Hét évvel ezelőtt hagyta háta mögött Magyarországot, így él most az 58 éves Varnus Xavér

Németh Orsi | 2022. Április 13.
Az idén 58. születésnapját ünneplő Varnus Xavér élete hét évvel ezelőtt egy teljesen új fordulatot vett.

Varnus Xavér zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött. Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett, rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1977 óta koncertezik, az orgonaművész eddigi élete során már több mint háromezer hangversenyt adott. 2007-ben kiadott lemeze egy év alatt négyszeres platinalemez lett, a 2008-as egy hónap alatt vált aranylemezzé.

Varnus Xavér 2007-ben (Fotó: Mihály Samu Gálos/smagpix)

Külföldön kezdett új életet

Varnus Xavér 2016-ban végleg felszámolta itthoni életét, és akkor Berlinbe költözött. Azt is elárulta, elege lett az országból.

„Huszonöt év alatt nem sikerült az országnak eljutni oda, hogy valakinek a ledolgozott munkáját kifizessék. Sok koncertem honoráriumával évek óta tartoznak, összesen ötvenmillió forintnyi kintlévőségem van. A legrégebbi 14 éves, egy önkormányzat adóssága. Pedig életem egyik legsikeresebb koncertjét adtam a határ közeli városban, ahová rengeteg külföldi is eljött. Hiába van a kezemben bírósági ítélet, hogy fizetniük kell, a kamatokkal együtt mára 18 millió forintot, mindig kibújnak alóla” – mondta korábban Varnus Xavér a Blikknek.

Berlin után Kanada, ahova négy évvel ezelőtt költözött

2018-ban úgy döntött, Kanadában próbál szerencsét, hogy közelebb lehessen ott élő fiához, Danielhez, és az unokájához. Két évig a kanadai Torontóban élt, hogy közel lehessen fiához és unokájához. 2020-ban azonban úgy döntött, hogy kiköltözik a nagyvárosból, és egy 1885-ben épült, erősen felújításra szoruló, használaton kívüli templomot és parókiát vásárolt magának. Az Atlanti-óceán partján álló, elhagyatott templomot 20 millió forint körüli összegért vette meg.

Varnus Xavér már nagypapa (Fotó: Olajos Piroska/smagpix)

„Megvásároltam és így megóvtam a pusztulástól egy roppant különleges, 19. században épült, ám elnéptelenedett kanadai templomot az Atlanti-óceán partján” – írta közösségi oldalán. Azt is elárulta, hogy új hangszer is érkezik a templomba. „Októberben építenek bele egy hatalmas és csodálatos sípos Casavant orgonát, amelynek mérete a Művészetek Palotája orgonájának közel harmada lesz. A jövőben itt fogok élni, és Isten segítségével ide hívom majd koncertezni a világ kiváló muzsikusait. Isten szavának háza mostantól Isten zenéjének házaként élhet tovább.”

Varnus Xavérnek nemrég valóra vált egy régi álma is, a saját temploma után egy négyszobás, viktoriánus korszakot idéző angol szállót is vásárolt magának. 

(Nyitókép: Sajtóklub)

Exit mobile version