Az őssejt lehet az örök fiatalság titka

nlc | 2011. Március 19.
Elképzelhető, hogy pár éven belül elérhetők lesznek azok az őssejtes készítmények, melyek nem csupán fiatalítanak, de akár még az égési sérültek bőrét is képesek lesznek regenerálni.
Popsikrém a legjobb hidratáló

Az őssejtek „csodatévő” ereje a sokoldalúságukban rejlik. „Képesek osztódni, megújítani önmagukat és új szerveket képezni – magyarázta dr. Alfred Lane, a Stanford Egyetem bőrgyógyász professzora. – A legújabb felfedezések azt mutatják, hogy a felnőttkori őssejtek, melyek megtalálhatók a bőrben, felhasználhatók arra, hogy új bőrt, hajat vagy akár idegeket növesszünk belőlük.” Őssejtes készítményekkel, injekciókkal a jövőben gyógyítani lehet majd többek között a súlyos bőrbetegségeket és sérüléseket, de a szérum alkalmas lesz a ráncos, megereszkedett bőr regenerálására is.

Néhány szépségipari vállalat már jó ideje együttműködik az egyetemi kutatókkal, hogy minél hatékonyabban és minél előbb kiaknázhassák az új felfedezésekben rejlő lehetőségeket. A Dior és a Stanford Egyetem kooperációjának egyik első gyümölcse például a Capture Totale antiaging termékcsalád. Az őssejtek működését stimuláló kencék emellett számos más vállalat termékpalettáján felbukkantak már, ám a hőn áhított csodaszerre még várnunk kell. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az őssejtek rendkívül sérülékenyek, gyengíti őket többek között a napsugárzás, a környezetszennyezés és a méreganyagok is. A cél az, hogy minél inkább sikerüljön őket megvédeni.

Bizakodásra adnak okot azok a kutatások és fejlesztések is, melyek a növényi őssejtek felhasználhatóságára irányulnak. A vörös szőlőből, a télálló alpesi rózsából vagy épp az Uttwiler Spatlauber nevű különleges, svájci almából kivont növényi őssejtek felhasználásával készült krémek hatékonyan és természetes módon stimulálják a bőr önmegújító képességét.

Exit mobile version