Ausztriában már havazik

F.C. | 2024. Szeptember 13.
Megérkezett a korai tél az Alpokba.

Betört a Boris névre keresztelt mediterrán ciklon, melynek nyomán hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg áramlott be. Ennek következtében tegnap óta szüntelenül havazik az Alpokban. Az Időkép beszámolója szerint többek között a 950 méteres magasságban lévő Raurisban ma reggelre egész komoly hómennyiség jött össze. Sőt a 1600 és 2222 méter között fekvő Lachtalban is szépen hízik a hótakaró.

Havazás váltotta az esőt Lachtalban – Forrás: webkamera / Időkép

 

Hó alatt Rauris – Forrás: webkamera / Időkép

A prognózisok szerint vasárnapig akár 100-200 centi hó is hullhat a magasabb osztrák hegyekben.

Magyarországon egyelőre az ősz robbant be hirtelen. A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint idehaza, vasárnapig az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször kialakulhat lejtővihar, különösen a Balaton felett eredményezhet akár többször is óránkénti 100 kilométeres sebességet meghaladó széllökéseket.

A lejtővihar a hegyek széliránnyal ellentétes oldalán kialakuló szélerősödés, amikor a levegő a hegygerincen átbukva egy nagyon keskeny csatornába szorul a felszín közelében, emiatt pedig áramlása tovább gyorsul.

A Boris ciklonhoz a kiadós csapadék mellett az ország nyugati felében többfelé erősen viharos szél is fog társulni a hétvégén.

Kiemelt fotó: illusztráció, Sanka Vidanagama/NurPhoto via Getty Images

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version