6 dolog, amit soha ne csinálj a repülőn!

F.C. | 2024. Október 20.
A repülőn való viselkedés nagyban befolyásolja az utastársaid utazási élményét is.

Akár rendszeresen szállsz repülőre, akár évente csak egyszer-kétszer a nyaralás miatt, akkor is ügyelned kell a repülésre vonatkozó etikettre! Érdemes szem előtt tartanod  az alábbiak betartását!

1. Ne döntsd hátra az ülésedet az egész repülőút alatt!

Önmagában semmi baj nincs azzal, ha hátradöntöd a repülőgépen az ülésedet, hiszen mindenki arra vágyik, hogy a lehető legpihentetőbb legyen az utazás, és ha egy kicsit aludni szeretnénk, akkor az ülés hátradöntése segíthet ebben a legjobban. Ám ennek is megvan a maga helye és ideje, és nem biztos, hogy pont akkor a legjobb hátradőlni, amikor valaki másnak éppen ételt szolgálják fel, vagy valami más van előtte a kinyitható asztalán. Légy tekintettel a mögötted ülőre, amikor ezt teszed!

2. Ne vedd le a zoknidat!

Hosszú a repülőút, és szeretnénk a lehető legjobban pihenni? Egyesek számára azt jelenti, hogy amint kikapcsolhatják az övet, leveszik a cipőt és a zoknit. Ezzel azonban nem leszel népszerű a többi utas körében, akik nem biztos, hogy örülnének, ha megéreznék a zoknid vagy a lábad szagát. Még ha csak most szálltál gépre, tisztán és frissen zuhanyozva, a többi utas akkor is kényelmetlenül érezheti magát a csupasz lábujjaid látványától. Arról nem is beszélve, hogy ha a repülőgép szőnyegét nem tisztították ki a járatok között, akkor mindenféle baktériumot felszedhet.

Ha mégis le akarod venni a lábbelit a repülés közben, akkor az a legjobb megoldás, ha felviszel magaddal a fedélzetre egy kényelmes cipőt vagy pedig kompressziós zoknit veszel fel, ha már kibújtál a lábbeliből. Ráadásul ez még a vérkeringését is élénkíti, amellett, hogy megkíméli a többi utast a lábujjaid látványától.

3. Ne bűzölögj a gépen!

Nem csak a zokniddal vagy a csupasz lábaddal okozhatsz kellemetlen szagokat. Attól sem lesz elragadtatva a közeledben ülő, ha parfümfelhőben vagy. Előfordulhat, hogy asztmás vagy allergiás egy-egy utas, vagy pedig émelyegni kezd az erős illatoktól. Ha mindenáron nyugtató, spa-szerű illatélményre vágysz a fedélzeten, fújj be egy pulóvert vagy egy utazópárnát vagy sálat repülés előtt, vagy pedig csomagolj be egy golyós dezodort, amellyel felfrissülhetsz.

4. Ne bóbiskolj el az utastársad vállán!

Semmi baj nincs azzal, ha egy jót alszol a repülőn, különösen, ha hosszú az út, és megpróbálod legyőzni a jetlaget. Ám ez nem jelenti azt, hogy csak úgy elbóbiskolhatsz a melletted ülő vállá. Ha az illető teljesen idegen, ez a legjobb esetben is udvariatlanság. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, vigyél fel magaddal a gépre egy nyakpárnába!

5. Ne rúgj be gépre szállás előtt!

Csábító a beszállás előtt meginni pár pohárral a reptéri váróban. Ha nyaralni indulsz, talán egy sörrel vagy egy koktéllal szívesen „beindítanád” a hangulatot, vagy ha ideges vagy a repülés miatt, úgy gondolhatod, jót tesz egy-két italt, hogy megnyugtasd az idegeket. Lehetőleg ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást, mert egyrészt a repülés teljes időtartama alatt érezhetik rajtad az utastársaid az alkoholt, másrészt, ha elveted a sulykot, fel sem engednek a gépre. Várj az italozással inkább a célállomásig!

6. Ne elsőnek rohanj le a repülőgépről!

Mindenki alig várja, hogy leszállhasson a repülőgépről. Földet érés után pedig csábítónak tűnik egyből megcélozni a kijáratot. Ám egyáltalán nem udvarias dolog mindenkit megelőzni, hogy elsőként szállhassunk le. A legudvariasabb mód az, ha az elöl ülőket engedjük előre. Tehát ahelyett, hogy a kijárathoz rohansz, várd ki nyugodtan a sorodat. 

Az egyetlen kivétel ez alól az, ha el kell érned egy csatlakozó járatot, de még akkor is tekintettel kell lenned a többi utasra. Tolakodás helyett inkább szólj az utaskísérő személyzet egyik tagjának, hogy segítsenek neked a gép gyors elhagyásában.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version