„Egyszerű, de szép gyerekkorunk volt” – ők Kamilla királyné ritkán látott testvérei

nlc | 2024. Augusztus 20.
Aki megnézte III. Károly koronázását 2023-ban, az felfigyelhetett két udvarhölgyre Kamilla királyné oldalán. Az egyikük a húga volt, akiről egyre több cikk születik a ceremónia óta. Ideje megnézni, hogy kik is a királyné testvérei.

Kamilla 1947-ben jött a világra, majd húga Annabel, és öccse, Mark követte. A három Shand-gyerek a legtöbb nyarat abban a takaros plumptoni házban töltötte, amely egykor paplak volt. A 18. században épült, hét hálószobás, nagy kertes házban csak a nappaliban volt fűtés, a többi szobában és a fürdőben, gyakran volt jégvirág az ablakon a hidegebb hetekben. A kertbe csak gumicsizmában lehetett kimenni, mert sok kígyó élt a dombvidékes környéken.

„Nagyon szép gyerekkorunk volt. Egyszerű, de szép. A legtöbbször kint voltunk a kertben a testvéreimmel, és játszottunk a házi állatokkal és a póninkkal. Akkor azt hittem, hogy az élet mindig ilyen szép lesz. Tény, hogy nagyon jó alapokat adott nekünk a vidék, mert mosollyal az arcunkon kezdhettük az életünket- mondta korábban Kamilla, aki kisgyermekként ide járt iskolába, aztán mikor nagyobb lett, átiratták egy londoni iskolába, majd Franciaországban és Svájcban is tanult. – Bár tinédzserként már külföldön jártam iskolába, amikor csak lehetőség volt rá, hazajöttem a vidéki házunkba.” 

Kamilla és húga, Annabel egy 1952-es esküvőn (fotó: Profimedia)

A visszafogott második

Annabel két évvel Kamilla után született. „Meleg, összetartó családban éltünk. A szüleinkkel mindent megbeszélhettünk. Nem volt dadánk, sem nevelőnőnk. A barátaink is szívesen átjártak hozzánk, anyánk mindig kedves, és közvetlen volt többi gyerekkel – mondta a Annabel a Vanity Fair magazinnak. Mindkét lány részt vett a környékbeli programokban, bár ez sokkal jobban vonzotta Kamillát, mint a húgát. – Ő népszerűbb volt, én visszahúzódóbb. Nem voltam olyan magabiztos, mint ő.”

A szülők nemcsak Kamillát küldték külföldre tanulni, de Annabelt is. Ő Firenzében tanult képzőművészetet. A vizsgák után pedig Dorset megyében megnyitotta saját régiség- és lakberendezési üzletét. 25 évesen házasodott meg, férje Simon Elliot volt. Annabel három gyermeknek adott életet; két lánya Alice és Catherine, fia pedig Sir Ben Elliot, aki prominens brit üzletember.

A testvérek kapcsolata mindig is szoros volt, és talán csak erősödött az elmúlt években. Annabel volt például, Kamilla egyik kísérője a koronázási ceremónián. Károly pedig nagyon hasonló stílust kedvel, mint sógornője, így imádott vidéki birtokán Highgrove-ban, Annabelt kérte fel a belsőépítészeti munkára.

Kamilla és Annabel 2024-ben (Fotó: Profimedia)

Kamilla testvére ezzel együtt sem vágyik a figyelemre. Ha nővére kéri, elkíséri őt eseményekre, de egyébként abban a vidéki házban él, amit még férjével vásároltak 1972-ben. Annabel párja 2023-ban hunyt el, mindössze másfél hónappal Károly és Kamilla koronázása előtt.

A királyné öccse 

1951. június 28-án született Mark Shand, a királyné öccse. Fiatalkorában nem szerette annyira betartani a szabályokat, egyszer még az iskolából is eltanácsolták. Kamilla szerint fivérét el is kényeztették otthon. Felnőttként azonban imádott tanulni, munkáját tekintve természetvédő és író lett. A férfi az Elephant Family nevű nemzetközi jótékonysági szervezet vezetője volt. A szervezet fő célkitűzése a veszélyeztetett állatfajok között számon tartott afrikai elefántok megmentése.

Mark remek kapcsolatot ápolt Kamillával és Károllyal is, rendszeresen vendégeskedett a korábban említett Highgrove nevű birtokon.  Károly, aki közismerten szívén viseli a környezetvédelmi ügyeket, nyíltan támogatta a sógora vezette szervezet munkáját.

A férfi 2014-ben, egy tragikus baleset következtében hunyt el New Yorkban. Az akkor 62 éves Mark elesett az utcán, beverte a fejét a járdaszegélybe, amelynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően meghalt. „A bátyám egy nagyszerű ember volt, aki nyomot hagyott mindenkiben, akivel csak találkozott. Nincs olyan nap, hogy ne hiányozna”- mondta Kamilla, aki férjével együtt igyekszik életben tartani testvére emlékét. 

Kamilla királyné és Mark Shand 2010-ben (Fotó: Profimedia)

Exit mobile version