11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean’s Elevenről

nlc | 2016. December 07.
Miért eszi végig a filmet Brad Pitt? Milyen zsebtolvaj igazából Matt Damon? Hogy került a szereplők közé egy korábban sosem színészkedő, angolul sem beszélő akrobata? És mi köze az Ocean's Elevenhöz Jennifer Anistonnak és Ben Afflecknek? Minden kiderül.

Annak ellenére (vagy éppen amiatt), hogy a figyelem középpontjában jelenleg a 2018-ban esedékes, csupa női főszereplővel készülő kvázi-remake-je, az Ocean’s Eight áll, kár lenne elmenni az évforduló mellett: éppen ma 15 éve, hogy bemutatták a 21. század egyik első nagy mozisikerét, az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmit. A film maga is egy nagyszabású feldolgozás – alapjául az 1960-as A dicső tizenegy (Ocean’s 11) szolgált –, de a forgatókönyvíró, a rendező és a díszlettervezők is direkt kerülték az eredetit megidéző utalásokat, hogy alkotásuk a saját lábán álljon, és szereplői ne legyenek klisések, a színészek pedig mind nyomott gázsiért vállalták a munkát, hogy alacsonyabb lehessen a költségvetés. Egyszóval igazi szerelemprojektről van szó – és mint ilyenhez, természetesen számtalan anekdota és érdekesség is kapcsolódik hozzá. Az alábbiakban ezekből válogatunk az évforduló alkalmából.

1. Matt Damonból olyan jó zsebtolvaj lett a forgatás kedvéért, hogy a film elején látható pénztárcalopását le kellett lassítani, máskülönben nem lehetett volna látni, mit csinál.

2. A Yent alakító akrobata, Qin Shaobo korábban sosem színészkedett, sőt angolul se nagyon beszélt  – a castingosok szeme egy utazó társulat Las Vegas-i fellépésén akadt meg rajta. A munka során tolmács segítette, de a rendező, Steven Soderbergh szerint ösztönösen értette, mikor és milyen ütemezéssel kell megszólalnia. Karakterét a két folytatásban is eljátszotta, de a három Ocean’s-mozin kívül soha semmilyen filmben nem szerepelt.

3. A nemrég ismét elvált Brad Pitt a film elején egy nagy gyűrűt visel. Ez egy kikacsintás akkori feleségének, Jennifer Anistonnak, ugyanis az ékszert tőle kapta.

4. Rusty Ryan egyszerűen azért eszi végig szinte az egész filmet, mert a karaktert alakító Brad Pitt jópofának találta a folyamatos zabálást. A színész úgy okoskodott, hogy mivel a szereplők folyamatosan mozgásban vannak, nincs más lehetőségük, mint útközben enni, és ötletére a stáb is (elnézést) ráharapott, így végül állandó poénforrássá vált, hogy kitalálják és beszerezzék az ételeket a figurának.

5. Az is Brad Pitt ötlete volt, hogy Rusty koktélrákot egyen a Bellagióban, miközben Tessről beszélget Linusszal, a nő pedig megjelenik a lépcsőn. Soderbergh figyelmeztette a színészt, hogy a felvételt valószínűleg sokszor meg kell ismételni, de Pitt nem zavartatta magát – végül mintegy negyven rákot fogyasztott el, mire elkészült a jelenet.

6. Az egész film egy valótlan állításon alapul, a kaszinók ugyanis nem tartanak a trezorjukban annyi pénzt, hogy minden játékban lévő zsetont fedezni tudjanak. A valóságban a játéktermek kifejezetten arra törekednek, hogy minél kevesebb készpénz legyen az épületben.

7. Mivel testvére, Casey, és legjobb barátja, az utánozhatatlan Matt Damon is szerepel az Ocean’s Elevenben, sokan úgy tudják, hogy feltűnik a filmben egy alig észrevehető cameo erejéig Ben Affleck is. Valójában azonban csak a forgatást látogatta meg a színész, kamera elé nem állt.

Matt Damon, Casey és Ben Affleck

8. Az egész szereplőgárda előszeretettel kártyázott szabad óráiban a forgatás során. Hogy ki volt a legjobb, arról megoszlanak a vélemények (George Clooney szerint Matt Damon, Damon szerint Brad Pitt), abban viszont mindenki egyetért, hogy a legrosszabbul a zsinórban 25 blackjack-játékot elvesztő Clooney teljesített – de ő is csak a balszerencséje miatt.

9. Legalább két olyan jelenet van a filmben, amelyben a rendező nem akarta egyenként mind a tizenegy színészt instruálni, ezért rájuk bízta, hova állnak és mit csinálnak: az egyik az, amelyben Danny Ocean elmondja a tervet a többieknek, a másik pedig az, amelyben a Bellagio előtt állva örül a csapat az akció sikerének.

10. Három színész is kiesett a film szereplőgárdájából a Tenenbaum, a háziátok miatt: Danny Glover Frank Cattont, Luke és Owen Wilson pedig Turk és Virgil Malloyt alakították volna, de végül mind a másik produkciót választották.

Owen Wilson lehetett volna Virgil Malloy

11. Steven Soderbergh eredetileg fekete-fehérben akarta elkészíteni az Ocean’s Elevent, a film forgalmazója, a Warner Bros. azonban csak azzal a feltétellel volt hajlandó engedélyezni ezt, ha lényegesen lejjebb lehet vele szorítani a költségvetést. Így a rendező végül maradt a színes változatnál.

12. Brad Pitt abban a parókában játssza el az orvost, amiben Mike Myers próbált Austin Powers szerepére. A póthaj és a szemüveg annyira felismerhetetlenné tette a színészt, hogy miután feltette őket, húsz percig tudott minden feltűnés nélkül sétálgatni a kaszinóban.

13. Julia Roberts a forgatás előtt vált a legjobban fizetett színésznővé filmenként 20 millió dolláros gázsijával, ezért a forgatókönyvet egy 20 dolláros bankjegy és egy George Clooney-tól származó üzenet kíséretében kapta meg, amin az állt: “Hallom, most már egy húszast kapsz a filmjeidért.” A férfi-nő barátságot tökélyre fejlesztő Clooney és Roberts egyébként a forgatáson találkozott először egymással.

14. A szereplők közül hármat is megválasztottak az év legszexibb férfijának: Brad Pittet 1995-ben és 2000-ben, George Clooney-t 1997-ben és 2006-ban, Matt Damont pedig 2007-ben.

15. Julia Roberts nem sokkal a felvételek után a valóságban is hozzáment egy Danny nevű férfihoz: 2002-ben házasodtak össze Daniel Moder operatőrrel, akivel A mexikói forgatásán ismerkedtek össze, és a mai napig turbékolnak.

Exit mobile version