Súlyos betegségekkel küzdött meg a 90-es évek romantikusdal-királynője, Toni Braxton

M. N. | 2021. Június 20.
Toni Braxton a kilencvenes évek második felében elért sikereit soha nem tudta felülmúlni. Évekig tartó bírósági perekkel és súlyos betegségekkel is meg kellett küzdenie, de máig is színpadon áll, támogatja két felnőtt fiát és a második esküvőjére készül.

Toni Braxton még a nyolcvanas évek második felében, a testvéreivel alapított The Braxtons együttesben kezdte pályafutását, a formációnak lemeze is megjelent, ám nem kapott különösebben nagy visszhangot. A jellegzetes hangszínnel rendelkező Tonira azonban felfigyeltek a producerek és elkészítették első szólóalbumát, mely 1993-ban került piacra. A lemez a Billboard 200 slágerlista első helyéig jutott és nagyot ment többek között Kanadában, Németországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Az énekesnő elnyerte a legjobb új előadónak, valamint a legjobb női R&B-előadónak járó Grammy-díjat is.

1996-ban jelent meg a második albuma, a Secrets. Ezen szerepeltek az énekesnő valaha volt legnagyobb slágerei, a You’re Makin’ Me High, az I Don’t Want To/I Love Me Some Him és persze az Un-Break My Heart, mely abban az évben az egész világon hatalmasat tarolt. Braxton azokban az országokban is sztár lett, ahová az első lemeze kevésbé jutott el, többek között Magyarországon is ekkoriban ismertük meg a nevét. A lemezből mintegy 20 millió példány kelt el a világon, Braxton pedig újabb két Grammy-díjat nyert. Sikerei dacára azonban csődeljárás alá került majd pedig pert indított Arista és a LaFace Records ellen az őt megillető anyagi juttatások reményében. A jogi huzavona idején számos vagyontárgyát elárverezték. 1998-ban a Broadway-en debütált A szépség és a szörnyeteg Belle-jeként: ő volt az első és ezidáig egyetlen afroamerikai nő, aki eljátszhatta ezt a szerepet. 

Toni Braxton 1997-ben és 2020-ban (Fotók: Getty Images)

1999-re zárultak le a perei a LaFace-szel és Aristával, melyek eredméyneképp visszakapta vagyonát és egy 20 millió dolláros lemezszerződést is kötött. 2000 áprilisában jelent meg harmadik stúdióalbuma, a The Heat, mely a Billboard 200 második helyéig kapaszkodott fel, az Egyesült Államokban kétszeres platinalemez lett, miközben világszerte pedig több mint 4 millió példányban kelt el. Sikere azonban így is alulmúlta a második lemezét.

2001-ben feleségül ment Keri Lewis énekes-dalszerzőhöz, majd még abban az évben megszületett első fiuk, Denham Cole Braxton-Lewis. 2002-ben, negyedik stúdióalbuma készítése idején derült ki, hogy az énekesnő második gyermekét várja. Tudta, hogy emiatt képtelen lesz megfelelő módon népszerűsíteni az albumot, ám sikertelenül lobbizott az Arista Recordsnál, hogy elhalasszák a megjelenést. A More Than A Woman 2002 novemberében jött ki, a Billboard 200-on azonban már csak a 13. helyig jutott. A Hit the Freeway című kislemez nem nyerte el a közönség tetszését, az album pedig eladások tekintetében is igencsak alul teljesített. 2003 márciusban Braxton életet adott második fiának, Diezel Ky Braxton-Lewisnak. Áprilisba kiadót váltott, ötödik lemezét pedig 2005 szeptemberében adta ki, ám néhány évvel korábbi sikereit ezzel sem tudta még csak megközelíteni sem.

Az énekesnő és fiai, Denim Cole Braxton-Lewis és Diezel Ky Braxton-Lewis 2015-ben (Fotó: Prince Williams/FilmMagic)

2006-tól a Flamingo Las Vegas kaszinóhotel sztárja lett. Az énekesnő showja eredetileg 2007 márciusáig futott volna, azonban olyan népszerű lett, hogy a  szerződését előbb 2007, majd 2008 augusztusáig meghosszabbították. 2008 tavaszán azonban Braxtonnál egészségügyi problémák jelentkeztek, ezért le kellett mondania további fellépéseit. A sajtóban elterjedt, hogy mellrákkal küzd, ezt azonban ő maga cáfolta. Utóbb kiderült, hogy egy jóindulatú daganatot távolítottak el a melléből, illetve, hogy mikrovaszkuláris anginával – vagyis görcsös szívfájdalommal – diagnosztizálták. Még ebben az évben visszatért a színpadra a Dancing With The Stars amerikai változatának ötödik évadában.

2009-ben megjelentette a hatodik albumát, ám ezzel is csak mérsékelt sikereket ért el. Szintén ebben az évben elvált a férjétől. 2010-ben az NBC tévécsatornán adott interjújában hozta nyilvánosságra, hogy lupuszt diagnisztizáltak nála. A következő évben édesanyjával és testvéreivel családi valóságshowt kapott, ennek forgatásai idején azonban betegsége miatt műtétre volt szüksége. 2014-ben Babyface-szel közös lemezt adott ki Love, Marriage & Divorce címmel, mely igen kedvező kritikákat kapott és a legjobb R&B album kategóriában a Grammy-díjat is elnyerte.

Toni Braxton és vőlegénye, Bryan Birdman Williams (Fotó: Erika Goldring/WireImage)

2016-ban a Lifetime életrajzi filmet forgatott az énekesnő memoárjaiból. Braxton nem sokkal később bejelentette, hogy az év végén turnéra indul. A koncertkörút kezdete előtt néhány nappal azonban a lupus szövődményei miatt kórházba szállították és egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy fellépjen, így a turnét törölték. 2018-ban, nyolc év kihagyás után jelentetett meg szólólemezt Sex & Cigarettes címmel, mely több Grammy-jelölést is kapott, azonban díjat végül nem nyert. Tavaly tavasszal új lemezkiadóhoz szerződött, 2020. augusztus 28-án pedig megjelent a legutóbbi lemeze, a Spell My Name.

Az énekesnő párja 2016 óta az amerikai rapper, Birdman. 2018-ban bejelentették az eljegyzésüket, melyet azonban 2019 elején felbontottak. Néhány hónapra rá azonban megerősítették, hogy újra együtt vannak, tavaly pedig ismét eljegyezték egymást.

Az 53 éves énekesnő a közösségi oldalakon kifejezetten aktív és rendszeresen posztol felnőtt fiairól is, akikre nagyon büszke. A fiatalabbik fiú, Diezel a napokban végzett a középiskolában, ősztől pedig egyetemen tanul tovább. 

Mi lett velük?

Exit mobile version