Ez volt az első fotó amit mobiltelefonnal készítettek és küldtek el

nlc | 2024. Október 26.
Gondoltad volna, hogy első mobiltelefonnal készült és továbbított fotó immár 27 éves? Ha tovább olvasol, akkor meg is nézheted mi van rajta!

1997. június 11-én Philippe Kahn mérnök és vállalkozó Santa Cruzban várta kislánya születését.

A mérnök ekkor már közel egy éve dolgozott az általa Picture Mail-nek kevezett, webszerver-alapú infrastruktúrán, a „21. század Polaroidján”. A terve az volt, hogy az újszülött gyermekéről készült fotó lesz az első, melyet ennek segítségével oszt majd meg a családtagokkal és a barátaival. 

A mérnök egy Motorola StarTAC típusú mobiltelefonból, egy Casio QV digitális fényképezőgépből, valamint egy Toshiba 430CDT laptopból alakította ki a rendszert, mely képes arra, hogy miután fotót készített a kamerával, a gép automatikusan feltárcsázza a webszerverét, feltöltse rá a képet, és e-mailben értesítse a címzetteket, akik ezután bejelentkezve letölthetik azt. 

A történelmi jelentőségű kép (Fotó: Philippe Kahn/Wikipedia)

A rendszer azonban még nem volt teljesen használatra kész, így még a gyermek születése előtti utolsó órákban is dolgozott rajta. Felesége 18 órán át vajúdott, így végül sikerült mindent idejében befejeznie és elkészítenie a történelmi jelentőségű fotót az újszülött Sophie-ról.

Az általa kifejlesztett technológiáját Kahn ezek után még nem tudta eladni a nagy kameragyártó cégeknek, mivel ezek döntéshozói akkoriban nem tudták elképzelni, hogy a jövő a mobiltelefonos digitális fotózásé. Azon az állásponton voltak ugyanis, hogy a mobiltelefonok dolga a hang továbbítása. 

Kahn és felesége, Sonia 1998-ban megalapították a LightSurf Technologies multimédiás üzenetküldő céget. Kereskedelmi forgalomba hozták a Picture Mailt és a kamerás telefont. 

2016-ban a Time magazin felvette Kahn első mobiltelefonos fotóját minden idők 100 legfontosabb fotójának listájára.

via

Exit mobile version