Az árulók: Kisebb csoda, de az RTL összehozott egy szuperizgalmas realityt

TóCsa | 2023. November 20.
Sokkoló. Nincsenek rá szavak. El vagyunk képedve. Hihetetlen az egész. Sok-sok évnyi trashben pancsolás után egy igényes és újszerű reality került adásba egy magyar kertévén. Az árulók ugyan rekordot dönt a felhasznált celebek számában, de jól használja őket. Ez egy addiktív műsor, amit nem akarsz abbahagyni.

Utoljára nyáron, az HBO Maxos A hidat nézve fordult elő velem, hogy a sajtónak előre levetített néhány epizód után legszívesebben tovább maradtam volna a teremben, hogy darálva fogyasszam az összes részt. Az HBO Max azonban nem reklámszünetekkel megtűzdelt kereskedelmi televízió, ott a műsorgyártásnál más szempontoknak kell megfelelni, épp ezért egyáltalán nem számítottam rá, hogy a végletekig elhúzott, „röhögjünk az idiótákon” mentalitásban jeleskedő műsorok sokaságáért felelős kereskedelmi tévék valami hasonlót adnak majd ki a kezeik közül.

A csoda végül az RTL-nek sikerült, amiben egy rendkívül sikeres nemzetközi formátum, Az árulók játszott komoly szerepet, amit oly sok korábbi példával ellentétben nem sikerült elrontani. A hétvégi Sztárbox gálákkal a régi formájához lassan visszataláló csatorna Az árulókkal kíván visszavágni a konkurens TV2-nek az utóbbi időben rendre elszenvedett vereségekért, és a helyzet az, hogy a konkurenciának van oka félni: Az árulók ugyanis meglepően izgalmas lett, és ha valaki egyszer elkezdi nézni, garantáltan nem fog átkapcsolni bármi másra.

A lét a tét?

Az árulók – Gyilkosság a kastélyban ugyan rogyásig van tömve hírességekkel, mégsem olyan, mint a többi celebes műsor. Nem az a lényeg, hogy semmiségekről csacsogjanak egymással vagy a párkapcsolatukat, netán a főzőtudásukat tegyék ki a kirakatba, hanem egy nyomozós, áskálódós, gyilkosos játékban kell részt venniük. A játék nagyszerűségét pont az egyszerűsége adja.

Árpa Attila (Fotó: RTL Magyarország)

Ahhoz, hogy Az árulók – Gyilkosság a kastélyban működjön, elsősorban két dolgot kell elérnie. Fontos, hogy a résztvevő hírességek ne vegyék félvállról a játékot, ragadja magával őket a nyomozás és minden idegszálukkal arra fókuszáljanak. És talán még ennél is fontosabb, hogy a nézőket is magával ragadja a nyomozás izgalma: ennek pedig alapfeltétele, hogy a résztvevők tényleg az üggyel foglalkozzanak. Ez könnyen elsülhetett volna rosszul is, ugyanis a vonaton találkozó szereplők eleinte még pont úgy csacsognak egymással, mintha épp egy Hal a tortán epizódban vendégeskednének. Ám ahogy megérkeznek, a helyszínként szolgáló Tudor-stílusú kastély (ezt többször is kihangsúlyozzák), a várúrként viselkedő műsorvezető, Árpa Attila, valamint egy igencsak korai, drasztikus fordulat hatására szerencsére gyorsan felveszik a játék fonalát.

Hazudni szüntelen

Az árulókban az a jó, hogy gyakorlatilag olyan, mint egy izgalmas, nyomozós szerepjáték, ami az okos tévés megvalósításnak köszönhetően nemcsak azok számára élvezhető, akik játsszák a játékot, hanem azok számára is, akik csak nézik. Mindenképp piros pont jár azért is, hogy bár az egy jelenetre eső hírességek száma kétségtelenül Az árulókban a legmagasabb, az alkotóknak sikerült nem a leggyökerebb celebritásokkal megtömni a műsort.

Láthatóan törekedtek arra, hogy olyan embereket válogassanak be, akik meg tudnak fogalmazni épkézláb mondatokat, van igényük a gondolkodásra és akár arra is alkalmasak, hogy félre tudjanak vezetni másokat. Ez talán abból is látszik, hogy olyan, a reality műfajától magukat mostanáig (részben vagy egészben) távol tartó hírességeket is sikerült bevonzaniuk, mint Sváby András, Nagy Zsolt, Krajnyák Luca vagy Szabados Ági.

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Fotó: RTL Magyarország

Olykor vicces, máskor pedig izgalmas látni, ahogy az ártatlanok folyamatosan azon pörögnek, kik lehetnek köztük a gyilkosok, a gyilkosok pedig próbálják eljátszani, hogy ők is csak ártatlanok. Persze mindezt rövid távon talán nem akkora kunszt, de Az árulókat tizenkét napon át rögzítették, vagyis a szereplőknek két héten át kellett ebben a játékban élniük, és tényleg rengeteget ad hozzá a műsorfolyam feszültségéhez, hogy ennyi időn át fenn lehet-e sikeresen tartani egy hazugságot, és közben sikeresen taktikázni a legveszélyesebb ellenfelek eltávolítása érdekében.

Vegytiszta szórakoztatás

Kikerülni a gyanú alól, másokat gyanúba keverni, szövetségeket kötni, hazudni, manipulálni: Az árulók – Gyilkosság a kastélyban ezen összetevői már egy epizód alapján is jól működnek, ahogy kiváló Árpa Attila is tekintélyt parancsoló, távolságtartó műsorvezetőként. Az alkotók az Agatha Christie-történetek atmoszféráját próbálták megteremteni, még a szereplők ruhatárára is odafigyeltek ezért, és azt kell mondanom, hogy ebben sikert arattak.

Fotó: RTL Magyarország

A műsor egyetlen gyenge pontját számomra a pénzkereső ügyességi csapatjáték jelentette. Bár egy sajtónak szóló háttérbeszélgetés során az alkotók védelmükbe vették, hogy ezekre a Nyerő párost idéző játékokra szerintük szükség van, mert oldani kell velük a játékosok feszültségét, és ez alkalommal mind együtt tudnak dolgozni ugyanazért a célért, én készséggel elhiszem, hogy a játékosoknak erre szüksége van, de a nézőknek nincsen. Én legalábbis azt éreztem, hogy a játék idejére elveszik tőlem azt a feszültséget, ami miatt olyan jó műsor Az árulók. A játékot kb. olyan érdeklődéssel néztem végig, mintha épp a reklámszünet képsorai pörögnének a szemem előtt.

Ettől függetlenül nagyon ritka, hogy egy reality már az első adásával ennyire be tudjon vonzani és meg tudjon fogni. Az árulók: Gyilkosság a kastélyban ritka kincs a magyar kereskedelmi televíziózásban: vegytiszta szórakoztatás, de trash nélkül, igényes kivitelezésben, ami ráadásul siker esetén lazán élvezhető és variálható lehet akár több évadon át. Ha pedig elfogynak a nyomozó hírességek, meg lehet próbálni civilekkel is.

Az árulók – Gyilkosság a kastélyban ma estétől hétköznap esténként, illetve szombaton is látható lesz az RTL műsorán.

Exit mobile version