Sztárok

Ben és Casey DNS-ében is ott van az alkoholizmus – Ismerd meg az Affleck családot!

Alkoholista nagymama, alkoholista apa és két rendkívül sikeres fiú, akik a sikereik ellenére egész életükben küzdenek az alkoholfüggőségükkel. Ben és Casey Affleck magánélete legalább annyira rögös, mint a pályájuk, és a kettő nem is választható el teljesen egymástól.

Bár csak három év van köztük, Casey Afflecket sokáig csak Ben Affleck kevésbé ismert és kevésbé tehetséges kistestvéreként emlegették. Ez talán nem is csoda: a fiatal Affleck elég sokat sertepertélt a bátyja, Ben és a tesója legjobb barátja, Matt Damon társaságában, és a híresebb rokon és a híresebb haver sok éven át gondoskodott arról, hogy a kis Casey mindig megkaphassa a lepattanót. Ha a saját filmjeikben akadt egy kisebb, Casey-nek való szerep, ők mindig hívták. Így került be a Képtelen képregénybe, a Good Will Huntingba, és az Ocean’s-trilógiába is, és a pályája két legfontosabb szerepét is a kapcsolatainak köszönheti. A bátyja volt az, aki az első igazán jelentős főszerepét adta neki a Hideg nyomon című első rendezésében, míg az Oscarját annak köszönheti, hogy Matt Damon lemondott A régi város főszerepéről, viszont producerként kikötötte, hogy Casey Afflecknek kell beugrania helyette.

Nem mond hülyeséget az, aki azt állítja, hogy Casey az egész karrierjét a testvérének, valamint Matt Damonnak köszönheti, viszont igazságtalan lenne azt állítani, hogy Ben Affleck és Matt Damon csupán protekciós alapon adott esélyt neki: Casey Affleck az évek során bizonyította, hogy tud élni a lehetőségekkel, és helyt tud állni olyankor is, amikor egy teljes film sorsa nyugszik a vállán. Ha valamikor, most megvan az esélye, hogy a bátyjánál is népszerűbbé váljon, de nem lesz könnyű dolga.

Az alkoholista apa árnyéka

A két Affleck gyerek a gyerekkoruk nagy részét Massachusetts államban töltötte, a keleti parton, ahol édesanyjuk tanárként, míg apjuk wannabe-színdarabszerzőként működött, bár az az apa inkább bárpultosként, asztalosként és a Harvard gondnokaként dolgozott, és gyerekei elmondása szerint a fő tevékenysége az volt, hogy emelgette a szájához az alkohollal teli poharat. Édesanyjuk próbált tenni azért, hogy ennek ellenére a srácainak boldog gyerekkoruk legyen: rengeteg kultúrával vette körbe őket, sokat járt velük színházba, és ő volt az, aki egy casting direktor ismerősön keresztül elintézte, hogy a két fiú tévés, reklámos és filmes meghallgatásokra járhasson, vagyis ha nem is teljesen szándékosan, de sokat tett azért, hogy a fiai színészkarrierje beinduljon.

Az alkoholista apa árnyéka persze folyton rájuk vetült. Casey szerint az első színészi próbálkozása az volt, amikor egy alkoholisták családtagjainak segítő gyűlésen eljátszotta a saját részeg apját gyerekként, és azt is nehezen dolgozta fel a család, amikor az apjuk élete annyira félrement, hogy két éven át hajléktalanként élt. Ez az életmód nem tarthatott örökké: a két szülő akkor vált el egymástól, amikor Ben 12, míg Casey 9 éves volt, de az anyjuk nem szakította el őket teljesen az apjuktól: minden héten látták egymást.

Az első sikerek

Az édesanyjuk által szervezett meghallgatásokon a két srác – különösen Ben – igen sikeresnek bizonyult, sorra kapták a kisebb-nagyobb munkákat. Tévésorozatok epizódszerepei, tévéfilmek mellékszerepei és persze reklámok (melyek közül a leghíresebb egy Burger King-szpot Ben szereplésével) hozták a pénzt otthon, de az édesanyjuk soha nem a gyerekei által keresett pénzből akart megélni: hagyta, hogy a srácai megtartsák a színészkedéssel keresett fizetésüket, a két fiú pedig okosan osztotta be a dollárjait. Ahelyett, hogy elkótyavetyélték volna a pénzt, félretették azt, hogy később ebből fizessék a repülő- és vonatjegyeiket, ha egy meghallgatás vagy szerep kedvéért New Yorkba vagy Los Angelesbe kellett utazniuk.

Az első komolyabb siker Bennek a Tökéletlen idők című gimis filmmel érkezett meg 1993-ban, amelyben egy vérbeli bullyt alakított, míg a tesója, Casey a ’95-ben bemutatott Majd’megdöglik érte-vel ismertette meg a nevét a világgal. A különbség kettejük között az, hogy míg Ben szekere annyira beindult, hogy ezután meg tudott élni pusztán a színészi munkáiból is, Casey-nek különféle alkalmi munkákból kellett eltartania magát két színészi meló között. Ben az első főszerepét későbbi jó barátjának, Kevin Smithnek köszönhette, aki a Képtelen képregényben adott neki emlékezetes momentumokat, de az igazi áttöréshez nem kellett külső segítség, csak a jó barát, Matt Damon és az ő filmterve, a Good Will Hunting. A gyerekkori haver egy színdarabírói szemináriumra dobta össze először a film vázlatát, és Bent csupán arra kérte meg, hogy adják elő együtt a jeleneteket, ám közben mindketten annyira beleszerettek a történetbe, hogy filmes forgatókönyvvé fejlesztették, és eladták Hollywoodnak. A többi már történelem.

Ben fent és Ben lent

A Good Will Hunting sikere új kapukat nyitott meg Ben Affleck előtt: ő lett az álomgyár ügyeletes jófiúja, őt hívták, ha egy jóképű, igazi, tökös amerikai gyerekre volt szükség. Míg tesója, Casey többnyire kis mellékszerepekben sínylődött, addig ő olyan nagyszabású produkciók főszerepében tündökölhetett, mint az Armageddon, a Mint a hurrikán, a Pearl Harbor vagy A rettegés arénája. A sikerrel együtt az alkohol is gyorsan a fejébe szállt, és ebben az időszakban sokat tett azért, hogy ő legyen a bulvárújságírók kedvence. Összejött Gwyneth Paltrow-val, majd szakított vele, gyakorlatilag fotósok előtt élte a magánéletét a következő barátnőjével, Jennifer Lopezzel, akinek a klipjében újgazdag striciként feszített (és két borzalmas filmet is készítettek együtt), ráadásul a szerepválasztásai elkezdtek pusztán pénzügyi alapon működni. Ma már ő is belátja, hogy lelkesedés nélkül, pusztán a magas gázsi kedvéért ugrott bele egészen kétes projektekbe, és a Daredevil, valamint A felejtés bére méretes fiaskója után úgy tűnt, Ben Affleck lehúzhatja a karrierjét a klotyón.

Ő azonban nem az a fickó, aki könnyen feladja. Miután egy időre félretette alkoholproblémáit, és a magánéletét is rendbe rakta azzal, hogy összejött korábbi barátjával és szereplőtársával, Jennifer Garnerrel (akivel három közös gyerekük született), felismerte, hogy ha kisebb léptékben, mellékszerepekkel próbálkozik, a nézők talán visszafogadhatják őt, és ekkor látta idejét annak is, hogy megpróbálkozzon régi nagy álmával, a filmrendezéssel.

Másodvirágzás

Amikor Bent évekkel később arról kérdezték, miért adta az öccsének első rendezése, a Hideg nyomon főszerepét, a bátyó még a gyanúját is el akarta vetni a protekciónak, ráadásul szerinte nem ő tett szívességet Casey-nek, hanem az öccse neki. Persze utólag már mindenki nagyon tehetséges rendezőnek tartja Ben Afflecket, de a Hideg nyomon előtt még messze nem volt így, és nem álltak sorban a nagy sztárok, hogy eljátsszák a főszerepet egy bukott sztár első rendezésében. Ben szerint a legfontosabb az volt, hogy Hollywooddal ellentétben az öccse hitt benne, és mindent beleadott azért, hogy a közös filmjük jó legyen: nélküle biztosan nem sikerült volna. Mindenesetre a Hideg nyomon Ben Affleckből, a bukott sztárból megalkotta Ben Afflecket, az érett filmkészítőt, míg Casey-t felhelyezte a térképre komolyan vehető és komolyan veendő színészként. Ben rendezőként újraalkotta a színészi alteregóját is, és az olyan filmjeivel, mint a Tolvajok városa vagy az Oscar-díjas Argo már-már Clint Eastwood-i magasságokba tört. A sajtó csak arról írt, hogy mekkora a boldogság odahaza Jennifer Garnerrel és a gyerekekkel, szóval látszólag minden a helyén volt.

Eközben Casey is megirigyelte a testvére rendezői babérjait, és 2010-re összegrundolt magának egy áldokumentumfilmet (amiről sokáig azt lehetett hinni, hogy igazi). Fiatalkori jó barátja, Joaquin Phoenix (akinek a testvérét, Summert vette el feleségül, és lett tőle két gyereke) visszavonulásáról és rapperré válásáról forgatta az I’m Still Here című munkáját, amely az évtized legrosszabb mozgóképes viccének bizonyult.

A #metoo és az Affleck fiúk

A produkciót Casey saját maga fizette, állítólag minden pénze elment rá, és amikor kiderült, hogy a Joaquin Phoenixszel forgatott ámokfutásuk csak egy vicc, senki sem akart röhögni. A projekt máig hatással van a fiatalabbik Affleck karrierjére, ugyanis a bemutató idején két munkatársnője azzal vádolta meg Casey Afflecket, hogy zaklatta őket. Folyamatos szexuális ajánlatokkal bombázta őket, kellemetlen helyzeteket teremtett, és olyan munkakörülményeket hozott létre maga körül, hogy a nagyrészt férfiakból álló stáb szexuális célpontnak tekintse a néhány ott dolgozó nőt. Peren kívüli megegyezéssel elérték, hogy az ügy a fiókba került pár évre, hogy aztán a #metoo-val együtt újra előtörjön.

Pár évnyi csend következett, mialatt mind a két Affleck fiú kiélvezhette a sikereit. Míg Ben a Holtodiglanban és A könyvelőben színészként bizonyíthatott, Batman szerepének megszerzésével egy tuti képregényhősös szerepet is bezsákolt, míg Casey olyan filmekben bizonyíthatott, mint a Csillagok között vagy a csodálatos Vétkező szentek, és megkapta élete lehetőségét is A régi város főszerepével. A film körüli hype azonban arra is jó volt, hogy a sajtó újfent elővegye és tényleg megpörgesse a 2010-es zaklatási ügyét. Ez még nem vette el tőle az Oscart, viszont a Weinstein-ügy kirobbanása után elérte, hogy Casey Affleck visszavonuljon az interjúzástól, és a következő évben – ahogy a hagyomány megkövetelné – ne ő adja át a legjobb női főszereplőnek járó Oscart. Affleck necces színésszé vált, akivel kockázatos együtt dolgozni, de valahogy mindig sikerült úgy evickélnie, hogy az ár ne sodorja el a karrierjét, és jöjjenek a további munkák. A szakmai gondok mellett az sem segített rajta, hogy elvált feleségétől és két gyermeke anyjától, Summer Phoenixtől.

Eközben a bátyja újabb mélyrepülésbe kezdett. Ben Affleck egy babysitteres viszonnyal elérte, hogy Jennifer Garner elváljon tőle, újra a pohár fenekére nézett, negyedik rendezése, Az éjszaka törvénye hatalmasat bukott, és Batman szerepében is alulteljesített: minden jel arra mutat, hogy két film után már nem tér vissza a szerepben. Alkoholproblémái és a rehab miatt filmszerepet mondott vissza, vagyis a gond komoly, ráadásul neki is megvolt a maga #metoo-botránya, amikor azzal vádolták, hogy ő és Matt Damon tudtak Harvey Weinstein piszkos ügyeiről, mégis hallgattak róla, és előkerült egy kellemetlen régi interjúfelvétel is, amelyen Ben nagyon erőszakosan „flörtöl” egy riporternővel.

Hiába azonban a botrányok, az Affleck fiúknak maximum pár fájó pofont vihetnek be, de egyébként úgy tűnik, minden marad a régiben. Mind Casey, mind Ben sorra kapják a filmes munkákat, és ha önsorsrontásukkal nem lépnek túl egy bizonyos szintet, ez valószínűleg így is maradhat.

Nyitókép: Ben Affleck és felesége, Jennifer Garner (forrás: YouTube)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top