Igaz történet a film mögött: Meggyilkolt száz nőt, közben játékos volt egy tévés randiműsorban

T.CS. | 2024. Október 20.
Emlékszel még Kósa L. Adolfra és a Szerelem első látásra című randiműsorára? A brit eredetű show amerikai változatának egyik leghírhedtebb momentuma volt, amikor egy sorozatgyilkos, Rodney Alcala szerepelt benne. A bizarr momentumról most Nő a reflektorfényben címmel láthatunk filmet a Netflixen.

Rodney Alcala számlájára a bíróság ugyan „csak” nyolc gyilkosságot tudott felírni, feltételezések szerint a férfi évekig tartó gyilkosságsorozata során több mint százharminc férfival és (főleg) nővel végezhetett, köztük jó néhány kiskorúval. A férfi két dolog miatt vált hírhedtté. Egyrészt a letartóztatása után óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és a kint töltött idő alatt további gyilkosságokat követett el. Másrészt, miközben sorra gyilkolta a nőket és a lányokat, pofátlan módon jelentkezett a Szerelem első látásra amerikai változatába játékosnak. És mivel hihetetlenül profi módon hazudozott és manipulált, Sheryl Bradshaw, az aznapi műsor női játékosa őt választotta ki a három randizni vágyó, paravánnal eltakart pasi közül.

A randiműsor a Nő a reflekttorfényben című filmben (fotó: IMDB)

A Tökéletes hang-filmek sztárja, Anna Kendrick első rendezésében Alcala történetét meséli el, elsősorban a hírhedt és mára már csak néhány részletében fennmaradt műsorra helyezve a hangsúlyt, ám mellette bemutatja a férfi korábbi és későbbi rémtetteit is, valamint azt, hogy a történtek után hogyan került rendőrkézre. A főhős szerencsére mégsem ő, hanem az áldozatai és azok, akik szerencsésen túlélték, hogy Rodney Alcala kinézte maguknak őket.

Bókolástól gyilkolásig

Anna Kendrick nemcsak rendezte a filmet, hanem ő játssza Sheryl Bradshaw-t is, aki szerencsére túlélte a Rodney Alcala-val való találkozást. Miután véget ért az adás, a színfalak mögötti stúdióban kicsit elbeszélgetett vele, és kellően creepynek találta ahhoz, hogy inkább ne menjen el a nyereményrandijukra. A megérzésének köszönheti, hogy a neve nem gazdagította a férfi áldozatainak listáját.

Kendrick a filmben a valósághoz képest annyit változtatott, hogy erre a beszélgetésre nem a stúdióban, hanem egy stúdió közeli bárban kerül sor, illetve egy parkolóbéli jelenetben világossá válik, hogy Sheryl élete veszélyben van Alcala társaságában.

Rodney James Alcala 1980-ban (fotó: Getty Images)

A Nő a reflektorfényben határozott előnye, hogy a rendezője fantasztikus ügyességgel teremt feszültséget, ugyanakkor az erőszak nagy része képen kívül történik. Azonban, ha mindenképp szükség van rá, Kendrick nem fordítja el a kameráját. A film egyik legerősebb jelenete rögtön a nyitány, amiben közelről nézhetjük végig, ahogy Alcala megfojt egy fiatal nőt. Miután a nő teste élettelenül hever mellette, a férfi számító kegyetlenséggel újraéleszti belégzés segítségével, kizárólag azért, hogy tovább folytathassa a kínzását. Úgy hírlik, ezt több áldozatával is megcsinálta.

A magas és jóképű Alcala módszere egyébként az volt, hogy állandóan egy drága fényképezőgéppel a nyakában flangált, feltörekvő divatfotósnak adta ki magát, majd a kinézett áldozatok szépségét és kisugárzását dicsérve rávette őket egy fotózásra. Miután igent mondtak, elautózott velük egy mindentől távol eső, kihalt helyre, ahol eljátszadozhatott velük, mielőtt meggyilkolta őket.

Mert a férfiak nem tettek semmit

A Nő a reflektorfényben erejét a feszültsége mellett az adja, hogy világossá teszi: Alcala azért gyilkolhatott szabadon hosszú éveken át, mert a férfiak nem vették elég komolyan a túlélők és a szemtanúk beszámolóit.

A hetvenes években garázdálkodó sorozatgyilkos azért ténykedhetett ilyen sokáig, mert a férfiak (nemcsak a rendőrök) cserbenhagyták a nőket.

A filmben Kendrick több olyan bicskanyitogató pillanatot is bemutat, amikor egy férfi szándékosan vagy csak a lustaságával megakadályozta, hogy a gyilkos rendőrkézre kerüljön.

Rodney Alcala és Sheryl Bradshaw a filmben (forrás: IMDB)

A Nő a reflektorfényben fontos szereplője egy korábbi szemtanú, aki felismeri Alcala-t a Szerelem első látásra játékosaként. Megpróbálja figyelmeztetni a műsor producerét, de a biztonsági őr csak váratja és végül senkivel sem tud beszélni, senkit sem tud figyelmeztetni, mert senki sem veszi komolyan.

Önmagában az is beszédes, hogy a randiműsorban játszhatott: senki sem nézett utána annak, hogy büntetlen előéletű-e. Ha megtették volna, akkor rájönnek, hogy akkor már 34 hónapot ült rács mögött egy 8 éves kislány megerőszakolásáért és megveréséért.

Az pedig Alcala történetének legbicskanyitogatóbb epizódja, hogy több alkalommal is volt rács mögött, bár sohasem gyilkosságért, hanem gyerekmolesztálásért vagy nemi erőszakért, ám jó magaviselet miatt mindig korábban távozhatott a rácsok mögül, vagy épp óvadékkal hozták ki. Számos alkalommal volt közel ahhoz, hogy gyilkosság miatt kapják el, de a nyomozók gyakran hanyag munkája miatt végül mindig megúszta valahogy. Az elfogása után nagyjából ezer fiatal lányról és fiúról találtak fotókat nála, közülük sokakat meggyilkolhatott, molesztálhatott vagy megerőszakolhatott. Végül a börtönben öregedett és halt meg természetes okokból.

A Nő a reflektorfényben már látható a Netflix kínálatában.

Exit mobile version