4 legendás zenész, 11 híres gyerek: Itt tart most a Beatles-tagok gyerekeinek élete

TóCsa | 2021. Január 29.
Kíváncsi vagy, mi történt a legendás Beatles-tagok gyerekeivel? Összeszedtük.

A Beatles minden idők egyik legnagyobb hatású zenekara volt. Gyerekeik azóta már felnőttek, legtöbben a negyvenes vagy ötvenes éveiket tapossák, és sokan közülük már maguk is apukák vagy anyukák. Megnéztük, mi történt velük.

Heather McCartney

Életkor: 58 év

Technikailag Heather McCartney számít a legidősebb Beatles gyereknek, pedig, ha vér szerint vesszük, nem az: Paul McCartney ugyanis nem a biológiai apja. 1962-ben látta meg a napvilágot Joseph See Jr. és Linda Eastman kislányaként, de miután a szülei kétéves korában elváltak, Paul McCartney a nevére vette és örökbe fogadta 1969-ben. A lány elmondása szerint a biológiai apja is nagy hatást gyakorolt rá, de egész életében az igazi édesapjának Paul McCartney-t tartotta. Nevelőapjához hasonlóan őt is a művészetek vonzották, csak éppen nem a zene, hanem a képzőművészet. Egy darabig fodrászkodott, de az álmait fazekasként tudta megvalósítani.

Paul McCartney, Linda Eastman és Heather McCartney, 1969 (Fotó: Evening Standard/Getty Images)

Julian Lennon

Életkor: 57 év

John Lennon 1962 augusztusában vette feleségül Cynthia Powellt, miután a nő várandós lett közös gyermekükkel. A pár szétment, amikor Lennon 1968-ban viszonyt kezdett Yoko Onóval. Biológia szerint a Beatles-gyerekek közül egyértelműen Julian Lennoné az elsőség, ráadásul apjától a zene szeretetét is örökölte: a nyolcvanas években maga is zenésznek állt. Ő inspirálta a Beatles néhány gigaslágerét: a Hey Jude-ot (ami eredetileg Hey Jules volt), a Lucy in the Sky with Diamondsot és a Good Nightot. Fiatalon mérges volt apjára, szemére vetette, hogy a Beatles tagok közül Paul McCartney sokkal inkább törődött vele, mint a saját édesapja, aki soha nem mutatta ki felé a szeretetét. Később ezen az állításán finomított, és azt mondta, szeretett együtt lenni az apjával. Yoko Onóval sokáig pereskedtek John hagyatékán, és 1996-ban 20 millió angol fontot nyert a bíróságon. A zenélés mellett dokumentumfilmeken is dolgozott, és nagy szenvedélye a fotózás is.

Julian Lennon, Yoko Ono és John Lennon (Fotó: AFP, Getty Images)

Zak Starkey

Életkor: 55 év

Ringo Starr első fiában a vér nem vált vízzé: maga is a dobok mögé ült, és egészen sokra vitte: még az Oasis zenekarban is játszott néhány évig, de az emberek leginkább a The Who dobosaként ismerik, hiszen 1996 óta zenél együtt a bandával. Anyja Ringo Starr első felesége, Maureen Starkey, aki fodrászként dolgozott, amikor megismerkedett a világhírű zenésszel. Első dobszerkóját nyolcévesen kapta apja legjobb barátjától, Keith Moontól, a The Who akkori dobosától, akit ő csak Keith bácsinak hívott. Apjától egész életében egyetlen dobleckét kapott, mivel Ringo Starr nem szerette volna, ha a fia is ugyanazon a pályán indul el, amin ő világhírűvé vált. A Who tagjai közé Keith Moon halála után került. Ringo Starr az első olyan Beatles-zenész, aki nemcsak nagyapává, hanem dédnagyapává is vált, amikor Zak lánya, Tatia 2016-ban gyermeket szült.

Zak Starkey, a Who dobosa és gyerekként, Ringo Starr-ral (Fotó: Ethan Miller/Getty Images)

Jason Starkey

Életkor: 53 év

Ahogy bátyja, Zak, úgy ő is az édesapja nyomdokaiba lépett, bár kisebb sikerrel. Olyan kevésbé ismert, pszichedelikus bandákban dobolt, mint a People’s Friend vagy az Empire of Sponge, de igazán szép karriert inkább zenekarok road managereként és fotósként csinált. Boldog házasságban él, és feleségével együtt négy fiút nevelnek.

Jason Starkey és Mary McCartney (Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)

Mary McCartney

Életkor: 51 év

Paul és Linda McCartney első közös vér szerinti gyermeke 1969 nyarán született, a nevét Paul édesanyja után kapta. Egészen pici korában készült róla a híres fotó, amin édesapja kabátját egyfajta erszényként használja, és aranyosan kikandikál onnan. Már gyerekként rengeteget járta a világot a családjával és a Wings nevű családi formációval, ahonnan az állatok jogaiért való küzdelmet és a vegetáriánus életmódot is megörökölte. Szakmájában nem apját, hanem fotográfus édesanyját követte, és ő is fotós lett, Linda fotós hagyatékát is ő kezeli. Elsősorban portréiról ismerik, számos hírességet fotózott már Ralph Fiennestól Jude Law-ig. A fotózás mellett a főzés is a szenvedélyei közé tartozik, már két vegetáriánus szakácskönyvet jelentetett meg. Két házasságából négy gyereke született.

Mary McCartney (Fotó: David M. Benett/Getty Images for Anya Hindmarch)

Lee Starkey

Életkor: 50 év

Ringo Starr és Maureen Starkey harmadik közös gyereke már lány lett, és a szülei néhány évvel a születése után elváltak. Ő már a Beatles feloszlása után született. Sokáig nem találta a helyét és sok mindent kipróbált (még lemezboltban és gyorsétteremben is dolgozott), ám végül divattervezőként szerzett magának hírnevet, csakhogy személyes tragédiák miatt a karrierjét félre kellett tennie. Először az édesanyját ápolta a haláláig, akit leukémiával diagnosztizáltak, majd ő is daganatos beteg lett, agytumorban szenvedett először 1995-ben, majd 2001-ben, de szerencsésen felépült a betegségéből. Férjével, a Kasabian-gitáros Jay Mahlerrel három gyereket neveltek fel együtt: két fiút, Smokey-t és Jakamót, valamint egy lányt, Ruby Tigert.

Lee Starkey a Dior egyik rendezvényén 2019-ben (balra), Francesca Gregorini, Barbara Bach, Ringo Starr éa Lee Starkey az esküvőn 1981-ben (jobbra) – Fotó: Getty Images

Stella McCartney

Életkor: 49 év

Ha lehet ilyet mondani, akkor az összes Beatles-gyerek közül messze Stella McCartney a leghíresebb. Paul és Linda McCartney második közös, vér szerinti lánya ugyanis önmagában is márkanév, divattervezőként az egyik legismertebb a szakmában. Gyerekkorában ő is a Wings családi zenekar tagjaként utazgatott a világban. Hiába a szokatlan életvitel, a szülők azt szerették volna, ha a gyerekeik a lehető legnormálisabb nevelésben részesülnek: drága svájci magánintézmények helyett angol állami iskolába járatták őket. A divat már gyerekkorában érdekelte, az első saját kabátját 13 évesen tervezte. Vegetáriánusként és állatbarátként a ruhatervezésben is szigorú szabályokat követ: sosem használ állati bőrt vagy szőrmét a kollekcióiban. Saját divatházát 2001-ben alapította, és ma már 51 üzlete van a világ különböző nagyvárosaiban. Első saját parfümjével 2003-ban debütált, 2016 óta pedig férfiak számára is tervez ruhákat. Tervezett már ékszert, de volt már közös sportruhakollekciója az Adidas-szal is. 2003-ban ment hozzá Alashdair Willis kiadómogulhoz, négy gyerekük született.

Stella McCartney (Fotó: Kristy Sparow/WireImage)

James McCartney

Életkor: 43 év

Paul McCartney egyetlen fia az apai nagyapja után kapta a nevét, és ő az egyetlen olyan McCartney gyerek, aki az apja nyomdokaiba lépve zenélni kezdett. Már édesapja több albumán is közreműködött, és mostanáig két szólóalbuma is megjelent, az utolsó 2016-ban. Érdekes módon nem az apja inspirálta a zenélésre, hanem a Vissza a jövőbe című film azon jelenete, amiben Michael J. Fox az elektromos gitárjával kezd vadulni az iskolai bálon. Apjától kilencévesen kapta az első gitárját. Testvéreihez hasonlóan ő is állatvédő, és vegán életmódot folytat, és az apja hatása abban is megnyilvánul, hogy az ő életében is fontos szerepet tölt be a transzcendentális meditáció. Két nővérével ellentétben privát életet él, ritkán látni őt nyilvános eseményeken.

James és Paul McCartney (Fotó: Neil Mockford/GC Images)

Sean Lennon

Életkor: 45 év

Yoko Onónak az előző házasságából ugyan már volt egy lánya, de szeretett volna egy John Lennonnal közös gyereket is. Hat évig próbálkoztak, mire fiuk, Sean Taro Ono Lennon megszületett. Sean a féltestvérével, Juliannel ellentétben rengeteg figyelmet kapott az apjától, aki egészen a haláláig sok időt töltött vele. Sokáig kereste önmagát, tanult Tokióban, Svájcban, sőt még New Yorkban, a Columbia Egyetem antropológia szakán is, de végül nem tagadhatta meg a vérét, és belőle is zenész lett. Bár féltestvére és az édesanyja között feszült a viszony, ő jó kapcsolatot ápol Julian Lennonnal, egymás fellépéseit időnként meg szokták nézni. Már gyerekként közreműködött édesanyja szólólemezein, és később mind szólóelőadóként, mind producerként és session zenészként ismertté vált, és már-már felsorolhatatlanul sok bandával dolgozott együtt, számos projekt körül bábáskodott. Szüleitől az aktivizmus fontosságát is eltanulta: már a kilencvenes években a szabad Tibetért küzdött, magát pacifistának és anarchistának tartja.

Sean Lennon és Yoko Ono (Fotó: Erika Goldring/Getty Images)

Dhani Harrison

Életkor: 42 év

A legcsendesebb Beatles-tag ugyan élete során kétszer házasodott, de csak a második házasságából, Olivia Harrison filmproducertől született gyereke, Dhani Harrison. A fiú az édesapja Friar Park-i birtokán nőtt fel. Eleinte nem tűnt úgy, hogy George nyomdokaiba lép: amikor gyerekként apja barátja és zenésztársa, Ringo Starr megmutatta neki, hogyan kell dobolni, annyira megijedt a hangerőtől, hogy sírva elmenekült. Autó-formatervezéssel kezdte, ám később mégis a zene irányába mozdult: együtt dolgozott apjával az utolsó lemezén, és George Harrison 2001-ben bekövetkezett halála után ő fejezte be azt. Számos projektben tűnt már fel zenészként, sőt 2017-ben egy saját albumot is megjelentetett, ráadásul jóban van az összes zenész Beatles-gyerekkel. Neve mostanság leginkább filmzeneszerzőként ismert. 2012-ben megházasodott, de 2016-ban elvált, gyermeke mostanáig nem született.

Dhani Harrison és Olivia Harrison (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic.com)

Beatrice McCartney

Életkor: 17 év

Felesége, Linda halála után Paul McCartney lett még újra szerelmes, Heather Mills modelltől született egy gyönyörű kislánya, Beatrice. Amikor a nagyanyjáról elnevezett kislány hároméves lett, a szülei szétmentek, de Paul bőkezűen gondoskodott róla: 17 éves koráig évi 70 ezer dollár tartásdíjat fizet, és az édesanyjának is kifizetett 38 millió dollárt a válóper után. Beatrice-t közösen, megosztva nevelik, és sok időt tölt az édesapjával. A szülei a reflektorfénytől távol tartják, de azt azért tudni lehet róla, hogy tízévesen szaxofonon kezdett el tanulni játszani. Amikor a paparazzik le tudják őt fotózni az apjával, az mindig nagy eseménynek számít a brit bulvármédiában.

Paul McCartney és lánya, Beatrice (Fotó: Demis Maryannakis/Star Max/FilmMagic)

A Beatlesről olvasást nem lehet abbahagyni:

Exit mobile version