„Mert önöknek joguk van hozzá, hogy ismét elfoglalják helyüket az európai történelem és kultúra fő áramlatában” – II. Erzsébet csodálatos beszéde a magyarokhoz

M. N. | 2021. Május 26.
28 éve már, hogy II. Erzsébet és Fülöp herceg Magyarországon jártak. A hivatalos látogatás legkiemelkedőbb pillanatait idézzük most fel.

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1993 májusában tettek hivatalos látogatást Magyarországon. A brit uralkodót és férjét katonai tiszteletadással fogadták a Kossuth téren. Ellátogattak a Budai Várba, megcsodálták a történelmi épületeket és a dunai panorámát, jártak a Magyar Nemzeti Galériában, majd közel egy órát töltöttek az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol személyre szóló kiállítást rendeztek a számukra, melyben megemlékeztek a brit uralkodó magyar szépanyjáról, Rhédey Klaudiáról is.

II. Erzsébet és Fülöp herceg a Gundelben ebédelt. Ezt követően Kecskemétre, Bugacra és a Hortobágyra is ellátogattak, ahol a magyar népi hagyományokkal ismerkedtek meg. A herceg, aki maga is nagy lovas volt, itt megjegyezte: mindig van mit ellesni a magyar hajtóktól.

II. Erzsébet és Göncz Árpád (Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images)

Este Göncz Árpád köztársasági elnök és felesége díszvacsorát adtak II. Erzsébet és Fülöp herceg tiszteletére a Parlament Vadásztermében, melyen a korabeli hazai politikai és szellemi élet színe-java részt vett. Az eseményen a ma is aktív királynő beszédében meleg szavakkal beszélt a magyarokról. 

„Mindig szerettem volna Magyarországra jönni, így hát különleges pillanat számomra, hogy itt lehetek Budapesten” – fogalmazott a királynő, aki elárulta azt is, hogy a nagymamája gyakran mesélt családja kapcsolatáról Magyarországgal. „Bár a történelem nem mindig állította egyazon oldalra Nagy-Britanniát és Magyarországot Európa tragikus háborúiban, azt hiszem, népeinkben mindig eleven maradt a közös reménység. Csodálattal és örömmel figyeltük mindazt, amivel a magyarok a tudomány, a zene, a művészetek és az irodalom világát gazdagították.”

Az uralkodó hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia gazdagodott azok által a magyarok által, akik az elnyomás éveiben az üldöztetés elől a szigetországban kaptak menedéket.  

 

Másnap a királynő a Parlamentben újabb beszédet mondott, melyben kiemelte: csodálatosnak tartja, hogy a rendszerváltásnak köszönhetően a magyarokban rejlő nagy tehetség ismét szabaddá vált és megint kifejezheti önmagát. „Mert önöknek joguk van hozzá, hogy  ismét elfoglalják helyüket az európai történelem és kultúra fő áramlatában.”

Az angol királynő a Parlementben (Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images)

A zárónapon az uralkodó és férje a Hősök terén kezdték programjukat, sétát tettek a Szépművészeti Múzeumban és arra is szakítottak időt, hogy a helyszínen egybegyűlt gyerekeket és felnőtteket személyesen is üdvözöljék, többükkel kezet fogtak, röviden elbeszélgettek. Ezt követően egy kis hajókázás következett a Dunán, majd Demszky Gábor kíséretében sétáltak egyet a belvárosban, ahol az akkori főpolgármester átadta nekik a főváros kulcsát. A vizit záróakkordjaként Erzsébet királynő és Fülöp herceg a brit nagykövetséget is meglátogatták, majd hazautaztak Nagy-Britanniába.

Olvass még II. Erzsébet királynőről!

Exit mobile version