nlc.hu
Életmód

Tévhitek a ráncokról

5 mítosz a bőr öregedéséről és a ráncokról

Egyesek arra esküsznek, hogy a mosolygás elkerülése is segít elkerülni a ráncokat, de inkább ne dőlj be az ilyen mítoszoknak!

A ráncok, amelyek az öregedő bőr és a volumenvesztés következményei, teljesen természetesek, ám az is érthető, ha tenni szeretnél valamit ellenük, mert idősebbnek tűnsz miattuk, mint amilyen idősnek érzed magad. A rengeteg információ mellett nehéz lehet kideríteni, hogy mi igaz, és mi az, ami csak mítosz. Sajnos nincs olyan technika, amely örökké fiatalon tartja a bőrt, de vannak módszerek a károsodások megelőzésére és a ráncok csökkentésére. Íme öt mítosz a ráncokról.

1. mítosz: A szüleim is ráncosak, én is az leszek

Lehet, hogy a szemedet vagy a humorodat örökölted a szüleidtől, de a ráncaidat valószínűleg nem. Amikor a ráncokról van szó, a genetikánál sokkal jelentősebb tényezők játszanak közre. Például a látható bőrelváltozások akár 90 százaléka az úgynevezett fénykárosodás következménye, amit a napsütés okozhat.

Mivel a ráncok kialakulásának életkora nem teljesen a genetikától függ, a bőrápolás nem veszett ügy, különösen akkor nem, ha a megfelelő bőrápolást korán elkezdjük és következetesen fenntartjuk egész életünkön át. Vannak módok arra, hogy lassítsuk a bőr öregedési folyamatát, többek között:

  • 50-es fényvédő faktorú naptej viselése minden nap, és kétóránként újrakenés, még akkor is, ha nem süt a nap.
  • Hidratálás és antioxidánsok használata.
  • A csípő, égető vagy gyulladást okozó termékek kerülése.
  • A bőrápolási rutin rendszeres finomhangolása az életkorhoz, időjáráshoz, évszakok változásaihoz.

2. mítosz: Létezik egy tökéletes anti-aging bőrápolási rutin

A húgod, a legjobb barátnőd, az édesanyád, a szomszédod – mindenkinek más a bőrápolási rutinja. Nincs egyetlen, tökéletes öregedésgátló bőrápolási rutin, amiről lemaradsz, ha nem követed a TikTok-influenszerek tanácsait. A bőrápolási rutinok sok próbálkozással és tévedéssel járnak, amíg végül megtaláljuk, mi működik a legjobban a saját bőrünkön. Az viszont általánosságban kimondható, hogy időt kell adni egy frissen bevezetett bőrápoló rutinnak, hogy működjön, hiszen a legtöbb öregedésgátló terméknek legalább hat hétre van szüksége ahhoz, hogy ténylegesen kifejtse hatását, néhánynak pedig akár három hónap is kellhet.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

3. mítosz: Minél drágább, annál hatékonyabb

Mivel a ráncok elkerülhetetlenek, ezért nyilván rengeteg terméket lehet kapni a piacon, amik mind a ránctalan bőrt ígérik a fiatalodni vágyó nőknek. Annak a mítosznak azonban nem kell bedőlni, hogy minél drágább egy termék, annál jobb hatásfokkal küzd a ráncok ellen. Vannak módszerek, amelyekkel túlzott pénzköltés nélkül is gondoskodhatsz a bőrödről. A leghatékonyabb ránctalanító rutinok minimálisak, és a lehető legkevesebb terméket kell használnod. A legfőbb tanács, hogy először az orvosi minőségű termékeket próbáld ki, mivel ezek általában a legbiztonságosabbak és leghatékonyabbak.

4. mítosz: A hidratálás megakadályozza a ráncok kialakulását

A bőrödnek a nedvességen keresztül egy kis szeretetet adni elengedhetetlen, de ez nem feltétlenül akadályozza meg a ráncok kialakulását. Viszont egy kicsit kevésbé észrevehetővé teheti őket. A hidratáló krém a fényvédővel együtt az egyik legkritikusabb bőrápolási termék. Azonban gyakran kissé tévesen úgy állítják be, mintha megelőzné a ráncok kialakulását – ami nem igaz.

A hidratáló krém amellett, hogy csökkenti a ráncok mélységét, ragyogóbbá teszi az arcszínt, ami szintén segít abban, hogy a ráncok kevésbé legyenek szembetűnőek. Úgyhogy hidratálj rendszeresen, de ne hagyatkozz kizárólag a hidratálásra az öregedési folyamat megállításában és a ráncok kialakulásának megelőzésében.

5. mítosz: Csak akkor kell fényvédőt viselni, ha süt a nap

Amikor süt a nap, érezni lehet, ahogy égeti a bőröd, ez pedig emlékeztet, hogy kend be fényvédő krémmel az arcodat is. Azonban ez a művelet akkor is fontos, amikor épp felhős vagy hideg az időjárás. A napvédő krém nemcsak a bőrrák kialakulásának esélyét csökkenti, hanem az egyik leghatékonyabb öregedésgátló termék is. A naptej megvédi a bőrt a káros UV-sugaraktól, és lehetővé teszi a bőr számára, hogy regenerálja önmagát, így megelőzve a további károsodást. A legújabb fényvédők további védelmet nyújtanak más károsító hatások, például a kék fény, az infravörös sugárzás és a környezetszennyezés ellen, amelyekről ma már tudjuk, hogy szintén jelentősen hozzájárulnak a bőr öregedéséhez. Nincs olyan termék vagy eljárás, amely teljesen visszafordíthatná a napvédő krém használatának mellőzéséből eredő károkat.

Természetes, hogy idővel frusztrált leszel a bőrödön megjelenő finom ráncok miatt. Ám ezek a vonalak a megélt éveket és az átélt tapasztalatokat jelképezik. Miközben mindenképpen gondoskodni kell a bőrödről, próbáld meg elfogadni, ahogyan változik, öregszik. És ne feledd: az öregedés elleni küzdelem néhány legolcsóbb módja egyáltalán nem tartalmaz krémeket. Például a több alvás, a hidratálás és a napozás elkerülése megelőzheti a ráncosodást. Emellett az élelmiszerekben található bizonyos összetevők, mint a C-vitamin is egészségesen tarthatják a bőrt, és megelőzhetik a ráncok kialakulását.

A standaroknak való megfelelés helyett tanuljuk meg a saját egyediségünket értékelni! A hiarulonsavas bőrfeltöltés segít kihangsúlyozni az arc előnyös részleteit és harmonizálni a megjelnésünket, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kezelésekben jártas és megfelelő végzettséggel rendelkező szakembert, illetve megbízható szolgáltatót válassz.

A cikk létrejöttét a Juvederm támogatta.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top