Letette a hivatali esküt Donald Trump

nlc | 2017. Január 20.
Pénteken beiktatták Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. Az eskütétel ceremóniája évtizedes rend szerint zajlott, de nem múlt el rendbontás nélkül.

Szigorú biztonsági intézkedések között tette le a hivatali esküt Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke, aki Barack Obamát váltja a Fehér Házban. Trump az eddigi legmegosztóbb elnök, aki úgy lett az Egyesült Államok első embere, hogy az elnökválasztáson több amerikai szavazott a másik jelöltre, Hillary Clintonra, mint Trumpra

Trumpot hatalmas üdvrivalgás fogadta, amikor kilépett a Capitoliumból az ünneplő tömeg elé. A köszöntőbeszédek után először Mike Pence alelnök tette le az esküt, majd kis közjáték után Donald Trump lépett középre családja kíséretében. Jobb kezét feltartva, balt pedig egy Bibliára téve mondta el a beiktatási esküt. A Bibliát Trump felesége, Melania tartotta.

Trump az Egyesült Államok legidősebb elnöke, Az új amerikai elnök hetven éves, így megelőzi Ronald Reagant, aki 1961-ben, 69 évesen tette le a hivatali esküt. 

Nem ment rendbontás nélkül

Már a beiktatási ceremónia előtt volt egy kisebb zavargás Washingtonban, ahol a Donald Trump ellen tüntetők betörték a Bank of America egyik irodájának ablakait, megtámadtak egy McDonald’s gyorséttermet és összetörtek a környéken parkoló autókat is.

 

Exit mobile version