Sztárok

Kanye West szerint a rabszolgaság választás kérdése volt

A rapper nagyon meredek kijelentéseket tett egy interjúban. Azóta persze elmagyarázta, hogy azért nem egészen úgy gondolta a dolgot.

Óriási vitát váltottak ki az interneten Kanye West szavai, melyek szerint a rabszolgaság választás kérdése volt. Az amerikai rapperrel a TMZ bulvárportál készített videointerjút, ebben hangzott el:

Amikor négyszáz év rabszolgaságról hallunk… négyszáz év? Ez úgy hangzik, mintha választás kérdése lenne.

A portál egyik – nem mellesleg afroamerikai – munkatársát, Van Lathant annyira feldühítették a sztár szavai, hogy a szerkesztőségi termen keresztül kiabált bele a beszélgetésbe: „Nekünk, többieknek szembe kell néznünk azzal a kirekesztettséggel, ami a négyszáz év rabszolgaságból fakad, amiről azt mondtad, a mi szabad választásunk volt” – mondta Westnek. A zenész visszavágott: „Úgy érzed, szabadon gondolkodom és érzek?” Lathan erre azt válaszolta: „Konkrétan nem hiszem, hogy bármit is gondolsz.”

A 16. század kezdetétől fogva afrikaiak millióit hurcolták rabszolgaként az észak-amerikai kontinensre. A rabszolgaság intézménye a 19. század végéig törvényesen fennmaradt, de miután eltörölték, a hajdani rabok leszármazottait továbbra is diszkrimináció sújtotta.

Symone D. Sanders politikai kommentátor a Twitteren a Westet bírálók élére állt. Azt írta, Kanye az amerikai „szabadon gondolkodó fekete veszélyes karikatúrája”. Russ Bengston újságíró is tömören reagált: „A rabszolgaság nem szabad választás kérdése volt. Kanyét hallgatni igen.”

A rapper a Twitteren védekezett:

A tisztázás kedvéért. Természetesen tudom, hogy a rabszolgákat nem szabad akaratukból bilincselték meg és rakták hajókba. Arra akarok rámutatni, hogy mi ebben a helyzetben maradtunk annak ellenére, hogy a számok a mi oldalunkon állnak, ez pedig azt jelenti, hogy mentálisan vagyunk rabszolgasorban

– magyarázta.

West a közelmúltban azzal osztotta meg a rajongóit, hogy a közösségi oldalain nyíltan támogatni kezdte, sőt testvérének nevezte Donald Trump amerikai elnököt.

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top