Hollywood legszebb (b)románca Matt Damoné és Ben Afflecké

Rakita Vivien | 2024. Július 08.
Ben Affleck és Matt Damon kapcsolata több, mint barátság: ez egy igazi brománc, aminél nincs is szebb lávsztori Hollywoodban.

Mostanában másról sem szólnak a sztárhírek, mint Ben Affleck és Jennifer Lopez válságban lévő házasságáról. Ezek szerint a pár titokban árulni kezdte közös Los Angeles-i otthonukat, ahonnan a színész már ki is költözött.

A kapcsolatukat állítólag Lopez túl sűrű munkabeosztása és elsöprő hírneve viselte meg. Affleck maga mesélte Kevin Hart podcastjében, hogy nem igazán tud mit kezdeni a felesége rajongóival: „Imádják őt az emberek, nagyon fontos a számukra. Nekem csak annyit mondanak, hogy »tetszett a filmed«, aztán meglátják őt, és elkiáltják magukat, hogy »Áááá! J. Lo!«. Fantasztikus, de egyben őrületes.”

A káoszban Ben számára egyetlen biztos pont létezik – nem, nem a felesége. Hanem a legjobb barátja, Matt Damon.

„Ben legnagyobb támaszát a közeli barátai jelentik, és elsősorban Matt Damon. Matt mindig is kiállt Ben mellett, és támogatta őt” – nyilatkozta az Entertainment Tonight forrása. Damon mindig is csak a legjobbat akarta a barátjának.

Ezért a Daily Mail informátora szerint a válásról szóló pletykák, sőt, már az esküvő előtt figyelmeztette Afflecket arra, hogy ne kövesse el még egyszer ugyanazt a hibát Jennifer Lopezzel, mint húsz évvel ezelőtt: „Ben rengeteg időt tölt azzal, hogy J.Lo projektjeire koncentrál, pontosan úgy, ahogy anno. Ezért Matt megkérdezte tőle, hogy »Ő mit tett valaha a te karrieredért?«.”

Jennifer Lopez, Ben Affleck, Matt Damon és Luciana Damon a 2024-es Golden Globe díjátadó gálán (Fotó: Todd Williamson/CBS via Getty Images)

És ha valaki feltehet egy ilyen szemrehányó kérdést büntetlenül, az Matt Damon. Hiszen, ha más nem, ő aztán tényleg mindig mindent megtett Ben Affleck karrieréért. És ez fordítva is éppúgy igaz.

Nagyon hasznos volt, hogy Ben mellettem volt az utóbbi 25 év szürrealitásában. A hírnév sokkja pár évre megborított egy kicsit. Másképp kezel a világ. És az, hogy ott van nekem valaki, akit egész életemben ismertem, és megkérdezhetem, hogy ő ezt hogy éli meg, rengeteget jelentett” – beszélt egy interjúban Damon arról, hogyan támogatták egymást kősziklákként a karrierjük és barátságuk során Affleckkel.

Ben és Matt barátsága olyan szoros, hogy az internet népe is a szívébe zárta őket. Így az elmúlt hetekben egyre több poszt, mém és TikTok videó született róluk, melyekhez csak olaj volt a tűzre a krízishelyzetben a Damonre támaszkodó Affleckről szóló hírek. Illetve egy korábbi pletykablog bejegyzése, mely szerint: 

„Matt Damon ismét nem vette fel a jegygyűrűjét a Ben Affleck házában tett látogatásakor, jelentsen ez bármit”

címmel. A „jelentsen ez bármit” önmagában mém lett (a bármi hirtelen a minden szinonimájává vált), az emberek pedig kezdenek rájönni, hogy Hollywood legnagyobb lávsztorija nem Benniferék újra egymásra találása, hanem mindig is Ben és Matt brománca volt.

Matt és Ben gyerekkori képe a Jimmy Fallon: Tonight Show-ban (Fotó: Profimedia)

A férfibarátság csúcsa

A brománc az a fajta szoros barátság két férfi között, ahol a felek szinte össze vannak nőve. Az így kialakult – Eve Sedgwick genderkutató által elnevezett – homoszociális kötődésben „a férfiak intenzív, de nem szexuális kötelékeket ápolnak más férfiakkal, melyben a nők áramvezetőként működnek a férfiak közti kapcsolat kialakításában”, ami ezért fontosabb és magasabb rendű a szemükben, mint a nőkkel való viszonyuk.

Nem véletlenül hivatkozott Matt Damonre Jennifer Garner (Ben Affleck akkori felesége) 2014-ben „a drága férjem drága férje”-ként. Egy ilyen szinten közeli barátság egy kutatás szerint oxitocint szabadít fel a férfiakban, ami fájdalomcsillapítóként, stresszcsökkentőként hat, illetve amitől a nagylelkűségük is megnövekszik. Kimutatták, hogy az oxitocin emellett a monogám párkapcsolatban lévő férfiakat arra motiválta, hogy távolságot tartsanak más nőkkel szemben, annak érdekében, hogy semmiképp se véljék úgy, hogy érdeklődnek irántuk.

Ahogy egy, a brománcról készült másik felmérés egyik szereplője, Patrick jellemzi a jelenséget:

„A brománc azzal van, akire szó szerint mindig számíthatsz. Valaki, akivel érzelmi szinten tudsz kapcsolódni. Valaki, akivel megoszthatod a titkaidat, a fájdalmadat és szereteted.”

Matt Damon és Ben Affleck a Spike TV díjátadóján, 2016-ban (Fotó: Frazer Harrison/Getty Images for Spike TV)

A párkapcsolat mellett ez az a viszony tehát, ahonnan a férfiak megkaphatják a számukra szükséges érzelmi intimitást. A brománc az állandó a sok változó között, a stabil pont, és a bizonyíték, hogy a lelkitársunk egy barátunk is lehet.

Ezek után csodálkozunk, hogy egy netező úgy jellemezte Matt Damont, mint „a lány, aki nem bír nem beszélni a pasijáról, és minden találkozóra cipeli őt magával”?! Ez a leírás a színészek brománcáról egy Letterboxd-interjú kapcsán született, melyben Damonnek meg kellett neveznie négy kedvenc filmjét. Első helyre sorolta A keresztapa első két részét („csak, hogy csaljak”).

Majd másodiknak érkezett az Éjszakai rohanás, amit „Ben és én mindig is imádtunk”. Harmadik helyre a Ponyvaregényt sorolta. „Ben és én ott voltunk azon a pénteki bemutatón együtt, olyan volt, mint egy rockkoncert” – tette hozzá.

 (Negyediknek egyébként A cápát mondta, de ez már irreleváns információ a két Affleck-említés után. Mint valaki a Twitteren megjegyezte: „Matt Damon képtelen volt négy filmet megnevezni anélkül, hogy felhozná Ben Afflecket.”)

Életre szóló öribarik

Ben Affleck és Matt Damon barátsága tehát tényleg – ahogy Jennifer Garner fogalmazott – a „hollywoodi brománc prototípusa”. Egy különleges kapcsolat, ami szinte egész életükben kísérte őket, hiszen az 50-es évekeit taposó férfiak egészen gyerekkoruk óta ismerik egymást. Másfél utcányira laktak egymástól Boston városában. Az anyáik által találkoztak, ők mutatták be egymásnak az akkor 8 éves Bent és 10 éves Mattet. „Szóval gyakorlatilag rákényszerítettek – viccelődött Damon egy interjúban –, hogy együtt lógjak Bennel.”

Nem sokkal később azonban elválaszthatatlanok lettek. „Beszóltam az egyik gyereknek, volt vagy két méter, én meg maximum 160 centi. Az a hegyomlás meg nekem jött…a földre kerültem, ő fölém, és tudtam, hogy rosszul fogok járni. Ekkor a kis 155 centis Ben Affleck leszedte rólam ezt a fazont, konkrétan az életét kockáztatva – emlékezett vissza Damon. – Az egy nagy pillanat volt. Azt gondoltam, »Ez a srác a legrosszabbat is bevállalja értem. Érdemes vele barátkozni«.”

Matt Damon és Ben Affleck a Good Will Hunting c. filmért bezsebelt Oscar szobrocskákkal, 1998-ban (Fotó: Ron Davis/Getty Images)

A színészet iránti szeretetük még szorosabbra fűzte a barátságukat, gimnázium után pedig összeköltöztek és együtt próbáltak szerencsét.  Elhatározták, hogy nem fog úgy befutni az egyikük, hogy a másikat ne vinné magával.

„Segíteni, támogatni akartuk egymást. Te nem leszel egyedül, én sem leszek egyedül, menjünk és csináljuk ezt az egészet együtt”

– mesélte Affleck.  Ezért közös bankszámlát nyitottak, amire minden keresetük érkezett, így biztosítva, hogy mind Ben, mind Matt el tudjanak járni meghallgatásokra. „Amint egyikünk szerzett némi pénzt, tudtuk, hogy nem fogják lekapcsolni az áramot. A Geronimo – Az amerikai legenda forgatása után kaptam 35 ezer dollárt [16 millió forintot], tudtam, hogy az arra az évre biztosan elég lesz” – tette hozzá Damon.

Ez idő alatt a páros szorgosan dolgozott egy filmen, amiről talán hallottál már: a Good Will Huntingon. A forgatókönyv megszületése sokkal tovább tartott, mint gondolták, de végül az 1990-es évek végén Matt és Ben befutottak. 1998-ban megnyerték a Legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat (Ben csak 25 éves volt ekkor), a film sikerének köszönhetően pedig mindkettőjük karrierje azonnal hiperűrsebességre kapcsolt.

Damon olyan sorozatokban szerepelt, mint a Bourne-filmek vagy az Ocean’s-trilógia, Affleck pedig volt már Batmantől kezdve egy pszichopata nő férjén át (Holtodiglan) világmegmentő olajfúró (Armageddon) is, az elmúlt években pedig a rendezésbe is belekóstolt.

Ben Affleck és Matt Damon az Air forgatásán (Fotó: ©Amazon/Courtesy Everett Collection)

Tavaly Affleck az Air – Harc a legendáért című filmben rendezte önmagát és legjobb barátját. „Imádtam munkába menni nap, mint nap. Imádtam találkozni Mattel. Nagyon jó móka volt. Olyan volt, mintha csak mi ketten lettünk volna ott, miközben azt csináltuk, amire mindig is vágytunk – lelkendezett a forgatásról a színész-rendező. –

Imádtam. Azóta is minden nap hiányzik. Életem legjobb munkaélménye volt, vitán felül.”

Nem csoda tehát, hogy ezt mindketten szeretnék megismételni. Hamarosan ugyanis Ben újra a 40 éve legjobb barátját fogja rendezni. A készülő, Animals című thrillerben Matt egy politikust alakít majd, akinek meg kell mentenie az elrabolt fiát. Affleck és Damon virágzó brománcának tehát nem csupán az a bizonyítéka, hogy Ben magánéletének turbulenciáiban mindig lesz, ki stabilizálja a férfit. Hanem az is, hogy – az áhított befutásuk után 20 évvel – továbbra is kreatív társakként működnek, és végre sorra jönnek ki az újabb és újabb közös projektekkel.

Exit mobile version