nlc.hu
Szabadidő

Régi újságcikk az okostelefonokról

Egy újságcikk már 1953-ban megjósolta az okostelefonokat

De vajon ehhez valóban profetikus képességek kellettek, vagy csupán megfelelő szakmai tájékozottság? Azt nem tudjuk, de tény, hogy tűpontos leírást adott.

1953-ban, azaz 71 évvel ezelőtt több amerikai lapban, így a Tacoma News Tribune-ben is megjelent egy cikk, melynek eredetijét az Associated Press hírügynökség adta ki. A újságkivágás egy ideje a közösségi oldalakon is kering, az írás ugyanis igencsak nagy pontossággal jósolta meg az okostelefonokat.

„A jövőben nem lesz menekvés a telefonok elől 

A jövő telefonja? Mark R. Sullivan, a Pacific Telephone & Telegraph Co. elnöke és igazgatója csütörtök esti beszédében ezt mondta: Az, hogy a jövő telefonja milyen formát ölt, természetesen csak spekuláció. Íme a jóslat: Végső fejlesztésében a telefont az egyén viszi majd magával, talán úgy, ahogy ma egy órát hordunk. Valószínűleg nem lesz szükség tárcsára vagy annak megfelelőjére, és úgy gondolom, hogy a felhasználók láthatják majd egymást, ha akarják, miközben beszélnek”

– olvasható a cikkben. 

Régi újságok

Régi újságok (Fotó: Getty Images)

Mark R. Sullivan egy telefontársaság elnöke volt, aki minden bizonnyal ismerhette a terület legújabb, illetve készülőben lévő fejlesztéseit is. Ugyan csak az 1980-as években jelentek meg az első valódi értelemben vett mobiltelefonok, azonban ezeknek a technológiáknak az alapjait már az 1940-es évek végén lefektették. 1946-ban az AT&T kínálta az első kezdetleges kereskedelmi mobiltelefon-szolgáltatást St. Louis-i előfizetőknek. A felhasználóknak körülbelül 80 kilónyi berendezést kellett az autóikba szereltetni, és a szolgáltatás egyszerre csak néhány hívást tudott kezelni, de ez voltaképpen már a mobiltelefon-korszak kezdetét jelentette. A videóhívások fejlesztésének kezdetei is elindultak már az 1930-as években, és bár évtizedekbe telt, mire a technológiát kereskedelmi termékké finomították, a videóhívás fogalma 1953-ban szintén nem volt a valóságtól elrugaszkodott elképzelés.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top