban nem kaptak választ a megkeresésre. Eközben Tim Murtaugh, a Trump-kampány jelenlegi kommunikációs vezetője hétfőn a Washington Postnak nyilatkozva cáfolta, a fentieket: „ez nem igaz és nem is volt semmiféle közvéleménykutatás” – hangzott a cáfolat.

A Trump-kabinettel kapcsolatban már több botránykönyv is megjelent az elmúlt években, Rick Gates műve azonban – a fentiek ellenére – javarészt inkább pozitív fényben ábrázolja az USA 45. elnökét. 

Donald Trump egyébként már jó ideje a bő egy hónap múlva, november 3-án esedékes amerikai elnökválasztásra készül. 

További cikkeink az amerikai politikai csatatérről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top