Nem Sarah Ferguson az egyetlen a királyi családban, aki megküzdött a rákkal

D. A. | 2024. Január 31.
Bár való igaz, hogy nem túl gyakori a brit királyi család tagjai között a daganatos megbetegedés, azért őket sem kerüli el sajnos teljesen a betegség.

Kék vér vagy sem, sajnos a betegség nem válogat. A napokban derült ki, hogy Sára yorki hercegné, András herceg egykori feleségénél bőrrákot diagnosztizáltak. A királyi család eléggé szűkszavú, ha betegségekről van szó – lásd Katalin hercegnét, akinek titokzatos műtétje miatt teljes hírzárlatot rendeltek el – ám Sarah Ferguson azért döntött úgy, hogy közleményt ad ki az állapotáról, mert szerette volna felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

A nyár folyamán a hercegnének már a mellrák egy korai formájával is szembe kellett néznie, aminek következtében teljes masztektómiát hajtottak végre rajta – így derült fény a rosszindulatú bőrelváltozásra is. Nem ő azonban az egyetlen, akinek a rákkal fel kell vennie a harcot, a családban – ha nem is gyakran – de sajnos előfordult már daganatos megbetegedés korábban is.

Mihály kenti herceg

Mihály kenti hercegnél, II. Erzsébet brit királynő unokatestvérénél prosztatarákot diagnosztizáltak, a herceg teljes titokban küzdött meg a kórral. Diagnózisát 72 évesen kapta kézhez, végül 82 éves koráig élt. (Fotó: Getty Images/GC Images)

Erzsébet anyakirályné

Erzsébet királynét, az Anyakirálynét – VI. György feleségét – 1966-ban vastagbéldaganat miatt műtötték meg, az operáció sikeres volt. 1984-ben mellrák miatt került kórházba, de ebből is sikeresen felépült, végül 101 éves korában, 2002-ben hunyt el. Érdekesség, hogy betegségeit csak a halála előtti időszakban hozták nyilvánosságra. (Fotó: Getty Images/Hilaria McCarthy)

VI. György király

VI. György királyt, II. Erzsébet apját tüdőrákkal diagnosztizálták, a fél tüdejét 1951-ben el is távolították. Az egykori uralkodó láncdohányos volt, valószínűleg ennek (is) köszönhető a betegsége. (Fotó: Getty Images/Underwood Archives)

Viktória hercegnő

VII. Eduárd király nővérről, Viktória hercegnőről – később német császárné – egy Balmoralba tett látogatása során derült ki 1898-ban, hogy emlőrákja van. Viktória rengeteget szenvedett, a kór annyira eluralkodott rajta, hogy hamarosan ágyhoz kötött beteg lett. 1901 augusztusában győzte őt le a betegség. (Fotó: Wikimedia Commons/Lallie Charles)

Alfréd herceg

Viktória királynő és Albert herceg második fia, Alfréd torokrákban vesztette életét 1900. július 30-án. Érdekesség, hogy édesanyja hat hónappal túlélte őt, és fia emlékére a családi rezidencián, Balmoralban állíttatott keresztet. (Fotó: Getty Images/Print Collector)

Exit mobile version