nlc.hu
Szabadidő

Rubincipellőben koronázták meg II. Erzsébetet

Valódi rubincipellőben koronázták királynővé II. Erzsébetet

II. Erzsébetnek közel három órán keresztül kellett állnia a koronázásán. A ceremóniát egy különleges magassarkúban csinálta végig, melybe a tervező azért némi könnyítést is beépített.

II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták királynővé a Westminster apátságban. A ceremónián egy bonyolult, arany és ezüst hímzésekkel díszített, fehér Norman Hartnell szaténruhát viselt, melyhez egy hermelinszőr szegélyű, lila bársonypalást tartozott. A cipője alig-alig villant ki a ruhája alól, pedig nem kevésbé volt fejedelmi darab, mint az öltözéke többi eleme. 

II. Erzsébet a koronázási öltözékben

II. Erzsébet a koronázási öltözékben (Fotó: Print Collector/Getty Images)

A magassarkút Roger Vivier francia kreátor tervezte, amivel egy családi hagyomány folytatódott, ugyanis az anyakirályné is egy általa megálmodott cipőt viselt VI. György koronázásán, 1937-ben. A lábbeli kivitelezését a brit Delman cipőgyár szakembereire bízták. A cipő megalkotásakor a tervezőt a rózsaablakokkal díszített chartres-i katedrális inspirálta. A dizájnba egy fleur-de-lys motívumot is belekomponált, hogy harmonizáljon a brit birodalmi állami koronával, melyben a koronázási szertartás után II. Erzsébet visszatért a Buckingham-palotába. A cipő puha, aranyszínű bőrből készült, az elejét és a sarkát pedig valódi rubinkövekkel rakták ki.

A koronázási cipő

A koronázási cipő (Forrás: Roger Vivier)

Annak érdekében, hogy a közel három órás ceremónia során a cipő minél kényelmesebb viselet legyen II. Erzsébet számára, a tervező egy diszkrét, láthatatlan platformot is beépített a talprészbe. Hogy a koronázás után mi történt a lábbelivel, azt nem tudni, ugyanis a királynő ruhájával és palástjával ellentétben azt soha, sehol sem állították ki. A Roger Vivier márka azonban 2013-ban, a koronázás hatvanadik évfordulójára elkészíttette a cipő tökéletes replikáját.

Roger Vivier francia dizájner

Roger Vivier francia dizájner tervezte a koronázási cipőt (Fotó: Getty Images)

A Roger Vivier ház jelenlegi kreatív igazgatója, Gherardo Felloni idén újragondolta a dizájnt, amivel a márka 1998-ban elhunyt alapítója, illetve II. Erzsébet királynő előtt szeretett volna tisztelegni. A cipő valamivel légiesebb vonalvezetést és magasabb sarkakat kapott az eredetihez képest, a rubinkövek helyett pedig kristályok díszítik. A magassarkút 1995 dolláros, vagyis átszámítva nagyjából 585 ezer forintos áron dobták piacra, az arany mellett fekete és rózsaszín változatokban is.

A koronázási cipő újragondolt verziója

A koronázási cipő újragondolt verziója (Forrás: Roger Vivier)

(Nyitókép: PA Images via Getty Images)

II. Erzsébet további titkai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top