Te is használod felfelé mutató hüvelykujj emojit? Hát ne tedd!

D. A. | 2024. Szeptember 27.
Ideje felfrissíteni az emoji-szótáradat, ugyanis rengeteg olyan hangulatjel van, amit már nem trendi használni. A top10-es lista csak rád vár!

A minap szembejött velem egy bejegyzés, miszerint a Z-generáció örökre eltörölné a Föld színéről a felfelé mutató hüvelykujj emojit, azzal az indokkal, hogy passzív-agresszív üzenetet, és elutasítást hordoz magában. A Redditen egész tábor alakult ki a leszámolás mellett, a megszólalók kényelmetlenségre hivatkoznak vele kapcsolatban, és különösen sérelmezik a használatát professzionális környezetben, mert úgy érzik, hogyha ilyen visszajelzés kapnak, nem elégedettek a munkájukkal. Ennél még a szóbeli visszacsatolást is jobban szeretik, de számukra az olyan hangulatjelek, mint mondjuk egy szívecske jelentik a non plus ultrát egy üzenetváltás során. Bár az sem mindegy, hogy milyen színű.

Ezzel szemben az idősebb generációk a hüvelykujjat egyszerű elismerésnek tekintik, használatával úgy gondolják, hogy tudomásul vettek valamit. Semmilyen érzéketlenséget, negatív tartalmat nem gondolnak mögé – ahogyan azt az ifjabb nemzedék feltételezi – számukra ez a legegyszerűbb kommunikációs formát jelenti.  

Ebből persze olyan félreértések adódnak, amik felesleges indulatokat szülnek, ezért is fontos, hogy értsük egymás kommunikációs stílusát. Ehhez adunk most egy kis ízelítőt elsősorban a veteránoknak, boomereknek, valamint az X- és Y-generációsoknak.

Ezeket a hangulatjeleket ne használd!

Keith Broni digitális nyelvész, az Emojipedia főszerkesztője szerint fontos, hogy első körben megvizsgáljuk, kivel beszélünk, mielőtt emojit küldenénk neki. Hozzátette, hogy minden hangulatjelet a szövegkörnyezetében kell vizsgálni, illetve azt is, hogy komolyabb és formálisabb környezetben általában kerülni illik őket. Ez alól kivételt jelent, ha például a főnökünk is használja ezeket a jelzéseket, ebben az esetben a két fél hasonló digitális nyelven kommunikál, vagyis szabad utat kapnak a jelek.

2021-ben kétezer 16 és 29 év közötti felhasználót vizsgáltak, akik megszavazták, hogy melyik az a tíz emoji, amit illik elkerülni, mert ciki, vagy netán sértő lehet. De legalábbis öreges. Mutatjuk őket!

grimaszoló emoji

A lista tízedik helyén a grimaszoló arc végzett. (Fotó: Getty Images/davidcreacion)

csók emoji

Kilencedik lett a rúzsnyomatos csók jel. Mondjuk érthető, hogy ennek azért megvan a maga helye és ideje. (Fotó: Getty Images/Astarte7893)

taps emoji

A tapsoló kezek végeztek a nyolcadik helyen, ezekkel kapcsolatban is az a fenntartás, hogy akár cinikusan is lehet értelmezni. (Fotó: Getty Images/AVN)

majom emoji

Rendszeresen használod a szemét eltakaró majom emojit? Ne tedd, ugyanis ennek már lejárt a „szavatossága”. (Fotó: Getty Images/Aratehortua)

sírós fej emoji

A sírós arc sem menő, ha szomorúságot akarsz kifejezni, azt ne így tedd. (Fotó: Getty Images/Meepian Graphic)

kaki emoji

Egy időben mindenki küldözgette egymásnak a kaki emojit. Hogy mi volt mögötte az indíttatás, azt inkább hagyjuk, és örüljünk, hogy kezd kikopni a köztudatból. (Fotó: Getty Images/Herba Mykhailo)

pipa emoji

A pipa pont ugyanolyan passzív-agresszív felhanggal bír, mint a felfelé mutató hüvelykujj. Ne használd. (Fotó: Getty Images/tovovan)

oké jel

Efelett is már eljárt az idő, így lett a harmadik legöregesebb emoji. (Fotó: Getty Images/tovovan)

szívecske emoji

Te is rendszeresen küldesz piros szíveket, ha valami kapcsán kedvességet, szeretetet akarsz kifejezni? A Z-generációsok szerint már ez sem divat, használj helyette fehéret, sárgát, rózsaszínt, kontestustól függően. (Fotó: Getty Images/Prasert Krainukul)

hüvelykujj emoji

És a lista első helyén a szívből utált mutatóujj. (Fotó: Getty Images/SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

 

Forrás: 1, 2

Exit mobile version