Müller Péter: „Nem pihenni mentem. Meghalni mentem, de nem jött össze”

F.C. | 2024. Október 05.
Az író idén több műtéten is átesett.

Hosszú ideig volt kórházban Müller Péter, akit kétszer is műteni kellett. A 87 éves író az otthonában esett el, kétszer is, csípőprotézist kapott, most újra járni tanul.

Jelenleg csak járókerettel tud közlekedni a háza földszintjén. Az emeleti dolgozószobája helyett egy lenti kisszobában pihen, gyógyul, közvetlenül a szomszéd szobában élő 94 éves felesége mellett.

A Kossuth-díjas író azt mondja, sok rossz, de sok jók is történt vele idén. Év elején, a bécsi előadása alatt többször is rosszul lett. Szívrohama után egy orvosi háttérrel rendelkező, idősek otthonába költözött. “Nem pihenni mentem. Meghalni mentem, de nem jött össze. Így tudom mondani…. Ott lehetett volna maradni, csak egy zseniális orvos visszaütötte, és folytattam tovább”vallotta be a Mokka riporterének.

Müller Péter nem először találkozott a halálközeli élménnyel. Túlélte a második világháborút, 1956-ban pedig 6 golyót kapott. “Hirtelen lelőttek, hátulról. Az volt az érzésem, hogy felrobbantam. Ott én megéltem valami olyan élményt, amitől a tudatvilágom úgy változott meg, ahogy a mai napig is van. (…) Valójában nem csak a testemet láttam vérben fölülről, Müller Pétert láttam” – mesélte.

Belátta, fizikailag már nem bír annyit, mint korábban. Nincs elég ereje, így nem tart több előadást: “Kevés az erőm, ez most már magamnak kell. Ha az ember előadást tart, akkor nem észt oszt, ott erőt kell adni. 

Írásban azonban továbbra is igyekszik ezt megtenni: hamarosan újabb könyve jelenik meg, a boldogságról írt. Abban segít az olvasónak, hogyan tud ráébredni saját lelkének a boldogságélményére; akkor is, ha nem jók a körülmények. “Másfél hónapig kórházban voltam. Ez nem az a hely, ahol az ember boldog szokott lenni, de mivel ezt az alaptanítást tudtam, mert az életemben alkalmaztam, ott is rengeteg boldog pillanatom volt azért, mert nem hagytam magam” – osztotta meg.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Mokka – videó

Exit mobile version