A 10 legbotrányosabb videóklip, amit letiltott az MTV zenecsatorna

Leéb Ádám | 2023. Június 10.
Milyen lista az, amin együtt szerepel Marilyn Manson, Lady Gaga és Madonna? Ezek az MTV letiltott videóklipjei. Az internetnek hála, most megnézheted őket!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy tévécsatorna, ahol éjjel-nappal zenét játszottak. Ma már talán furcsán hangzik, de több generáció nőtt fel úgy, hogy az MTV ment a háttérben: ha mondjuk áthívtuk a haverokat, leckét írtunk, vagy a kedvenc klipünket vártuk egy bekészített üres VHS kazettával. A Beavis és Butthead-del tanultunk angolul és a Jackass őrültségein röhögtünk másnap a suliban. A mára már többnyire csak Zs kategóriás valóságshowkkal nyomuló csatorna, valaha óriási hatalommal bírt a zeneiparban. Valóságos istent játszott, amikor kisípolt szövegeket, kitakart jeleneteket, vagy egyszerűen úgy döntött, a késő esti műsorsávban sem mehet le egy erősen korhatáros videó (ez persze inkább a 80-as, 90-es évekre volt jellemző, azóta bevett gyakorlat, hogy készítenek egy cenzúrázott verziót is az előadók).

Összegyűjtöttük a tíz legsúlyosabb videóklipet, ami hiába 20 éves, ma is kicsapja a biztosítékot. Íme!

10. Soundgarden – Jesus Christ Pose

A Badmotorfinger (1991) első kislemezének videójában bizar dolgok kerülnek keresztre: lányok, csontvázak, zöldségek… Furcsa, de épp elég volt ahhoz, hogy ne sugározza a csatorna.

9. Tool – Prison Sex

Ugyan miért tiltanának le egy dalt, aminek Börtön Szex a címe? Komolyra fordítva a szót, a szexuális abúzus olyan téma, ami bőven sok volt a csatornának, akkor is, ha csak bábukkal játszanak. Az MTV ennek ellenére díjra jelölte a Tool stop motion technikával készült videóklipjét legjobb speciális effektusok kategóriában.

8. Megadeth – In My Darkest Hour

A Megadeth In my darkest hour c. videóklipjét azért tiltotta le az MTV, mert úgy hitték, a dalszöveg öngyilkosságra utal. Valójában Dave Mustaine írta ezt a dalt egykori bandatársa, Cliff Burton korai halála után.

7. MIA – Sunshowers

MIA videójában semmi kivetnivalót nem találtak a cenzorok, a dalszövegben annál inkább. A “like PLO, I don’t surrendo” sort némította volna el a csatorna, ami a Srí Lanka-i társadalompolitikai feszültségekre utal. MIA nem engedélyezte a cenzúrát, így a klipet sem sugározták.

6. Lady Gaga – Alejandro

Lady Gaga, akit már fel sem ismernek rajongói nem volt teljesen letiltva, de átcsúsztatták az éjféli műsorsávra (ilyenkor lehetett amúgyis elcsípni az igazi ritkaságokat a csatornán). Hogy mi volt az oka? Szimulált szexjelenetek, vallásos képek, nácinak öltözött férfiak, Gaga apácaruhában… Jó szórakozást!

5. Marilyn Manson – Coma White

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor az verte ki a biztosítékot a szüleinknél, hogy Marilyn Manson és Twiggy Ramirez női ruhákba bújva műmellel parádézott? Ó a régi szép idők… Najó, ennyi a 90-es években is kevés lett volna a bannoláshoz. Valójában John F. Kennedy meggyilkolásának borzalmas jelenetei voltak azok, amik erre késztették a cenzorokat.

4. Skid Row – 18 and Life

Skid Row videója szintén határ eset. De sztori, hogy két fiatal fegyverrel mászkál, majd az egyik bekattan és lelövi a másikat, sok volt az MTV-nek. 

3. Nine Inch Nails – Closer

A NIN Closer c. videója több mint zavarbaejtő. Bár a kölyökképű Trent Reznor kicsit sem félelmetes, a megkötözött meztelen hölgyek kéjes vonaglása, a levágott véres állati részek és a bogarak miatt valójában ma is a semmilyen korosztálynak nem ajánljuk besorolást kapná. 

2. Prodigy – Smack My Bitch Up

Igen csak meglepődtünk, amikor a Prodigy legendás Smack my bitch up című klipjét kerestük, ugyanis sem Youtube-on, sem Vimeo-n nem találtuk. Persze nem meglepő. A videó különösen erőszakos tartalma miatt nincs az a platform, ami befogadná. No, azért ha jobban elmerülünk az internet sötét bugyraiban, előáshatjuk. A film főhőse teljesen benyomva indul neki az éjszakának, hogy nőket és férfiakat egyaránt inzultáljon. Az utolsó képen jön a csattanó, mikor a tükörben meglátjuk, valójában egy nő az. A rengeteg erőszak mellett már fel sem tűnik a sok meztelenség. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

1. Madonna – Justify My Love

Hogy elég erős legyen a kontraszt, itt hagyjuk nektek Madonna Justify My Love c. videóját, ami annyira forróra sikerült, hogy a megjelnő szexualitás is elegendő volt a letiltáshoz. Valójában Garth szegecses bőr trikója és a klipben szereplő BDSM kellékek láttán ma már fel sem húzzuk a szemöldökünket. A popdíva, amúgy nemrég újított be egy nála 35 évvel fiatalabb csődőrt.

Forrás: Dallas Observer

 

Exit mobile version