Brad Pitt után jött a változás: Angelina Jolie szeretem-gyűlölöm kapcsolata apjával külön filmet érdemelne

TóCsa | 2020. Február 23.
Ha az ellentmondásos szót használjuk Angelina Jolie kapcsolatára apjával, Jon Voighttal, akkor nagyon finomak voltunk. Évtizedes sérelmek keverednek mély szeretettel, a szeretet pedig a gyűlölettel. Minden jó, ha jó a vége?

Amikor a kilencvenes években Angelina Jolie neve ismertté vált a filmszakmában, sokan természetesnek vették, hogy azért nem az igazi családnevén, Angeline Jolie Voightként kezdett bele a színészmesterségbe, mert azt akarta, hogy ne a híres családnév miatt figyeljenek fel rá, de ez csak részben igaz. A névváltoztatással ugyanis Angelina azt is ki akarta fejezni, hogy valójában sosem volt igazán jó viszonyban az apjával, sosem álltak igazán közel egymáshoz, és bár többször is megpróbálták a normális apja-lánya kapcsolatot, ez sosem jött nekik össze. A sérelmek egészen a kisgyerekkorig nyúlnak vissza: Jolie ugyanis még csak kétéves volt, amikor az apja megcsalta az anyját, Marcheline Bertrand színésznőt, majd elhagyta, a nőnek pedig, lemondva minden karrierálmáról, egyedül kellett felnevelnie Angie-t, és bátyját, James Havent (aki Angelinahoz hasonló okokból hagyta el a Voight családnevet). Márpedig ez egy olyan törés, olyan sérelem volt a két gyerek életében, amit sosem tudtak igazán megbocsátani.

Közel és távol

A hetvenes években Jon Voight egyike volt Hollywood legmenőbb színészeinek, Oscar-díjasként a lábai előtt hevert a világ. Párja, Marcheline Bertrand természetes szépségével tűnt ki a tömegből: sosem sminkelt, nem szerette a cicomát, és Jolie emlékei szerint egy-két izgalmas kiegészítővel szokta leginkább feldobni a megjelenését. Amikor a megcsalás hatására szétmentek Voighttal, kétféle verzió látott napvilágot. Az egyik szerint a válás után viszonylag normális maradt a kapcsolat kettejük között, és a férfi anyagilag végig támogatta elhagyott családját. Az anyagi támogatás a másik verzióban is ott van, de az arról is szól, hogy a férfi érzelmileg rendszeresen zsarolta az exfeleségét, akinek emiatt évekig terápiára kellett járnia. Ez utóbbi verziót a gyerekek sok évvel később megcáfolták, ám sokáig ez volt az uralkodó nézet.

Az elhidegülést általában nem erre vezették vissza, hanem elsősorban arra, hogy míg ők az édesanyjukkal New Yorkban éltek, addig az apjuk Los Angelesben, ráadásul rengeteget forgatott, így alig volt jelen a gyerekei életében. Amikor Angelina tizenegy éves korában a család átköltözött Los Angelesbe, az apjuk ismét belépett az életükbe. Fotókkal jól dokumentált esemény ebből a korszakból az 1986-os Oscar-gála, ahová a Szökevényvonatért jelölt Voight mindkét sugárzóan szép gyerekét elvitte magával kísérőként. Persze ez az idilli időszak sem tartott már sokáig, hiszen Angelina már tizenhat évesen elköltözött otthonról, hogy belekezdjen modell- és színészkarrierjébe, melynek köszönhetően a család kissé háttérbe szorult az életében.

Jon Voight fiával James Havennel, lányával Angelina Jolie-val, és anyjával Barbara Kamppel a ’86-os Oscar-díjátadó gálán (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

Az idilli korszak

Amikor Jolie-ból a kilencvenes évek vége felé szupersztár lett, az apja nagyon támogatta, és minden létező fórumon elmondta, mennyire büszke a lányára. Hogy milyen szoros lett a viszony, jól mutatja Angelina 2000-ben elmondott Oscar-köszönőbeszéde is. Ez az este ugyanis nemcsak arról lett híres, hogy a színésznő a kamerák előtt szájon puszilta a bátyját, és a színpadon már-már bizarr módon szerelmet vallott neki, hanem az alábbi mondatról is: „Köszönöm, apa. Kiváló színész vagy, de ennél jobb apa”. Hát lehet ennél szebbet mondani ilyen viszontagságos évek után? A bátyócsókra visszatérve: bár a sajtó akkoriban meglebegtette köztük a vérfertőzést, mind az őket közelről ismerők, mind ők maguk több helyen elmondták, hogy ilyesmiről szó sincs, egyszerűen csak nagyon szoros a viszonyuk gyerekkoruk óta, és azon az estén ő volt a húga kísérője a gálán.

A szeretet akkoriban akkora volt, hogy még egy közös munkát is sikerült összehozniuk. A 2001-es Tomb Raiderben Jon Voight eljátszhatta Lara Croft apját, de az idill már nem tartott sokáig, a viharfelhők gyülekeztek. A törés valamikor 2002 környékén következett be, és máig sem derült ki pontosan, mi váltotta ki.

A mélypont

Bár mindketten beszéltek akkoriban nyilvánosan arról, hogy elhidegültek egymástól, az okokba nem avatták be a nagyérdeműt. A legkonkrétabb talán Jon Voight volt, amikor egyszer arról mesélt, hogy a lányának mentális problémái vannak, és ő csak segíteni szeretne rajta, de Angelina eltolja őt magától. A helyzet egyszer odáig fajult, hogy Angelina Jolie testőrei tartották távol Voightot a lányától egy hollywoodi partin. A színésznő ekkortájt fogadta örökbe első gyermekét, Maddoxot, Voight pedig arról panaszkodott, hogy bár nagyon vágyik rá, még nem találkozhatott az unokájával. Angelina Jolie egy kissé rejtélyes nyilatkozatban reagált az apjától való eltávolodásra:

„Nem szeretném nyilvánosságra hozni az apámmal való rossz kapcsolatom okát. Csak azt mondhatom, hogy mint minden gyerek, James és én is szerettük volna, ha gyerekkorunkban meleg, szeretetteljes kapcsolatban lehettünk volna apánkkal. Ennyi év után arra jutottam, hogy nem egészséges számomra a közelében lenni, főleg most, hogy már magam is felelős vagyok egy gyermekért.”

A Jon Voighttal való mosolyszünet majdnem egy évtizeden át tartott, és közben összesen két percet beszéltek egymással, amikor 2007-ben Jolie azzal hívta fel az apját, hogy közölje vele az anyja, Voight exfelesége, Marcheline Bertrand halálhírét, aki rákban, fiatalon, mindössze 57 évesen távozott az élők sorából. De nem a halálhír volt az, ami ismét közelebb hozta őket egymáshoz, hanem Jolie bátyja, James.

Angelina Jolie és anyja Marcheline Bertrand a Los Angeles-i repülőtéren, 1998-ban (Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images)

A békekötés

James Haven – aki lassan, de biztosan feladván saját filmes álmait inkább a húga ügyintézőjévé, és az egyre szaporodó gyerekcsapat főállású nagybácsijává vált – 2009-ben békült ki apjával, és eldöntötte, hogy valahogy a húgát is kibékíti vele. A dolog nem ment könnyen, hosszú hónapok békéltetése után sikerült csak elérnie, hogy 2010-ben ismét találkozzanak, és beszélgessenek egymással. De azért nem lett rögtön hatalmas összeborulás a dologból, a színésznő csak lassan, apró lépésekben engedte be ismét az apját az életébe, részben azért, hogy jóban lehessen az unokáival.

Angelina Jolie és Jon Voight A vér és méz földje című film Los Angeles-i bemutatóján (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

A kapcsolat a Brad Pitt-től való válás után lett szorosabb. Jon Voight érezte, hogy a lányának most nagyobb szüksége van rá, mint korábban, és úgy hírlik, a kritikus időszakban kifejezetten sok időt töltött az unokáival, akik számára ő a cool nagypapa. A lányával a jó kapcsolat bizonyos szabályok betartásával tartható: egyrészt igyekeznek nem felhánytorgatni a múltat, másrészt otthon nem beszélgetnek politikáról. Ez azért fontos, mert Voight egyike Donald Trump legelkötelezettebb támogatóinak, egy konzervatív republikánus, míg Jolie finoman szólva sem azon az oldalon áll. Még így is bőven adnak nekik közös témát a gyerekek és a művészetek, szóval nincsenek kényelmetlen csendek a családi asztalnál. Voight időnként feltűnik a lánya filmjeinek díszbemutatóin is, nyilvánosan is jelezvén, hogy szent a béke. Hogy ez meddig tart? Jon Voight már 81 éves, ez nem az a kor, amikor az ember hatalmas családi viszályokat szeretne kirobbantani.

Exit mobile version