Videóra vették, ahogy egy sirály egészben lenyel egy mókust

S. Z. | 2023. Június 30.
A szakemberek szerint téves kép él az emberekben a sirályokról, mert ezek a madarak mindent elfogyasztanak, ami az útjukba kerül. Akár egy mókust is.

Sokakat megdöbbentett egy TikTokra kikerült videó, amelyen az látható, hogy egy sirály egészben lenyel egy mókust. A szakértők szerint azonban ez nem is annyira meglepő.

A felvétel azt örökítette meg, ahogy egy ezüstsirály – a kígyókhoz hasonló módon – felfal egy bolyhos, sötét bundájú mókust. Minden egyes nyeléssel a zsákmány hátsó lábai és bozontos farka egyre mélyebbre csúszik a madár nyelőcsövében.

„Ez nem barbár viselkedés. Ez teljesen normális – mondta Peter Rock, az angliai Bristolban élő sirálykutató a CBC Radio As It Happens című műsorában. – A sirályokra jellemző, hogy bármit megesznek, ami az útjukba kerül. És ha az történetesen valami gyengébb állat, akkor megölik és elfogyasztják.”

A sirályok pontosan tudják, hogyan szerezzen ételt: ha kell, ellopják az emberek ennivalóját a tengerparton, felszakítják a szemeteszsákokat kidobott szendvics után kutatva. Étrendjük az áfonyától kezdve a félig megevett hamburgeren át az állatokig mindent magában foglal – ők az igazi mindenevők.

A szakember látott már sirályt patkányt enni és galambokból falatozni, ezért szerinte mindez nem szokatlan dolog. Igaz, azt bevallotta, hogy ez az első alkalom, hogy mókust elfogyasztó sirályt látott.

Louise Blight, a Victoria Egyetem Környezettudományi Intézetének professzora szerint a videó azért borzolja a kedélyeket, mert az emberek nem szoktak a sirályokra tengeri ragadozóként gondolni, pedig a természetes táplálékuk nem a sült krumpli.

(Kiemelt kép: TikTok/planetaferoz000)

Exit mobile version