Kerényi Miklós Gábor elnézést kért, az Operettszínház kirúgta

nlc | 2017. November 07.
Kerényi Miklós Gábor Facebookon, egy nyílt levélben kért elnézést mindazoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket. Minderre azután került sor, hogy egy egykori táncosa nyilvánosság elé tárta, a rendező évekkel ezelőtt bántalmazta őt. Kerényi azt is írta posztjában, hogy ő mindig is a „belső világok felszabadítására törekedett”. Az Operettszínház kedden azonnali hatállyal rúgta ki őt.

A személyemmel kapcsolatban felmerült vádakra reagálva kijelentem, ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést” – írja Kerényi Miklós Gábor a Facebookon közzétett nyílt levelében. Később hozzáteszi, hogy akár személyesen is elnézést kér azoktól, akik úgy érzik, hogy valamikor valamiképpen megalázta őket a színházi rendező. 

Kerényi hozzáteszi ugyanakkor, hogy soha nem volt célja mások megalázása, minden tette, amely valóban „közelített ahhoz a határhoz, ami még szerinte elfogadhatónak tekinthető”, a „művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés, a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán” történt – fogalmaz.

Az Operettszínház azonnali hatállyal kirúgta

Posztjában azt írja, hogy a legnagyobb büntetés számára az, hogy imádott színháza nyugalmának biztosítása érdekében még vasárnap meghozta a döntést, és kérte nyugdíjazását,  lemond művészeti vezetői posztjáról. Azóta azonban fordulatot vett az ügy, mert egészen hétfőn estig találgatások voltak csupán arról, hogy ki lehet az a színházigazgató, akiről többen állítják név nélkül, hogy szexuálisan zaklatta őket. Aztán hétfőn este Maros Ákos színész, táncos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arccal, névvel vállalva elmondta: Kerényi Miklós Gábor 1994-ben Szegeden egy kollégiumi teremben elfenekelte őt egy vállfával.

A hvg.hu azt írja, hogy Maros nyilatkozatát követően az Operettszínház azonnali hatállyal kirúgta Kerényit. A színház közleménye szerint az intézmény belső vizsgálatot indított. A fizikai bántalmazás minden formáját elítélik, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Hangsúlyozzák, hogy az ügyek felderítésében érdekeltek, a zaklatás vagy fizikai bántalmazás áldozatait segítik, egyben azt kérik, tegyenek bejelentést vagy feljelentést. Elkezdték egy olyan belső etikai és bejelentési szabályzat kidolgozását, ami a jövőben megfelelő kontrollt biztosít a hasonló esetek elkerülése érdekében. A művészeti kérdésekre – például hogy mi lesz Kerényi futó vagy tervezett darabjaival – egyelőre nem tudnak válaszolni.

Exit mobile version