nlc.hu
Szabadidő

Betilthatják a mobiltelefonok használatát a brit iskolákban

Betilthatják az okostelefonok használatát a brit iskolákban, a tanárok sem lesznek kivételek

Vannak, akik szerint a szülők nem biztos, hogy egyetértenek majd a döntéssel.

Hamarosan egész Angliában betilthatják a mobiltelefonok használatát az iskolákban, a brit oktatási minisztérium egy 13 oldalas útmutatást küldött ki az intézményeknek. Gillian Keegan oktatási államtitkár úgy véli, fontosabb, hogy a gyerekek élő szóban beszélgessenek és barátkozzanak, mintsem hogy napközben is chateljenek egymással. írja a hvg.hu.

A brit Ofcom – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság helyi megfelelője – szerint a 12 éves gyerekek 97 százalékának már van mobiltelefonja az iskolában. Ez nemcsak azért probléma, mert a készülék elterelheti a figyelmüket a tanulásról, hanem azért is, mert a hatóság szerint így nagyobb a veszélye a zaklatásnak, vagy a társadalmi kirekesztésnek. 

Ami a fogadtatást illeti, volt olyan iskolaigazgató, aki örült a döntésnek, úgy véli, az a diákok javát fogja szolgálni, de attól tart, hogy a szülők részéről ellenállásába ütközhet. Geoff Barton, az Iskola- és Kollégiumvezetők Szövetségének főtitkára szerint a valódi problémát nem kezeli az útmutatás, a gyerekek kényszeres készülékhasználata ugyanis nem az iskolában, hanem azon kívül történik.

Mobiltelefonozó iskolások

Fotó: Getty Images

Hozzá kell tenni, a mostani útmutatás nem törvényi erejű, és az iskolák már eddig is próbáltak valamilyen keretet adni a készülékhasználatnak az intézményekben. De pontosan mi az, ami szerint elvárható a diákoktól? A dokumentum alapján például az, hogy 

  • hagyják otthon a készüléket,
  • adják le azt az iskolába érkezéskor,
  • tegyék be egy lezárt szekrénybe,
  • tartsák lenémítva, esetleg kikapcsolt állapotban, és ne használják az intézmény területén.

A körbeküldött kormányzati útmutató szerint a szabályokat közölni kell a diákokkal, és el kell nekik magyarázni a döntés okát. Az oktatási minisztérium szerint a tanároknak sem szabad az iskolában a telefonjukat használni, kivéve a munkához kapcsolódó dolgokat. A szülőket szintén be kell vonni a szigorításba, és egyértelművé kell tenni, hogy az intézményen keresztül kell elérniük a gyereküket, nem pedig közvetlenül telefonjukon.

Mint decemberben írtuk, Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán többek között arról beszélt, hogy ugyan a TikTok internetes platform betiltására nem lát lehetőséget, de dolgoznak azon, hogy az osztálytermekbe beengedjék-e a telefonokat. Jelenleg Magyarországon az oktatási intézmények maguk döntenek arról, hogyan szabályozzák az iskolai telefonhasználatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top