Rossz hír: a hüvelyszárazság nemcsak a klimax idején keserítheti meg az életedet

nlc | 2019. Szeptember 01.
A hüvelyszárazság nemcsak a változókorba lépő nőket fenyegeti. De mi válthatja ki? Milyen következményei lehetnek? Mit tehetünk? Sok a kérdőjel, de megvannak a válaszok is!

A hüvelyszárazság különböző okokból a fiatalabb nőknél is jelentkezhet, az viszont tény, hogy az egészséges női szervezet esetében a hüvelyszárazság jellemzően a kor előrehaladtával, a változókor idején állandósulhat.

Fotó: iStock

Mi válthatja ki a hüvelyszárazságot?

A menstruációs ciklus első szakaszában, amikor kevesebb ösztrogén termelődik, életkortól függetlenül kialakulhat a hüvelyszárazság, de a dohányzás, és a nem túl sűrű szexuális élet is növelheti a kialakulásának az esélyét.

Ezen kívül még egy sor más tényező is szerepet játszik:

„Nagyon hajtós, stresszes időszakon vagyok túl, aminek meg is lett az eredménye. Alvászavar, állandó stressz, egészségtelen és rendszertelen táplálkozás… Mindez persze a párkapcsolatomnak sem tett túl jót, ráadásul észrevettem, hogy valami odalent sincs rendben. Az együttlétek fájdalmassá váltak, napközben pedig szinte állandóan jelen volt a feszülő érzés az intim területen. Mivel a szokásos évi kontroll épp esedékes volt, elmentem a nőgyógyászomhoz. Miután megvizsgált, feltett néhány kérdést, amire őszintén válaszoltam. A diagnózisom hüvelyszárazság volt. Nagyon elszégyelltem magam, hogy a hanyagságomnak és önpusztító életmódomnak az egészségem és a testem látta a kárát. Ez volt az a pont, ahol eldöntöttem, változtatok. A hüvelyszárazságra hüvelykúpot kaptam, így most már minden rendben van velem. Munkahelyet váltottam, rendszeresen sportolok, és igaz, a táplálkozásomon van még mit csiszolni, de igyekszem a legjobbat kihozni belőle, hiszen nem szeretném, hogy újra ilyen kellemetlenségben legyen részem!” – mondta a 31 éves Csilla.

Tudtad? Hüvelyszárazságra utalhat még a gyakori hüvelyi vagy húgyúti fertőzés, a hüvely és az intim tájék feszülése, viszketése.

Hüvelyszárazság: az intimitás legfőbb ellensége

A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ami ilyenkor fájdalmassá, esetenként akár lehetetlenné is válhat. Ez előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, szexuális elhidegüléshez vezethet, ami nemcsak a párkapcsolatot, de az önbizalmat is rombolja. Ráadásul az elvékonyodott, száraz hüvelyhám sérülékennyé válik, emiatt gyengül a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is.

Mit tehetünk?

Jó hír, hogy sokaknál már az is beválik, ha rendszeresebben élnek szexuális életet. Ilyenkor javul a hüvely szöveteinek vérellátása, ami késlelteti, vagy akár meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását.  Ha kevésbé súlyos a probléma, akkor a gyógyszertárakban kapható, erre a célra javasolt kúpok, krémek sokat segíthetnek, de ha már ezek nem bizonyulnak elég hatásosnak, akkor a nőgyógyász által felírt hormontartalmú készítmények jelenthetik a kiutat ebből a pokolból!

Exit mobile version