10 dolog, amit dr. House-tól tanultunk

Csízi Ágnes | 2015. Április 12.
Dr. House több dologra tanított meg, mint gondolnád. Például most már tudod, hogy létezik a lupus, vagy hogy egy diagnózis még nem diagnózis.

1. Minden betegség mögött ott lapul a lupus

A Dr. House előtt valószínűleg a legtöbben életünkben nem hallottunk róla, hogy létezik egyáltalán a lupus. És hogy pontosan mi az, arról azóta sincs túl sok fogalmunk, de egy biztos: bármilyen bonyolult ügyről is legyen szó, a lupus márpedig fel kell hogy merüljön lehetőségként.

2. Mindenki hazudik

Nem az a kérdés, hogy valaki hazudik-e vagy sem. Sokkal inkább az, hogy miben és hogy mit. Mert a hazugság bizony csak eszköz, és nem árt jól használni, különben még a végén lebuksz, rosszabb esetben pedig nem veszed észre, amikor éppen neked hazudnak.

tumblr.com

3. A házkutatás orvosi kötelesség

Ha fogalmad sincs, mitől lehetsz beteg, és az orvosod is elakad a diagnózissal, akkor számíts rá, hogy a csapata hamarosan átkutatja a lakásod. Szóval nem árt, ha nagyjából rendet tartasz, mert bármikor betoppanhat.

4. A zsenialitás olykor pótolja a szívet

Belegázol minden második beteg lelkébe, kegyetlen és szarkasztikus – cserébe viszont tudja, mi a bajod, és meg is gyógyít.  Azért ez nem is mindig olyan szörnyű kombináció.
tumblr.com

5. A szabályok újraértelmezhetők

A bürokrácia, a szabályok leginkább amolyan bosszantó és akadályozó tényezők. De egy zseni legalábbis rugalmasan kezelheti őket. Többnyire pedig meg is ússza.

6. Sose higgy az első diagnózisnak

Ha a problémád több egy szimpla megfázásnál, akkor két eset várhat rád. Az egyik, hogy a borostás orvos pikírten elintéz egy félmondattal, a másik pedig, hogy felállít kettő, nem, inkább három, vagyis nagyjából öt diagnózist. Persze csak amíg meg nem találja az igazit.

7. Jó, ha tudsz latinul

Amikor beteg leszel, nem árt, ha van némi latin tudásod. Dr. House ugyanis kizárt, hogy hosszasan nekiálljon magyarázni, mit is jelentenek azok a kifejezések, melyeket a fejed fölött mondanak. Ha pedig mégis magyarázatba kezd, hát abban nem lesz sok köszöneted.

8. A fehér tábla alapkellék

A fehér tábla és a filctollak nagyjából annyira alapvető kellékek egy kórházban, mint mondjuk a sztetoszkóp. Ja, és persze az igazi zseni csapatban dolgozik, egyszerre szigorúan csak egy ügyön.

9. A Vicodin nagy úr

Ha valaki zsémbes és kötekedő, attól még nem biztos, hogy rossz napja van. Lehet, hogy egyszerűen csak elfogyott a Vicodinja.

10. Az önelégültség megbocsátható

Rémes beismerni, de vegyünk egy nagy levegőt: az önelégültség bizonyos körülmények között szexi. Na jó, ehhez zseninek, vagánynak, humorosnak és minimum Dr. House-nak kell lenni persze.
Exit mobile version