Egészség

Forradalmi magyar találmány a rákgyógyítás területén

Akár több 100 kilométerről is segíthet az orvos a daganatos betegnek egy új, ingyenes okostelefonos alkalmazással Magyarországon. A beteg és a kezelőorvosa akár néhány órán belül találhat megfelelő sebészt az ország bármely területéről, így kiküszöbölhető az időveszteség, ami a rák gyógyításában nagyon fontos.

Nehezen felejtem el azt a kétségbeesett tekintetet, ahogy barátnőm nézett rám, amikor megtudta: öklömnyi daganat zárja el epevezetéke bejáratát. Hasnyálmirigyrák – szólt a kegyetlen diagnózis, a fiatal, kétgyermekes, az egészségére kínosan ügyelő nő számára. Választ kapott végre arra, mitől sárgult be és fogyott a végtelenségig az elmúlt hetekben. Aztán megtudta azt is: a rosszindulatú elváltozás akkora és olyan helyen van, hogy a műtétet nem vállalja az orvosa.

Vanda és a férje azonnal nekiláttak kutakodni az interneten, és ki is derítették, hogy egy másik városban is dolgozik egy specialista, aki persze nem távgyógyító: addig nem tud semmit mondani, amíg a nagyon leromlott állapotú, 10 kilót fogyott, erejét vesztett asszonyt személyesen nem látta. És akkor jött a dilemma, az éjjel-nappal folyó szörnyű tépelődés: mi legyen? Megbántani nem akarták az itteni orvosokat, na meg az eljutás a 200 kilométerre fekvő megyeszékhelyre is megoldhatatlan feladatnak tűnt. Így nem ugráltak, maradtak, belekezdtek a kemoterápiába, bízva benne, hogy majd zsugorodik a daganat és műthetővé válik.

Mindenkinek ismerős a helyzet, legyen szó bármilyen betegségről,

persze a rák az, ami a leginkább ilyen helyzetbe sodorja az embereket és persze szeretteiket. Nem véletlen, hogy egy hasonló eset adta a szakembereknek, Peták István kutatóorvosnak és dr. Schwab Richárdnak az ötletet, hogy fejlesszenek egy olyan alkalmazást, amelynek segítségével erre az áldatlan helyzetre kaphatnak megoldást a rászorulók.

“Egy férfi jött hozzánk, hogy nagy baj van. Frissen házasodott, az apósához szinte rögtön a lagzi után mentőt kellett hívni, bélelzáródással vitték kórházba. Kiderült: daganat zárja el a vastagbél útját, ráadásul már áttét is jelentkezett a májon. Azonnal jelentkezett a dilemma: mi legyen, hogyan tovább?” – emlékszik Peták István.

Szerencsére a molekuláris genetikai diagnosztikai vizsgálat kimutatta: a kemoterápia és egy bizonyos célzott kezelés kombinációja szinte biztosan hatékony lesz a daganat ellen, közben pedig folyamatosan konzultálni kell a májspecialista sebésszel, hogy abban a pillanatban történjen a beavatkozás, amikor a daganat elérte épp azt a méretet, amikor már műthető, de még nem tűnt el teljesen.

“Szerencsés eset volt, hiszen a beteg Pécsen élt, ahol egy helyen megvan a teljes orvosi csapat, így amikor már a daganat elég kicsire zsugorodott, idejében ki is vették az elváltozást. Fontos tudni ugyanis, hogy a ma leggyakoribb daganat esetében, ha van áttét, és azt nem műtik meg, 5 százalék a túlélés esélye, ha viszont sikerül kivenni az áttétet, olyan, mintha nem is lett volna, így pedig 50 százalékra nő a gyógyulási esély.

Éppen ezért óriási a dilemma, hogy a páciens műthető vagy sem, mert csak akkor teszik ki ennek az egyáltalán nem veszélytelen procedúrának, ha esély van rá, hogy a teljes áttétet kivegyék. A férfi teljesen daganatmentessé vált, ez pedig akkor ráébresztett minket arra: ki kell találni egy olyan megoldást, amivel a legjobb orvosteam kezébe kerülhetnek a betegek úgy, hogy ehhez nem kell hónuk alatt a felvételekkel, kötegnyi dokumentummal vonatra szállni” – meséli a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ tudományos igazgatója az első lépéseket.

dr. Schwab Richárd és Peták István
Dr. Schwab Richárd és dr. Peták István

TÍZ DOLOG, AMIT SOHASE MONDJ EGY RÁKBETEGNEK

Dr. Peták István tudományos-igazgató és dr. Schwab Richárd orvos-igazgató egy olyan internetalapú egészségügyi konzultációs rendszert fejlesztett ki, aminek segítségével a májáttétes daganatos betegek online véleményezést kérhetnek az ország hét vezető májsebészeti centrumától. Jelenleg ezt ingyen vehetik igénybe és maga az applikáció a jövőben is ingyenes lesz.

Azt nehéz megmondani, Magyarországon hány beteg életébe kerülhetett eddig is a konzultáció hiánya, az azonban biztos: a vastagbéldaganat az egyik leggyakoribb rákbetegség, évente 5 ezer embert veszítünk el emiatt. Szakemberek szerint eddig Angliában készült felmérés arról, hogy a korábban nem műthetőnek ítélt páciensek 60 százaléka lett volna műthető az EU vezető májsebészei véleménye alapján.

Peták István szerint egyébként a konzílium a centrumokban dolgozó orvosoknak is érdeke: időt és energiát spórolnak a gyors és célzott információkkal.

Januártól bárki kérheti a konzultációt – szégyenérzet nélkül

Az applikáció segítségével várhatóan januártól, elsőként a májáttétes, elsősorban vastagbél-daganatos betegek orvosai kérhetnek ingyenes, online konzíliumot a májsebészeti centrum szakértőitől. Az iMET egy távkonzíliumi lehetőség, abban segít, hogy egy májáttétről minél hamarabb kiderüljön, hogy műthető vagy sem, a rendszerhez a betegek orvosai és a kiválasztott sebészeti centrumok férhetnek hozzá.

Az iMet lényege, hogy ha valakinél az országban bárhol a vastagbélrák májáttétjét diagnosztizálják, minden esetben lehetőség legyen rá, hogy májsebészetben jártas specialisták véleménye alapján döntsék el, lehetséges-e a daganat műtéti eltávolítása. Az applikáció megjelenése előtt a májáttétes beteg személyesen vett részt az ország különböző pontjain konzultációkon; az utazás nemcsak megterhelő volt számára, de óriási időveszteséget is okozott, ami jelentősen csökkentette a túlélési esélyét.

Ezzel az alkalmazással a beteg és a kezelőorvosa akár néhány órán belül találhat megfelelő sebészt az ország bármely területéről, s a segítségével az is biztosítható, hogy a beteg a földrajzi tartózkodási helyéhez lehető legközelebbi onkológiai centrumban részesülhessen műtéti kezelésben. Jelenleg a vastagbélrák májáttéteivel kapcsolatos konzultációkra fókuszál az alkalmazás, de más típusú daganatok sebészi, radiológiai konzultációjára is alkalmas lesz a rendszer.

 ENNYIÉRT LEHET A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGEK ÉLETÉT MEGHOSSZABBÍTANI

Mit tud pontosan az iMET applikáció?

– A háziorvos felviszi a beteg CT-felvételét a rendszerbe,

– erről párhuzamosan értesítést kap 7 hazai kiemelt centrum,

– a speciális szaktudású sebészek véleményezik,

– valamennyi helyről visszaküldik a szakvéleményt a rendszerbe,

– a kezelőorvos gyorsan dönthet a műthetőségről,

– a megfelelő sebészi centrumba utalhatja a beteget vagy elkezdheti a gyógyszeres kezelést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top