Kenguru kóborolt Rákócziújfalu utcáin, csak négyen tudták befogni Lajost

F.C. | 2024. Június 02.
A helyeik megdöbbentek a látványon.

Kenguru kóborolt Rákócziújfalu utcáin múlt héten. Egy helyi férfi vette észre, amikor furcsa hangokat hallott. Először azt hitte, egy kutya ül a sövény mellett, de amikor közelebb ment, akkor látta, hogy egész más állatról van szó.  “Kijöttem megnézni: kutya. Jó. Megnézem jobban: nem kutya, kenguru”mondta el a Tényekben.

Félt, hogy elütik az autók, ezért kihívta a rendőröket, akikhez egy állatvédő is csatlakozott. Végül négyen, közös erővel elfogták az elkóborolt kengurut és visszajuttatták a gazdájához. “Körbeálltuk, hogy ne tudjon elszaladni. Végül a srác, aki megfogta, ő vetődött utána, elkapta a farkát. Azzal már meg tudta állítani, hogy ne tudjon elszaladni. Akkor mentünk oda még hárman, és megfogtuk a lábát” – mesélte Sokvári Vivien állatvédő.

A Lajos névre keresztelt erszényesről ekkor derült ki, hogy a kengyeli halastónál lakik, onnan szökött meg valószínűleg a vihar miatt. Gazdája napokon belül egy állatsimogatót-vadasparkot nyit meg, onnan kóborolt el a Bennett-kenguru.

Nem ez volt az első kenguruszökéses eset idehaza. Tavaly Tápióbicskén kergettek egy szökött erszényest, tavalyelőtt Csepelen és a Börzsönyben, 3 évvel ezelőtt pedig egy orosházi családi ház kertjéből lógott meg egy példány. Amúgy pár száz kengurut tartanak otthon Magyarországon. Néhány százezer forintért bárki vehet magának egy Bennett-kengurut, és tartani sem nehéz. Népszerűségük annak köszönhető, hogy relatíve olcsók, nem veszélyesek, tartásukhoz nem kell engedély és különleges körülményeket sem igényelnek. Egy nagyobb területű, füves-fás, nyugodt kert két méter magas kerítéssel körbevéve már megfelelő lehet – mert ha megijednek, hatalmasat tudnak ugrani. Az etetésük is könnyen megoldható, ideális esetben a fákról lemetszett lombot, valamint szemes és szálas takarmányt lehet nekik adni. Aki kengurut szeretne, az már magyarországi tenyésztőtől is vásárolhat, a másik lehetőség, hogy hazai állatkereskedésen keresztül, külföldön – jellemzően Hollandiában, Belgiumban – tenyésztett állatot vesz. Egy hím 200-300 ezer forintba kerül, míg a nőstények nagyjából kétszer ennyibe.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó

Exit mobile version