nlc.hu
Életmód

Az ageizmus jelensége

Egy 36 éves ember nem öreg, ne temessük már!

Mindenkinek lehet rossz napja, ami a külsején is nyomot hagyhat, épp ezért ideje lenne arról leszokni, hogy az illetőt rögtön öregnek tituláljuk.

Emilia Clarke-ot leöregezték. A dolog bő egy hónapja történt, de azóta sem tudok napirendre térni felette, ugyanis a Trónok harca színésznője 36 éves, azaz mindössze két évvel idősebb nálam, így eléggé magamra vettem a sértést. Az Instagramon megosztott szelfi talán tényleg nem a legelőnyösebb megvilágításban készült róla – sokan ezt rótták fel neki, bár ezzel nem értek egyet –, de legalább valóságos és emberi rajta, ami ritkaságszámba megy abban a világban, ahol minden a filterek és a tökéletes szépség körül forog (khm, bold glamour). 

A kor miatti megszégyenítés nem újdonság, különösen nem Hollywoodban, ahol a külső a minden, ahol 30 felett már kiöregedettnek számítasz (ha nő vagy, férfiként a szavatosságod azért tartósabb), de a legégetőbb kérdés, hogy mit várhat egy hétköznapi nő, mint én a megítélését illetően, ha már egy olyan embert is, mint Clarke – aki még a legrosszabb formájában is gyönyörű, ragyogó – öregnek titulálnak? 

Nem csak a húszéveseké a világ 

Az öregedés természetes folyamat, amit bizonyos életmódbeli változtatásokkal lehet picit késleltetni, de senki nem marad 20 éves, még Cindy Crawford sem, aki töretlenül dolgozik azon, hogy megőrizze a formáját. És szándékosan nem fiatalságot mondok, mert az megint csak azt támasztja alá, hogy öregedni ciki, amivel újabb pejoratív felhang adódik hozzá a korábbiakhoz.  

Visszakanyarodva a témához, Hollywoodban gyakori jelenség az életkorgyalázás, de még itt is van néhány olyan kirívó eset, ami már-már bicskanyitogató mértéket öltött. 

  • Paulina Porizkova, a ‘90-es évek szupermodellje 57 éves, és mindamellett, hogy mereven elutasította a szépészeti beavatkozásokat, a haját sem festeti. Azt hinnéd, hogy ezzel kivívta magának az elismerést, hiszen nem állt be az örök fiatalok sorába, azonban mikor megosztott magáról egy majdnem teljesen pucér – de mégis ízléses – fotót, akkor a kommentelők véleménye kimerült abban, hogy öltözzön fel. Konkrétan azt írta valaki, hogy „Vedd vissza a ruhádat, nagyi… szánalmas vagy”. 
  • 2021-ben kijött a Szex és New York folytatása, És egyszer csak… címmel, a legnagyobb megdöbbenést és botrányt azonban nem a Chris Noth körül kialakult szexuális zaklatási ügy okozta, hanem az, hogy Sarah Jessica Parker ősz hajjal forgatott. Hetekig másról sem szóltak a szalagcímek, csak arról, hogy mennyire bátor, amiért vállalja az ősz tincseket. Miért is lenne bátor emiatt? Ja, igen, azért, mert az elvárás egészen mást diktálna: ne őszülj, mert akkor öreg és hasznavehetetlen vagy. 
  • Maggie Gyllenhaalt egy meg nem nevezett producer öregnek titulálta egy szerephez, mondván, hogy túl idős ahhoz, hogy a főszereplő szerelmét alakítsa. A férfi 55 volt, Maggie 37 akkoriban. Nem ő az egyetlen, Geena Davis is hasonlót élt át, 20 évvel volt fiatalabb a férfi főszereplőnél, és mégis túl idősnek találták a szerephez és az úriemberhez. 

„Hollywood üzenete egyértelmű. A nők megöregednek. A férfiak… csak idősödnek” – fogalmazta meg találóan a Stephen Whitty, amivel az a probléma, hogy a közösségi média miatt nagyon sokan elhiszik, hogy ez így van rendjén, és akkor jönnek az olyan kéretlen kommentek is, mint amik Emilia Clarke bejegyzésénél is megjelentek. 

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker a Szex és New York forgatásán 2022-ben (Fotó: Gotham/GC Images)

Ageizmus a mindennapokban

Az ageizmus kifejezést először Robert N. Butler gerontológus használta 1969-ben az idősebb felnőttek elleni diszkrimináció leírására. Bár akkor úgy gondolta, hogy ez a jelenség elsősorban a ténylegesen korosabb embereket érinti, ma már nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag minden korosztályban megtalálható, sőt, egyre inkább begyűrűzik a gyerekek közé is. (Lásd: „A te gyereked még nem kúszik? Az enyém ennyi idősen már a vízen járt.”) Nyilván a közösségi média hatása mindez, ahol, ha nem a tökéletes oldaladat mutatod, akkor nem is vesznek emberszámba.  

Mintha a fiatalság kultuszával párhuzamosan elértéktelenedne az ember, persze ez egy kétirányú dolog, hiszen, ha valaki túlszárnyalja a kortársai kvalitásait, akkor túl fiatalnak ítéltetik. A megbélyegzés oda-vissza működik.

Az életkoron alapuló megkülönböztetés sajnos mindenhol jelen van, elég csak a munkaerőpiacra gondolni, ahol bizonyos kor felett már nehéz váltani, vagy a női gyerekvállalásra, ahol szintén kifuthatsz az időből. És igen, a termékenység ilyen szempontból kritikus kérdés, de korántsem kellene valakit leírni azért, mert mondjuk nem vállal a húszas éveiben, vagy a harmincasokban gyereket. (Vagy ha egyáltalán nem akar gyereket, ha már itt tartunk.) Már a sztárvilágban is bőven akad példa arra, hogy „előrehaladottabb” korban is lehetséges szülővé válni. 

A kor és a diszkrimináció kéz a kézben jár 

Ashton Applewhite író egy egész TED-előadást szánt annak, hogy miért veszélyes az életkoron alapuló diszkrimináció, és megfogalmazta, hogy nem az idő múlása teszi nehézzé az öregedést, hanem az a fajta előítélet, ami ezt az egészet gerjeszti, és ami nemcsak a saját, jövőbeli énünkkel állít szembe minket, hanem egymással is.  

„Az ageizmust a tagadás táplálja, nem vagyunk hajlandóak elismerni, hogy az idősekhez fogunk tartozni. Tagadásnak számít, hogy fiatalabbnak próbálunk látszani, hogy az öregedés elleni készítményekben hiszünk, hogy úgy érezzük, a testünk cserben hagy minket, csak mert változik. Miért nem ünnepeljük a képességet, hogy alkalmazkodni és fejlődni tudunk életünk előrehaladtával? Miért velejárója az kornak, hogy úgy akarunk kinézni és mozogni, mint a fiatalkori énünk? Addig lesz zavaró, hogy idősnek neveznek minket, amíg nem válunk meg ettől az érzéstől, és nem egészséges leélni úgy egy életet, hogy félünk a jövőtől. Minél előbb megszabadulunk az életkor kényszeredett tagadásától, annál jobban fogjuk érezni magunkat.”

Ashton Applewhite

Ashton Applewhite (Fotó: Marla Aufmuth/Getty Images for Watermark Conference for Women)

Applewhite szerint a kapitalista társadalom az, ami a megkülönböztetést táplálja, ha pedig ehhez még hozzáadjuk azt a fajta személytelenséget is, amit az internet nyújt, akkor gyakorlatilag szabad prédák vagyunk a jelenség céltábláján. 

„Az öregedés nem egy megoldandó probléma, vagy gyógyítandó betegség. Egy természetes, erőteljes, életen át tartó folyamat, ami összeköt bennünket” – hangsúlyozza, és előadásában azt is megemlíti, csakis rajtunk múlik, hogyan alakítjuk a témához való hozzáállásunkat. Arra is kitér, hogy milyen elképesztő különbségek adódnak férfiak és nők megítélésében pusztán a korukból fakadóan, és természetesen nem megy el szó nélkül amellett sem, mennyire más az öregedés a két nem esetében.

A nőket az ageizmus és a szexizmus kettős átka sújtja, így az öregedést másképp éljük meg. Kettős mércével mérnek bennünket – micsoda meglepetés! Elterjedt, hogy a korosodás jót tesz a férfiaknak, és árt a nőknek. A nők csak megerősítik ezt a nézetet, amikor igyekeznek fiatalok maradni, ez csak egy újabb fárasztó és felesleges próbálkozás. 

Globális probléma

Hogy mekkora probléma egyébként az ageizmus, az is bizonyítja, hogy a WHO globális szinten foglalkozik a jelenséggel, ahogyan fogalmaznak: az életkort gyakran használják az emberek olyan kategorizálására vagy felosztásra, amely sérelmekhez, hátrányokhoz és igazságtalanságokhoz vezet, és rontja a generációk közötti szolidaritást. Céljuk pedig az, hogy megváltoztassák az életkorral és az öregedéssel kapcsolatos negatív narratívákat.  

Jane Fonda

Jane Fonda (Fotó: Lou Rocco/ABC via Getty Images)

A törekvés már elindult, hogy ezen változtassunk, jöjjön egy idézet a nagyszerű Jane Fondától, aki megfogta az egész jelenség lényegét: „30 évvel tovább élünk, mint a nagyszüleink, de egészen a közelmúltig megragadtunk azon a régi paradigmán, hogy az életkor kórkép, a kor pedig betegség.”

És valóban, mintha az, hogy valakinek megjelennek a ráncai, vagy az első ősz hajszálai – ami akár egészen korán is megtörténhet – egyfajta tünete lenne egy betegségnek, egy fékezhetetlen kórnak. Fogadjuk el végre, hogy nincs szavatossági időnk, hogy az egymás iránti tisztelet és szolidaritás jegyében nem öregezzük le a másikat, mert nem is sejtjük, milyen károkat okozunk ezzel egymásnak és összességében a társadalomnak. 

via 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top