Keresztes Ildikótól Miley Cyrusig: Sztárok, akik nem akarnak gyereket

nlc | 2023. Május 07.
Magyar és külföldi sztárok egyaránt nyilatkoztak már arról, hogy nem bánják, hogy nem született gyerekük.

A nőket az a viccbéli nyuszi képviseli a társadalomban, akinek tök mindegy, hogy van rajta sapka vagy nincs, így is, úgy is belekötnek. Nem mindegy, hogy nézel ki, egy bizonyos kor felett már egy szimpla szelfiért beszólnak (lásd Emilia Clarke esetét), az pedig, hogy vállalsz-e gyereket, a sapka-kérdés csúcsa.

Ha szülsz gyereket (persze az sem mindegy, hogy hogyan), de dolgozni akarsz/kényszerülsz mellette, az a probléma. Szeretnél anya lenni? Hátrányba kerülsz a munkaerőpiacon. Ha nem akarsz kisbabát, mert nem úgy alakultak a dolgaid, nem érzed magad anyának vagy a karrieredre koncentrálnál, azért fogod kapni az ívet. Amíg nem jutunk el odáig, hogy nem nézünk szúrós szemmel egy nőre csak azért, mert éli az életét, nagyon fontos, hogy destigmatizáljuk a különböző életutakat.

Így például, ha egy nő nem szeretne gyereket (ami valljuk be, az egyik leginkább elítélt út, amit választhatsz), azt is tiszteletben kell tartani. Ezért is szuper, amikor a sztárok, akik hangját a hírnevük platformja felerősíti, normalizálják a témát. A galériában olyan külföldi és magyar hírességeket gyűjtöttünk össze, akik gyakran felszólaltak a gyerekmentes élet témájában. Ezek a nők – Járai Kírától Renée Zellwegerig – nem terveznek gyereket és/vagy nem bánják, hogy nem szültek babát. És ez teljesen oké.

sztarenki dóra nlc

Sztarenki Dóra nemrég kifejtette, mennyire idegesíti a „mikor lesz gyereked?” kérdés, ami a sorban következő a „mikor mész már férjhez?” után: „Hagyjanak békén ezzel, nem akarok erről beszélni, ez nem a te dolgod! Majd lesz, amikor úgy alakul.” (Fotó: Trenka Attila)

Helen Mirren nlc

Helen Mirrent nem érdekli, hogy nem lett gyereke: „nem ez volt a sorsom. Egy darabig azt hittem, az lesz, vártam rá, hogy megtörténjen, de nem történt. Nem foglalkozom azzal, mások mit mondanak.” (Fotó: Leon Bennett/Getty Images)

Zoe Kravitz nlc

Zoe Kravitz szeretné a lehető legjobban kiélvezni az életét, ezért sem a házasság, sem a gyerek nem prioritás az életében. (Fotó: Nina Westervelt/Variety via Getty Images)

Renée Zellweger nlc

„Az anyaság sosem tartozott a céljaim közé” – magyarázta Renée Zellweger, aki elsősorban sodródik az árral, és az „ahogy lesz, úgy lesz”-elvét követi. Ha ebben nincs benne egy kisbaba, na bumm. (Fotó: Jordan Strauss/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Járai Kíra nlc

„Egyrészt nem éledt fel bennem a vágy ez iránt, másrészt ez elképesztő felelősség. Bárki, akit ismerek, beleértve magamat is, mindenki a gyerekkori sérüléseit és sérelmeit nyögi még felnőttkorában is. (…) Nemcsak azon aggódnék, hogy a gyerekkorát ne csesszem el, hanem hogy egyáltalán mi lesz vele. (…) Csak ellene szól minden” – nyilatkozta a témában Járai Kíra. (Fotó: Birton Szabolcs)

Kim Cattrall nlc

„Szeretek gyerekekkel lennie, de nem hosszú ideig. Cukik, viccesek és édesek, aztán meg megfájdul tőlük a fejem” – indokolta meg a Szex és New York sztárja, Kim Cattrall, miért nem akart soha anya lenni. (Fotó: Lia Toby/WireImage )

Miley Cyrus nlc

„Borzasztó állapotban van a bolygónk, egy ilyen helyet pedig nem vagyok hajlandó továbbadni egy gyereknek. Az én generációm azért nem akar utódokat nemzeni, mert tudjuk, hogy a Föld ezt már nem bírná ki” – fogalmazta meg a gyerekvállalással kapcsolatos fenntartásait Miley Cyrus. (Fotó: Stefanie Keenan/Getty Images for Daily Front Row)

Molnár Anikó nlc

Molnár Anikó mások anyaságának nagyon tud örülni, de „magamról nem tudom elképzelni, hogy anyuka legyek”. A Frizbi TV-ben nyílt meg a témában, ahol azt is elárulta, hogy két abortusza is volt élete során. (Fotó: Schumy Csaba)

sarah paulson nlc

Sarah Paulsonnak konkrét tervei voltak a karrierjével, nem akarta felosztani az idejét a munkája és egy kisbaba között. „Lehet, hogy ez önzőség, de szerintem az önző szót rosszabb színben tüntetjük fel, mint kellene.” (Fotó: Steven Simione/FilmMagic)

Keresztes Ildikó nlc

Keresztes Ildikó boldog gyerek nélkül. „Egyszer azt mondta nekem egy pszichológus, hogy azért nincs gyerekem, mert egy gyereknek nem lehet gyereke. Tökéletesen igaza volt, mert szülőnek lenni óriási felelősség, én pedig nem tudtam ezt a felelősséget vállalni” – mondta az nlc-nek. (Fotó: press.tv2.hu TV2)

Exit mobile version