nlc.hu
Tabuk nélkül

A klimax egyik gyakori velejárója: a rettegett hüvelyszárazság

A klimax egyik gyakori velejárója, mégis még mindig tabu: a rettegett hüvelyszárazság

Egyre több fórumon, egyre több ismert magyar nő nyilatkozik a klimax témában, még a libidó csökkenése is szóba kerül, de a hüvelyszárazság, ami a fájdalmas együttlétek oka ebben a korban, még mindig tabunak számít.

Minden harmadik, menopauzában lévő nő szenved a hüvelyszárazság tüneteitől, ennek ellenére mindenki csak a hőhullámokról és az alvászavarról vagy épp a libidó csökkenéséről beszél.

Változókor és a hüvelyszárazság

(Fotó: Getty Images)

Ismert magyar nők is nyilatkoztak már a klimaxszal kapcsolatban:

  • Jakupcsek Gabriella: A napos B oldal című könyvében szakemberek segítségével mutatja meg, hogy nincs okunk kétségbeesni, ha a fiatal éveinkről már inkább csak múlt időben beszélhetünk.
  • Iványi Orsolya: A középkorú nők helyzetének, kihívásainak és lehetőségeinek témáját tűzte a zászlajára, úgy gondolja, ez az életszakasz kiváló lehetőség önmagunk újradefiniálására.
  • Az előző évadban a Játékszín műsorára tűzték a Menopauza című színdarabot, amelyhez híres és közkedvelt színésznők adták a nevüket, a színpadon is képviselve, hogy a változókor nem tabutéma, nem egy olyan állapot, amiért a nőknek szégyenkezniük kell.

Ne kezeljük tabuként a hüvelyszárazságot, mert a probléma és annak megoldása legalább annyira komoly téma, mint a változókor többi tünete!

Mi történik?

A klimax során csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátása. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Az együttlétek ezért fájdalommal és akár apróbb hámsérüléssel is járhatnak. Emiatt a nők rettegni kezdenek az intimitástól, aminek következtében a felek elhidegülhetnek egymástól. Hogy ez ne forduljon elő, fontos, hogy nyíltan beszéljünk a hüvelyszárazságról!

A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés akár állandósulhat is, azaz a probléma nem oldódik meg magától, kezelni kell! Azzal is számoljunk, hogy a hüvelyflóra megváltozása még fogékonyabbá teszi az amúgy is gyengült hámszövetet a fertőzésekre.

Mit tehetünk?

Igyunk elegendő mennyiségű folyadékot (napi 2-2,5 liter az ajánlott), és ne tartsuk vissza a vizeletünket. A kevés folyadék és a pangó vizelet ugyanis kedvező feltételeket teremt a kórokozók elszaporodásának. Emellett a megfelelő személyes higiénia is elengedhetetlen, de nem szabad házi praktikákkal próbálkozni a hüvelyszárazság ellen, ugyanis könnyen tönkre tehetjük a hüvely baktériumflóráját. Egyetlen testápoló, babaolaj sem alkalmas a tünetek kezelésére! A síkosító készítmények segítséget nyújtanak abban, hogy az együttlétek ne legyenek kellemetlenek és fájdalmasak. A vizes alapú készítmények nagyon népszerűek, de ezekről tudni kell, hogy az aktust ugyan megkönnyítik, ám a hatásuk csak időleges.

Egy viszonylag újkeletű módszer a lézeres kezelés, amellyel a hüvelyi szövetek kollagéntermelését serkentik. Ennek hatására a hüvelyhám gyorsabban regenerálódik, kellően megvastagszik. Mindemellett a rendszeres szexuális élet is javítja a hüvely szöveteinek véráramlását, így ez késleltetheti, vagy meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását.

A legcélravezetőbb, ha kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére fejlesztett hüvelyi hidratáló termékeket keresünk a gyógyszertárban, amelyek változatos összetételűek – például tejsav, gyógynövények, olajok, hialuronsav –, és rendszeres napi, illetve szükség szerint hosszantartó használatuk segít regenerálni és hidratálni a hüvelyhámot.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top