Egészség

Őssejtkezeléssel a kopaszodás ellen

Egy amerikai kutatócsoport szerint a férfias kopaszodás okát máshol kell keresni, mint ahol eddig tették: a problémát ugyanis nem a hormonok, hanem az őssejtek hibás működése okozza.

A férfias hajhullást eddig kellemetlen családi örökségnek tartották a kutatók, és a tesztoszteron hormon mennyiségével hozták összefüggésbe. Most azonban egy amerikai vizsgálat új ötletet vetett fel: lehet, hogy a kopaszodást a hajhagymák őssejtjeinek működési hibája váltja ki. Az „üzemzavar” nem a haj kihullására hat, hanem az új hajszálak képződésébe avatkozik bele. Az újonnan kialakuló hajszálak ugyanis olyan aprócskák és piheszerűek lesznek, hogy szabad szemmel szinte nem is láthatók. Az eredmény: a klasszikusnak számító kopasz foltok és a gyérülő hajkorona.

A pennsylvaniai kutatócsoport hajátültetésen átesett emberek szőrtüszőit vizsgálta a fejbőr hajas részein, illetve a kopaszodó területeken. A vizsgálatból kiderült, hogy bár a kopasz foltok ugyanannyi, a hajszálak képződéséért felelős őssejtet tartalmaztak, mint a hajas területek, kevesebb volt közülük az érettebb, úgynevezett progenitor sejt. A kutatók azt feltételezik, hogy ettől a kopasz területek szőrtüszői összezsugorodnak, és az általuk képzett új hajszálak mikroszkopikus méretűek lesznek.

Őssejtkezeléssel a kopaszodás ellen

A kutatás vezetője, dr. George Cotsarelis szerint „valószínűleg az őssejtek aktiválásával lehet a probléma: ez az oka annak, hogy azok nem tudnak progenitor sejtekké alakulni. Az a tény viszont, hogy a kopasz foltokban ugyanannyi az őssejt, mint a hajas részeken, felveti annak reményét, hogy ezeket a sejteket egyszer képesek legyünk majd újraaktiválni”.

A kutatók szerint az új eredmény reményt ad arra, hogy a jövőben a kopaszodás az őssejtek működésének helyreállításával „gyógyítható” legyen. A távoli tervek szerint egyszer elkészülhet majd az a krém, amely a fejbőrbe dörzsölve segítséget nyújt az őssejteknek a normál méretű hajszálak növesztésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top