Sztárok

Mintha Pataky Attila jelentené be, hogy miniszterelnök szeretne lenni – Lehet elnök Kanye Westből?

Az évtized vicce, politikai trollkodás, egy meggondolatlan tweet vagy egy komoly, megfontolt döntés? Mindenki értetlenül áll Kanye West azon döntése mögött, hogy novemberben indulni akar az elnöki székért.

Kanye West akkora sztár Amerikában (és a világon), hogy jó ideje már Istenkomplexusban szenved. Bár a zenei tehetsége vitathatatlan, az ebből fakadó népszerűsége révén már évek óta azt gondolja, hogy mindenhez is ért. A zene mellett igazából egy dolog van még, amihez vitathatatlanul van tehetsége: bármikor fel tudja magára hívni a figyelmet, és érzi, hogyan kell a címlapokra kerülni. Nem csoda, hogy a feleségét Kim Kardashiannek hívják: ha valami, ez biztosan közös bennük. Amikor vasárnap bejelentette az indulását az Egyesült Államok elnöki székéért egy Twitter-bejegyzésben, a legtöbb embernek fogalma sem volt, hogy sírjon vagy nevessen. Pár éve talán még gondtalanul hahotáztunk volna, de 2016-ban az USA már megválasztott elnöknek egy meggondolatlanul tweetelő reality sztárt, úgyhogy azóta semmi sem tűnik elképzelhetetlennek. Innen nézve pedig West tweetje igazán aggasztó.

Trumpistából ellenjelölt?

Kanye Westet hazájában a zenéje miatt óriási tisztelet övezi és rengetegen rajonganak érte, viszont a közéletbeli ténykedése azért hagy némi kívánnivalót maga után: sokan csak a provokátor bohócot látják benne, aki nem képes lakatot tenni a szájára (olyanokat mond, hogy a rabszolgaság választás kérdése volt…), és aki Messiás-szindrómában szenved. Hasonló hazai példaként csak az Eddás Pataky Attila jut eszembe, akit zenészként és énekesként ugyan sokan elismernek, de ha a közügyekben való megszólalásaira azt mondom, hogy megosztók, akkor nagyon finoman fogalmaztam.

Kanye West a Vanity Fair Oscar-partiján idén februárban (fotó: Taylor Hill/FilmMagic)

Kanye West a Vanity Fair Oscar-partiján idén februárban (fotó: Taylor Hill/FilmMagic)

Kanye West először 2015-ben, az MTV díjátadóján jelentette be, hogy vannak elnöki ambíciói, és akkor a 2020-as dátumot nevezte meg az indulásaként, ám később ezt már 2024-re módosította, ráadásul támogatta Donald Trump elnök politikáját, hordta a támogató sapkáját, sőt egy ízben még a Fehér Házban is meglátogatta az elnököt, akit nagyon kedvel. Ugyanakkor mostanában West is beállt a Black Lives Matter mozgalom támogatói közé, támogatta a meggyilkolt George Floyd családját, és ezek olyan ügyek, amikkel Trump messzemenőkig nem ért egyet.

Az első bipoláris amerikai elnök?

West amúgy bipoláris zavarban szenved, ám ő erre nem betegségként tekint.

„Nézd, ez a harmadik személyiségem. Ez az én bipoláris szarságom. Ez nem fogyatékosság, hanem ez az én szuperképességem. Szuperhős vagyok”

– fogalmazta meg West a Yikes című 2018-as dalában. Westnél emiatt sosem lehet teljesen tudni, mikor beszél komolyan. A dalban is szuperképességről ír, miközben interjúk során beszélt arról, hogy a betegségével elmegyógyintézetben is kezelték, ahol súlyosan begyógyszerezték, és ez mennyire megviselte őt. Kétségtelen, hogy óriási dobás lenne, ha egy nyíltan bipoláris ember szállhatna küzdelembe az Egyesült Államok elnöke címért. A gond csak az, hogy a feljegyzések szerint a tweetet leszámítva West még semmit nem tett az ügyért, sehol nem regisztrált, pedig az USA kilenc tagállamában már lejárt a határidő ahhoz, hogy függetlenként jelöltethesse magát, vagyis a végső győzelemre gyakorlatilag már a startvonalnál teljesen esélytelen lenne. Akkor meg ugye, mi értelme az egésznek?

A nagy Trump svindli?

Ugyan Elon Musk is támogatásáról biztosította Westet, Kim Kardashian pedig kis amerikai zászlóval együtt osztotta meg kedvese tweetjét, a fél világ azon tanakodik most, hogy van-e bármi West bejelentése mögött, vagy nem több üres provokációnál. Mivel novemberig felépíteni egy normális kampányt és maga köré verbuválni egy kampánycsapatot nemcsak piszok drága, de esélytelen is volna, a legtöbben hajlamosak egy rossz viccnek, illetve egy nem túl stabil elme nem túl átgondolt kitörésének (erre reagálta Paris Hilton azt, hogy ő is indulni fog) felfogni a dolgot.

Akik az összeesküvés-elméleteket szeretik, azok azt mondják, hogy jó barátja, Donald Trump vette rá őt az indulásra, hogy így csaklizza el a feketék szavazatait a demokraták jelöltjétől, Joe Bidentől. Szakértők ezt azért tartják veszélyes taktikának, mert egyesek szerint Trump szavazóiból is sokan fordulhatnának West felé, márpedig a rapper így egy kétélű fegyver, ami senkinek sem biztonságos. Az azonban kijelenthető, hogy amennyiben komolyan veszi az indulást, ilyen kevéssel a választások előtt nem jöhet neki össze néhány százaléknyinál több szavazat. Király nem lehet, de királycsináló talán még igen. Egy biztos: arra még legalább 2024-ig kell várnunk, hogy Kim Kardashiant first ladyként láthassuk viszont.

Kanye West cikkekből kifogyhatatlanok vagyunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top