Három gyerek, saját üzlet és egy ikonikus szerep: ennyi minden történt Sarah Jessica Parkerrel a Szex és New York kezdete óta

FEL | 2021. Október 25.
A Szex és New York befejezése után, Sarah Jessica Parker neve szorosan összefonódott a láncdohányos, bulizós, kissé affektáló Carrie Bradshaw karakterével.  De mi történt a színésznővel karrierje kezdete óta napjainkig? És vajon tényleg olyan, mint Carrie?

Az egész  gyerekkorát a bimbózó karrierje határozta meg

Sarah Jessica Parker – bár az ikonikus szerepéből kiindulva gondolhatnánk, hogy törzsgyökeres New York-i –  Ohio államban született Stephen és Barbara Parker gyermekeként. Hároméves korában a szülei elváltak, édesanyja ezután hozzáment Paul Forste kamionsofőrhöz, akitől még három gyermekük született. Parkerék összesen nyolcan voltak testvérek, és ahogy azt a  Telegraphnak elmondta, a családot nem vetette fel a pénz.

„Voltak olyan karácsonyok, amikor ajándékok nélkül maradtunk”

–  emlékezett vissza, hozzátéve, hogy a szülei rengeteg szeretetet adtak nekik, és bár viszonylag egyszerű körülmények között éltek, gondoskodtak arról, hogy a gyermekeik a kulturális programokból se maradjanak ki. A szülei ehhez mérten támogatták Parkert a színészi törekvéseiben is. A kislány tehetségesnek is bizonyult, az első profi szerepét mindössze 8 éves korában kapta. Aztán 1979-ben, 14 évesen kiválasztották az Annie című Broadway-produkció címszerepére, és ezt követően az egész család New Yorkba költözött, főleg azért, hogy Parker folytathassa színészi tanulmányait és karriert építhessen.

A 14 éves Sarah Jessica Parker és Ray Bolge, a Bill Bogg hálaadásnapi partiján a Sybil’s-ben, New Yorkban (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Talán a rendezett, szeretetteljes családi háttere miatt, Parkernek nem volt lázadó tinikora. Már akkor is viszonylag független volt, hiszen dolgozott. Néhány évvel Annie szerepe után ugyanis beválogatták a Square Pegs című tévésorozatba, amely a 80-as évek tinijeiről szólt. Ahogy az A.V. Clubnak elmondta: „Akkoriban tudtam, hogy ez szokatlan és különleges, és bár nem voltam igazán járatos a televíziózásban – mert nem néztünk sokat tévét –, a pilot forgatókönyvből tudtam, hogy ez különleges lehetőség” – mesélte.

Patty Greene és Sarah Jessica Parker, a CBS „Square Pegs” című vígjátéksorozatának sztárjai 1982-ben (Fotó: CBS via Getty Images)

Sok évtized, egy házasság

Parker már több mint 20 éve házas Matthew Broderickkel. A pár 1991-ben találkozott először New Yorkban, miután Parker bátyja bemutatta őket egymásnak. Broderick akkoriban egy Broadway-darabot rendezett, Parker pedig a The Substance of Fire című Broadway darabban játszott. A találkozás után hónapok teltek el, mire elmentek az első randevúra. Parker a The New York Timesnak azt mesélte, hogy „a fiú egy nagyon bájos üzenetet hagyott számára a rögzítőn”. Hat évvel később, 1997-ben össze is kötötték az életüket. A The List hosszabb cikkéből az is kiderül, hogy Parker sosem tekintette célnak a házasságot, de Broderickkel természetesnek vette, hogy így alakul a történetük. „Soha nem gondoltam esküvői ruhára. Soha. Nem álmodoztam róla” – magyarázta, és ez nagyon furcsa a ma már divatikonként (is) ismert sztár szájából.

A fiatal szereomespár, Matthew Broderick és Sarah Jessica Parker nevetgélnek a DW Griffith-díjátadón még 1993-ban, jóval az esküvőjük előtt.
Fotó: Richard Corkery/NY Daily News Archive, Getty Images

1998-ban jött a nagy áttörés

Sarah Jessica Parker ekkor vállalta el eddigi legikonikusabb szerepét: Carrie Bradshaw-t az HBO sorozatában, a Szex és New Yorkban. A színésznő az A.V. Clubnak azt nyilatkozta, fogalma sem volt arról, hogy a sorozat ekkorát fog durranni. „Egyikünk sem tudta” – mondta, de akkoriban túlságosan lefoglalta a sorozattal járó munka ahhoz, hogy felfogja annak többrétű kulturális hatását, amiről ma már tudjuk, hogy nem is volt kicsi.

Ki ne emlékezne az ikonikus előzetesre, amelyben a szőrmebundás Parker hihetetlen magassarkújában galoppozik New York felhőkarcolói között? (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Divatikon lett és ma is az

A sorozat a divatvilágban is reveláció volt, és Sarah Jessica Parker egy csapásra divatikon lett. Ez a mai napig így van, és az egyik interjújában az is bevallotta, hogy a sorozat befejeztével  a karaktere ikonikus ruhatárának nagy részét megtartotta. A filmben pedig köztudottan imádja a méregdrága cipőket, a való életben pedig a Manolo Blahnik cipőmárka igazgatójával, George Markusszal fogott össze az egyszerűen SJP névre keresztelt kollekció elkészítéséhez.Vagyis mondhatjuk, hogy az évek alatt ruhaügyileg biztos azonosult a karakterével…

Sarah Jessica Parkernek már fiatalon is karakteres stílusa volt, mindig bátran öltözött. Bal oldalon 1991-ben, a Szex és New York sztárjaként egy hasvillantós, színes szettben, jobb oldalon pedig 2021-ben egy szintén extravagáns outfitben.

A Szex és New Yorkban való alakításáért nem csak a közönség rajongott, 2004-ben megnyerte a legjobb női alakításnak járó Emmy-díjat is. A Szex és New York végeztével Parker aktív színész maradt, 2005-ben például szerepelt a Kőkemény család nevű vígjátékban, amiért Golden Globe-jelölést kapott a Legjobb színésznő – vígjáték kategóriában. A következő filmszerepe Matthew McConaughey oldalán volt az Anyám nyakán című vígjátékban, amit 2006. március 10-én mutattak be az Egyesült Államokban, és óriási siker lett: 24 millió dolláros bevételt hozott az első héten. Később a Szex és New York körüli pletykák tényekké váltak: 2007-ben el is kezdték forgatni a moziváltozatot. A filmnek a Szex és New York: A film (Sex and the City: The Movie) címet adták, és ezt is szerették a nézők, ezért pár év elteltével egy második film is készült.

És ha már a divat szóba jött ne feledkezzünk meg az ikonikus hajkoronáról sem, ami karrierje óta ismertető jele a színésznőnek. Sokáig göndören hordta, de újabban egyenes tincsekkel láthatjuk.

Göndör hajjal ismertük meg, és bár voltak más frizurái is az elmúlt évtizedekben, főleg a hosszú hajkoronája maradt meg az emlékezetünkben. Illetve ma is így hordja a haját (Fotó: Getty Images)

Nehezen jött anyaság

Bár a karrierje szinte konstans szárnyalt, az első gyermeke születése után nem sikerült újba teherbe esnie, pedig nagyon szerettek volna a férjével több gyereket. (A pár első gyermeke, James Wilkie Broderick 2002. október 28-án született – a szerk.) A pár végül úgy döntött, hogy egy béranya segítségét kérik, így 2009-ben megszülettek ikerlányaik, Marion Loretta Elwell és Tabitha Hodge, azaz „Kitty és Babe”.

Marion Loretta Broderick, Sarah Jessica Parker and Tabitha Broderick 2018-ban együtt vonulnak a vörös szőnyegen (Fotó: James Devaney/GC Images=Getty Images)

A filmes szerepek mellett saját divatmárkát is alapított és egy könyvkiadó élére állt, ami eddig sikeresnek bizonyul. Az első könyve, amelyet kiadott, a 12. helyen szerepelt a The New York Times bestsellerlistáján, a második pedig szintén nagyon jó kritikákat kapott. Parker utolsó nagyobb szerepét 2018-ban játszotta az Itt és most című mozifilmben, illetve láthattuk a Válás című sorozatban is. Hamarosan pedig újra Carrie-ként köszön vissza a képernyőről, hiszen érkezik az HBO Max tízrészes szériája, melynek a címe And Just Like That… lesz. A forgatások már nagyban zajlanak, ebben a cikkben összegyűjtöttük, mit lehet tudni eddig a készülő produkcióról.

Kiemelt kép: Getty Images

(Forrás: via és via)

Még több cikk a Szex és New York ikonikus sorozatról

Exit mobile version