Egészség

Javulhatnak a daganatos betegek gyógyulási esélyei

A folyamatosan fejlődő diagnosztikai eljárások, a gyógyszeripari kutatások és a közvéleményt tájékoztató kampányok segíthetik a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

A társaság november 13–15. között zajló kongresszusán külföldi és magyar szakemberek mintegy 150 előadáson számolnak majd be a rákkutatásban elért legújabb eredményeikről és tapasztalatokról – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Ruzsa Ágnes, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke a daganatos betegségek kezelésében részt vevő, kapcsolódó területek fontosságát hangsúlyozta: a betegek gyógyulása korrekt diagnózis, megfelelő gyógyszerek és például a családorvosok megfelelő közreműködése nélkül nem lehetséges.

A daganatos megbetegedések kezelésében nagyon fontos tényező, hogy minél rövidebb legyen az az idő, ami a betegség gyanúja és a megfelelő diagnózis felállítása között eltelik, ami ma Magyarországon akár 6 hónapig is eltarthat. Ez jelentősen rontja a beteg gyógyulási esélyeit.

Bokody György, a társaság tiszteletbeli elnöke a hasnyálmirigyrák november 13-ai világnapjának apropóján emlékeztetett: ma Magyarországon húszból csupán egyetlen hasnyálmirigyrákos betegnek van esélye arra, hogy öt évvel a betegség felfedezése után még életben legyen.
Ebben az hozhatna változást, ha egyrészt több embernél fedeznék fel még műthető állapotban a betegséget, másrészt hatékonyabb gyógyszerek állnának rendelkezésre. Hangsúlyozta, hogy a betegség rossz kilátásai nemcsak Magyarországra érvényesek: az Európai Unió előrejelzése szerint a daganatos halálesetek egyre nagyobb hányadát a hasnyálmirigyrák adja, és a jelenlegi tendenciák további romlását vetítik előre. A főorvos úgy véli, hogy világszerte nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a betegség kutatására és az emberek tájékoztatására.

Ezzel szemben a vastagbéldaganat az egyik legjobban szűrhető és nagy eséllyel véglegesen meggyógyítható betegség. Ennek egyik feltétele, hogy szűrővizsgálatként legyen elérhető a vastagbéltükrözés, valamint az 50 év feletti, veszélyeztetett korosztály igényelje a kolonoszkópiás vizsgálatot.

A felszólalók egyöntetűen kiemelték a megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztatás fontosságát, így a média szerepét. Nógrádi Tóth Erzsébet, az újságíró-szövetség egészségügyi szakosztályának elnöke úgy fogalmazott: a média szerepe nem merül ki abban, hogy információt ad át vagy szórakoztat, életeket menthet azzal, ha tudatosítja a még egészségesekben, mit tehetnek a betegség megelőzésére, a betegségben szenvedőket pedig hasznos információkkal segíti a gyógyuláshoz.

Az esemény keretében átadták annak a médiapályázatnak a díjait is, amelyre a vastagbélrák témáját feldolgozó, újságban és interneten megjelent cikkeket, vagy rádióban, televízióban elhangzó interjúkat, riportokat várták. A zsűri a Szegedi Városi Televízió összeállítását, valamint a Kossuth Rádióból Gimes Júlia, a Tér-Idő című műsor és P. Kiss Zsuzsa, a Napközben szerkesztő-műsorvezetőjének munkáit emelte ki, valamint díjazták a hódmezővásárhelyi Rádió 7 műsorfolyamát, az írott pályázatok közül pedig a Házipatika.com egészségportál vastagbélrákról szóló cikksorozatát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top