nlc.hu
Szabadidő

Kenguru tartása Magyarországon

„Olyan, mint egy nagyra nőtt, drága tengerimalac” – Pár száz kengurut tartanak otthon Magyarországon

Néhány százezer forintért bárki vehet magának egy Bennett-kengurut, és tartani sem nehéz.

Megszökött és a kertekben ugrált múlt pénteken egy kenguru Budapest 18. kerületében. Az állatot a közterület-felügyelő járőr, a városrendészet munkatársa és a körzet állatorvosa közös erővel sem tudta befogni. A Telex cikke szerint végül Bíró József, a Magyarországi Díszállat-kereskedők és Tápforgalmazók egyesületének elnöke kapta el az állatot, méghozzá a faroktövénél fogva – mert a kengurukat így lehet a legkönnyebben elfogni (de nem a farkuk végénél, mert az letörhet).

Mint kiderült, a pestszentlőrinci kengurut egyébként a gazdája már hónapok óta árulta a Jófogáson, 240 ezer forintot kért az egyéves, hím állatért, amely körülbelül egy felnőtt ember combközepéig ér. De nem ez az egyetlen neten hirdetett állat, némi kereséssel több eladásra szánt kengurut is találtunk, valaki például 600 ezerért kínál fiatal Bennett-kengurut.

Egzotikus és relatíve olcsó

Mivel a Bennett-kengurut – más néven: vörösnyakú wallabyt – még regisztrálni sem kell, pontosan nem lehet megmondani, hány otthon tartott példány élhet Magyarországon, Bíró József az nlc-nek azt mondta: 100-200 állatról lehet szó. Népszerűségük annak köszönhető, hogy relatíve olcsók, nem veszélyesek, tartásukhoz nem kell engedély és különleges körülményeket sem igényelnek. Egy nagyobb területű, füves-fás, nyugodt kert két méter magas kerítéssel körbevéve már megfelelő lehet – mert ha megijednek, hatalmasat tudnak ugrani. Az etetésük is könnyen megoldható, ideális esetben a fákról lemetszett lombot, valamint szemes és szálas takarmányt lehet nekik adni.

Egy Bennett-kenguru

A Bennett-kenguru azért is népszerű, mert viszonylag olcsó és nem nehéz tartani (Fotó: Pixabay)

Aki kengurut szeretne, az már magyarországi tenyésztőtől is vásárolhat, a másik lehetőség, hogy hazai állatkereskedésen keresztül, külföldön – jellemzően Hollandiában, Belgiumban – tenyésztett állatot vesz. Egy hím 200-300 ezer forintba kerül, míg a nőstények nagyjából kétszer ennyibe – az árak viszont 10-15 éve szinte semmit sem változtak.

Azt szoktam mondani, hogy az otthon tartott kenguru egy rohadt drága tengerimalac. Nagyjából annyira okos és annyit tud, legelészik, néz bután, jópofa és egzotikus, de tévedés azt hinni, hogy olyan lesz, mint egy kutya. Mondjuk ökofűnyírónak ideális a kertekbe

– adott találó gyorsjellemzést a Bennett-kengurukról Bíró József.

A szakember szerint az emberek azért is szeretik itthon a kengurukat, mert nálunk nincs semmilyen hozzá hasonló állat, ezért mindig is kuriózum marad, és ez sokakat megfog. Viszont az utóbbi időben felhígult a tartók közössége – teszi hozzá Bíró József –, nem mindenki biztosít megfelelő körülményeket az állatnak, bár a felelős állattartás fajtól független probléma Magyarországon. 

Minden évben megszökik néhány

Ahogy a kenguruk megjelenése az apróhirdetésekben, úgy az sem túl ritka, hogy szökött kenguru bukkan fel Magyarországon; szinte minden évben meglóg néhány példány. Íme néhány emlékezetes kenguruszökés Magyarországról:

Kezdők kedvence

Akik házi kedvencként vágynak egy kenguru társaságára, szinte kivétel nélkül Bennett-kenguru tartásába vágnak bele. A nagyobb testű kengurufajok veszélyes állatoknak számítanak, és sok a veszélyeztetett faj is a kenguruk között. A Bennett-kenguruk viszont aránylag gyakoriak, és nem is veszélyesek, így tartásukat nem különösebben korlátozzák a jogszabályok – persze az állatvédelmi törvény itt is megköveteli a jó gazda gondosságát, vagyis azt, hogy az állatról a biológiai igényeinek megfelelő módon kell gondoskodni – közölte korábban a budapesti állatkert. Egyébként azokban az állatkertekben is, ahol csak egyetlen kengurufaj látható, szinte mindig ez a faj szokta képviselni a kengurukat.

A Bennett-kenguruk a legkönnyebben tartható kenguruknak számítanak. Mivel Ausztrália olyan vidékein is őshonosak, ahol télen a hó sem számít rendkívülinek, a magyarországi éghajlatot is elég jól viselik, olyannyira, hogy télen még fűtött állatházra sincs szükségük (szélvédett, fedett helyre viszont igen). Persze azért több mindenre oda kell figyelni náluk is, mint szinte minden állat tartásánál. Az egyik a táplálék, mert a takarmányozás során kerülni kell a nagyon szúrós növényeket, és a higiéniára is nagyon oda kell figyelni. Ellenkező esetben a kenguruk állkapcsán könnyen kialakulhat egy jellegzetes, a szövetek elhalásával járó betegség. A kenguruk érzékenyek a toxoplazmózisra és a kokcidiózisra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top