nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezek az alapvető különbségek a hüvelyszárazság és a hüvelyfertőzések között

Ezek az alapvető különbségek a hüvelyszárazság és a hüvelyfertőzések között

Vitathatatlan, hogy a hüvelyfertőzésekkel vagy épp a hüvelyszárazsággal járó kellemetlen tünetek igazán megkeseríthetik a nők mindennapjait. Nem mindegy, hogyan kezeljük ezeket, ezért sem árt megismerkedni a köztük lévő különbségekkel!

Fontos már az elején tisztázni: a kétféle hüvelyi probléma más miatt alakul ki, éppen ezért máshogyan kell azokat kezelni. Segítünk eligazodni a hüvelyi gondok útvesztőjében!

A hüvelyfertőzések és a hüvelyszárazság közti különbségek

A nők életében gyakran okoznak problémát a hüvelyfertőzések, amelyek hátterében legtöbbször baktérium vagy gomba áll.

Bakteriális hüvelyfertőzés (vaginózis) olyankor alakul ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A védelmet biztosító Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni védekezőképesség. Ez pedig kedvez a káros baktériumok elszaporodásának. Ebben az esetben a bőséges hüvelyváladék híg, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú lesz. Az orvos által javasolt antibiotikumkúra mellett megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények – tejsavat és prebiotikumot tartalmazó gélek, hüvelykúpok – használatával helyreállíthatjuk és fenntarthatjuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását, ami segít a fertőzés megszüntetésében, valamint a kiújulás megelőzésében.

Hüvelyszárazság és hüvelyfertőzések

Fotó: Getty Images

Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyben egyébként velünk élő Candida gombák bizonyos körülmények között – például, ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya – gyors szaporodásnak indulhatnak. A hüvelyfolyás ebben az esetben is megváltozik, sárgásfehér színű lesz, állagát tekintve leginkább sűrű, túrós jellegűvé válik. A legjellemzőbb tünet emellett a nagyon erőteljes, kellemetlen, zavaró szeméremtájéki viszketés. Gombaölő hatású készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) célzottan kezelhető a fertőzés. Hüvelygomba esetén a teljes gyógyulás érdekében a gombaellenes kezelés alatt nem ajánlott a szexuális aktus.

Ezzel szemben a hüvelyszárazság…

A hüvelyszárazság a petefészekben termelődő ösztrogénhormon szintjének különböző okok miatti csökkenése okán alakul ki, a mindennapokban kellemetlen hüvelyi diszkomforttal jár, az égő, feszülő érzés akár állandósulhat is, és a nemi aktus ugyancsak fájdalmas lehet. Hüvelyszárazság nemcsak menopauzában, hanem fiatalabb nőknél is kialakulhat, például szülés után, a szoptatás idején, fogamzásgátló szedése mellett, tartós stressz vagy erős trauma hatására.

A különböző síkosítók segítséget jelenthetnek az aktus megkönnyítésére – semmiképpen nem érdemes azonban babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, azok ugyanis irritációt okozhatnak!

A száraz, elvékonyodott, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására különböző lehetőségek közül választhatunk. Mivel ösztrogénhiány okozza a problémát, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi hatású készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt. A hüvelyhám regenerálására, hidratálására ilyenkor célszerű ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó, kombinált hüvelyi készítményt használni napi rendszerességgel, kúraszerűen.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top