nlc.hu
Baba

Öt sztár, akinek már a szülei is sztárok voltak

Sztárok gyerekei, akik nemcsak szüleik miatt híresek

Nem titok, hogy a hírességek gyermekei, rokonai előnnyel indulnak az életben és Hollywoodot gyakran és joggal éri az a kritika, hogy a nepotizmus melegágya. Az azonban, hogy valaki előtt családneve ajtókat nyit meg, még nem jelenti automatikusan, hogy az illető ne lenne tehetséges. Íme öt színész, akiknek munkássága nyomán nem kérdéses, saját jogukon is elismerésre méltók. 

Ben Stiller: Aki nem bánja, ha gyerekei követik

Ben Stiller filmszínész, Primetime Emmy-díjas forgatókönyvíró, filmrendező és producer már körülbelül három évtizede a hollywoodi filmipar törzsgyökeres tagja. Szülei, Jerry Stiller és Anne Meara szintén színészek voltak, akik az 1960-as, 70-es években közös humoros műsorral (Stiller and Meara) szórakoztattak az amerikai közönséget. Jerry Stiller később szerepelt többek közt az Egyesült Államokban roppant meghatározó Seinfeld sorozatban, de szintén benne volt a magyar közönség által talán jobban ismert Férjek gyöngyében. 5 évvel élte túl feleségét és 2020-ban, 92 éves korában hunyt el.

Ben Stiller, Jerry Stiller, Christine Taylor, Anne Meara

Fotó: Getty Images

Szülei hírneve ellenére Ben Stiller számára a siker nem jött azonnal. Eleinte az SNL-nek volt az írója, később azonban saját műsort (Ben Stiller Show) kapott, ami az alacsony nézettség miatt rövid életű volt (1990–1991). Ezt követte a Keresd a nőt! című 1998-ban bemutatott amerikai romantikus vígjáték, melyben a partnere Cameron Diaz volt és a film kasszasiker lett. Ezt követték az olyan, később több résszel is kibővített sikerek mint az Apádra ütök (2000), a Zoolander, a trendkívüli (2001), illetve az Éjszaka a múzeumban (2006). Ben Stiller feleségül vette Christine Taylor színésznőt és 2002-ben született egy lányuk, Ella Olivia Stiller, 2005-ben pedig egy fiuk, Quinn Dempsey Stiller. Mindkét gyerek kapott már szinkron szerepeket, illetve szerepeltek apjukkal rövid ideig a képernyőn az Éjszaka a múzeumban folytatásában. Mindketten színészi karrierről álmodnak és ez valószínűleg össze is fog jönni nekik. Ellen DeGeneres 2019-ben az Ellen Show-ban arról kérdezte Ben Stillert, hogy mit gondol lánya jövőbeli terveiről, mire a színész azt mondta, a színészet világa kész „őrület”, de a lánya szenvedélyesen vágyik rá és mivel ő maga is 10-11 évesen tudta már, hogy ezt az utat szeretné választani, gyerekét is támogatni fogja az elhatározásában.

Benedict Cumberbatch: Akivel kapcsolatban belátták, sajnos tehetséges

Benedict Cumberbatch, avagy teljes nevén Benedict Timothy Carlton Cumberbatch 1976-ban látta meg a napvilágot Londonban. Ugyan egyik nagyapja még tengeralattjáró-parancsnok volt, dédapja pedig diplomata, a szülei, Wanda Ventham és Timothy Carlton már mindketten színészettel keresték a kenyerüket és jó pár filmben, sorozatban, illetve színházi előadásban szerepeltek.

Benedict Cumberbatch, Sherlock Holmes, szülők, testvér

Fotó: BBC

Eredetileg nem szerették volna, hogy fiúk kövesse a példájukat és ragaszkodtak ahhoz, hogy helyette egyetemre menjen. Volt azonban egy pont, amikor be kellett látniuk, Benedict minden kétséget kizáróan a színpadra született. Benedict Cumberbatch egy interjúban mesélt arról, hogy az egyetem alatt egy amatőr színtársulat tagjaként az Amadeusban Mozart riválisát, Salierit alakította. Az előadás után édesapja gratulált neki és azt mondta, „Te sokkal jobb vagy ebben, mint én valaha is voltam, vagy leszek. Alig várom, hogy lássalak és támogassalak az előtted álló, alighanem fantasztikus karrieredben”. Wanda és Timothy egyébként egy ízben a képernyőn is egy családot alakítottak fiúkkal. A BBC nagy sikerű Sherlock Holmes sorozatában ugyanis, melyben Benedict Cumberbatch játssza a furmányos agyú detektívet, Sherlock Holmes szüleiként bukkannak fel.

Dakota Johnson: Akit nem néz meg az anyja

A szürke ötven árnyalata előbb könyvként, majd 2015-ben film formájában fűtötte fel milliók fantáziáját, a főszereplőt alakító színésznőt az is megismerte, aki előtte nem tudott a munkásságáról. Pedig Dakota Johnson nem akármilyen családból jött. Édesanyja Melanie Griffith színésznő, aki többször is azt nyilatkozta, hogy nagyon büszke lányára, de a fülledt jelenetek miatt A szürke ötven árnyalatát nem tudja megnézni. Dakota Johnson édesapja Don Johnson színész, énekes, rendező és producer, aki ötször házasodott meg. Melanie Griffithtel kétszer is, de végül végleg különváltak útjaik. A színész apa helyébe Dakota színész nevelőapát kapott és a hírek szerint nem is akármilyet, Antonio Banderas személyében. Banderas és Griffith már elváltak, de a jó viszony továbbra is megmaradt.

Dakotha Johnson, Melanie Griffith

Fotó: Getty Images

Dakota kisgyerekkora óta színész szeretett volna lenni és 1999-ben debütált anyja oldalán a Tűzforró Alabama című filmben. Szülei ragaszkodtak ahhoz, hogy szerezzen érettségit, amit a színésznő kicsit abszurdnak tekintett annak a fényében, hogy a szülei karrierje miatti állandó költözködés miatt körülbelül 11 éves koráig egyetlen teljes év sem volt, amit ugyanabban az oktatási intézményben töltött volna. Miután elvégezte a középiskolát, folytatta a színészetet, többek között a Social Network – A közösségi háló (2010), a Csúf szerelem (2011), a 21 Jump Street – A kopasz osztag (2012) és a Need for Speed (2014) című filmekben, továbbá a Ben and Kate című vígjáték-sorozatban (2012–2013) és csak ezután jött A szürke ötven árnyalata (2015). Legutóbb a Cha Cha Real Smooth című filmben nyújtott a színésznő nagyszerű alakítást.

Drew Barrymore: Aki csoda, hogy él

Drew Barrymore világszerte ünnepelt színésznő, aki mindössze 11 hónapos volt, amikor először szerepelt a képernyőn. Az ellenállhatatlanul aranyos gyermekkel kutyaeledelt próbáltak eladni. A világ azonban a kislányt 1982-ben ismerte meg, amikor ő játszotta Gertie-t a Steven Spielberg által rendezett E. T., a földönkívüli (1982) című filmben. Ekkor még mindig csak hétéves volt. A folyamatos kemény munka, illetve rivaldafény nagy árat követelt a kislánytól, akinek nem volt gyerekkora.

Drew Barrymore a szüleivel

Fotó: Tom Gates / Getty Images

Még kiskorúként alkohol- és kábítószerfüggő lett és 13 éves korára olyannyira kicsúszott a lába alól a talaj, hogy másfél évig bent tartották egy pszichiátriai intézetben. Mikor kijött, jogilag nagykorúsította magát, hogy megszabaduljon szülei befolyásától. Felmenői valóságos színészdinasztiát képeztek. Édesapja, John Drew Barrymore azonban kevésbé futott be színészként, mint a szülei és talán emiatt, talán más okból, egész életében a káros szenvedélyek hálójában élt. Drew egy ízben úgy jellemezte kapcsolatát apjával, hogy „az a kevéske, ami vol,t is bántalmazó jellegű volt és teljes káosz.” Édesanyja, a magyar származású Makó Ildikó néven született Jaid volt az, aki inkább látta lányát elsősorban eszköznek egy csillogóbb élethez. Kevésbé köztudott, hogy amikor Drew kijött a pszichiátriáról, éveken keresztül nem kapott szerepeket. Ebben az időszakban, hogy ne kopjon fel az álla, elvállalt mindenféle munkát. Többek közt olyan időszak is volt, amikor vécéket pucolt. Idővel azonban ismét sikerült meggyőznie a rendezőket, hogy lehet rá számítani és a következő években közel húsz filmben szerepelt. Időközben létrehozott egy önálló produkciós céget is. Manapság elsősorban ezzel, a családjával és a talk-show-jával (The Drew Barrymore Show) foglalkozik. Egy interjúban a Guardian újságírójának azt mondta, hogy, ha a lányai kiskorukban szeretnének filmezni, meg fogja nekik tiltani. 

George Clooney: Aki a nagynénjétől kapta a legjobb tanácsot

A legtöbb embernek George Clooney-ről egy jó pohár kávé előbb jut eszébe, mint a nepotizmus, pedig a kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, producer és forgatókönyvíró szintén rendelkezett némi előnnyel családja miatt, amikor úgy döntött, betör Hollywoodba. Kentucky államban született. Édesanyja, Nina Bruce szépségkirálynő volt és a városi tanácsnál dolgozott, miközben apja, Nick Clooney a helyi televíziós társaságnál vezetett egy talkshow-t.

George Clooney édesapjával, Nick Clooneyval és édesanyjával Nina Warren Clooneyval

George Clooney szüleivel (Fotó: J. Vespa/WireImage/Getty Images)

George Clooney nagynénje Rosemary Clooney filmszínész és énekesnő volt, aki a White Christmas című 1954-es klasszikus filmben is feltűnt Bing Crosby mellett. Rosemary volt az, akitől George Clooney hétévesen „élete egyik legjobb tanácsát” kapta. A nagynéni ugyanis azt javasolta neki, hogy soha ne keverje a sört és a bort. Rosemary testvére, Betty Clooney egyébként szintén igen sikeres énekes volt. George ötévesen már apja kamerája elé állt, érettségi után pedig beiratkozott az Észak-Kentucky Egyetemre. Nagybátyja, José Ferrer egy lóverseny témájú filmet forgatott, és George is kapott egy kis szerepet benne. A színészi pálya kedvéért később otthagyta az egyetemet és elment Hollywoodba. Elkezdett castingokra járni. Az egyik első munkája egy hirdetés volt, amelyben egy hatos csomagolású sört kellett cipelnie a hóna alatt. Idővel azonban több sorozatban és több mint negyven filmben is maradandót alkotott. Érdekesség, hogy már 33 éves volt, amikor a köztudatba berobbant Ross doktorként a Vészhelyzetben. Hosszabb szünet után 2020-ban újabb filmmel jelentkezett Az éjféli égbolt cíművel, melynek nem csak egyik szereplője, hanem a rendezője is volt. Augustine megformálásához a színész hirtelen sok súlytól szabadult meg, ettől viszont hasnyálmirigy-gyulladása lett és kórházba is került. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top